Campania "RABLA" pentru periuta de dinti a aratat cat de putin pretuim zambetul nostru. La tara, oamenii o folosesc si 10 ani

Ultima actualizare: 16-09-2014 07:02

Suna dezgustator, dar un roman foloseste, in medie, aceeasi periuta de dinti chiar si doi ani de zile. Au recunoscut-o fara nicio jena multi dintre bucurestenii veniti sa-si dea periuta veche la schimb pentru una noua.

Datorita acestei initiative s-au adunat sute de dovezi care ilustreaza din pacate, cat de putin punem pret pe zambetul nostru. Iar statisticile confirma: se consuma si mai putina pasta de dinti ca in anii anteriori. Asa se explica de ce 80 % la suta dintre romani au o suferinta dentara.

Cu perii curbati , decolorati si plini de bacterii, pare greu de crezut ca astfel de periute au fost folosite pentru curatarea dintilor. Dar propietarii acestora recunosc ca le-au folosit pana la tocire, din diferite motive. Asadar, o realitate care ignora recomandarile stomatologilor care spun ca periuta de dinti e buna doar 3 luni. Mai mult, statisticile arata ca la oras un roman foloseste o periuta de dinti timp de 2 ani, iar la tara chiar si un deceniu.

La cum arata periutele de care au scapat romanii, nu e de mirare ca 80 la suta dintre ei au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventa afectiune. Iar obiceiurile parintilor se rasfrang si asupra copiilor.

Dr. Dorin Risnoveanu, stomatolog: "Pana la varsta de 13 ani, 75 la suta dintre copii au leziuni carioase pe dintii temporari."

Codasi suntem si la consumul de pasta de dinti. Spre exemplu, un roman a consumat in 2013 mai putin de doua tuburi de pasta de dinti, adica 75 ml, media europeana fiind de 251 ml, adica de cinci tuburi. Trist este ca, in mediul rural, un tub tine si 3 ani.

Tocmai de aceea, initiativa de acum nu va fi si ultima. In perioada urmatoare astfel de caravane vor ajunge si in alte orase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO