Schema prin care 5 clinici private ar încasa bani și de la pacient, și de la stat
Dacă spitalele de stat au probleme cu șpăgile, sistemul privat de sănătate a intrat în vizorul autorităților pentru dublă decontare.
Cinci dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale la nivel național sunt verificați de Ministerul Sănătății, al Finanțelor și de Casa Națională de Sănătate. Oficialii au suspiciuni că aceste unități medicale ar lua bani și de la stat, nu doar de la pacienți, pentru aceleași consultații sau analize, unele incluse în abonamente, plătite în regim privat.
Cinci unităţi sanitare care domină piaţa serviciilor medicale, inclusiv cu abonamente private, sunt controlate în aceste zile. Autorităţile vor să verifice dacă într-adevăr încasează bani de două ori pentru analize şi consultaţii.
Concret, există suspiciuni că serviciul medical este plătit o dată de pacient prin achitarea abonamentului lunar care acoperă în funcţie de valoare o parte din consultaţii şi analize său integral, apoi clinica privată, fără ştiinţa pacientului, ar deconta şi la Casa de Asigurări de Sănătate aceleaşi servicii.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: „Erau suspiciuni, trebuie să facem aceste verificări.''
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că este posibil ca în viitor spitalele private să fie puse să aleagă între aceste abonamente private plătite de clienţi individual sau de diverse companii angajaţilor sau prestări de servicii medicale decontate prin Casa de Sănătate.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: „Ca asigurator, trebuie să te asiguri că ce se decontează se şi prestează ca şi serviciu, atunci când ambele sunt la acelaşi agent economic. Aceste lucruri nu pot fi clarificate. Cine asigură, cine prestează, să fie totuşi separat.''
Însă un control amănunţit asupra fondurior nu ar trebui să excludă dreptul pacientului de a alege servicii medicale.
Eduard Dobre, Palmed: „Dacă vine cu un bilet de trimitere şi există fonduri, se prestează serviciul medical şi în baza biletului se decontează de la Casă. Abonamentele sunt altceva şi nu se decontează de la Casa de Sănătate. Aceste tipuri de abonamente suplimentează serviciile medicale pe care statul le oferă.''
Din 2017, abonamentele medicale sunt deductibile fiscal de către angajator sau angajat, în limita a 400 de euro pe an, aşa că cele mai multe sunt făcute prin intermediul companiilor.
Costul unui abonament medical privat este în medie de 15 euro pe lună şi acoperă în general servicii de medicina muncii, consultații de specialitate, analize medicale și asistență medicală de urgență. Peste 1,5 milioane de români au un astfel de abonament'.
Piaţa serviciilor medicale private a ajuns la 1,7 miliarde de euro, iar din fondul naţional de sănătate mai puţin de 10 procente ar ajunge în clinicile private, susţin reprezentanţii acestora.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!