"Cicatricea devine scut". De ce aleg femeile tatuajul si nu reconstructia dupa ce inving cancerul

08-08-2013 13:53


tatuaj

Din ce in ce mai multe femei care au invins cancerul, suferind o operatie de mastectomie, aleg sa sarbatoreasca victoria cu un tatuaj si refuza operatia de reconstructie.

Pacientele care, pentru a-si salva viata, au trecut printr-o operatie de indepartare a sanilor se simt adesea mai putin feminine si compromise din punct de vedere sexual.

Cicatricile in urma unei astfel de interventii chirurgicale nu se vindeca complet niciodata si sunt de multe ori percepute de paciente drept desfigurante.

Pentru ca operatiile de reconstructie sunt dificile, scumpe, nu garanteaza mereu succesul iar de multe ori sanii reconstruiti ajung sa nu semene intre ei, femeile aleg sa marcheze zona cu ajutorul unui tatuaj, relateaza The Guardian.

Moda tatuajelor aplicate dupa operatia de mastectomie a inceput sa ia amploare in Statele Unite. Lupta cu cancerul este una dintre cele mai intense situatii prin care poate trece un om, astfel ca multe dintre femei aleg sa-si asume rezultatul bolii si nu sa-l mascheze.

"Tatuajul pe care mi l-am facut pe piept a fost apogeul luptei de 3 ani cu cancerul. Acesta mi-a schimbat cicatricea intr-un scut", a povestit Pam Huntley din California, Statele Unite.

Aceasta tendinta, care a fost importata si in Marea Britanie, a creat si o noua specializare printre artistii de tatuaje. Majoritatea femei, o serie de astfel de artisti, a ajuns cunoscuta pentru ca se ocupa de tatuajele de dupa mastectomii.

"Transformam durerea si groaza in ceva frumos" spune artista de tatuaje, cunoscuta sub numele de Madam Chinchilla.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO