”Nu renunțați niciodată”. Soluții pentru cupluri cu probleme de fertilitate
Tot mai mulţi români sunt dispuşi să facă tratamente complexe şi cheltuieli însemnate, că să-şi mărească familia.
În ţara noastră, un cuplu din şase are probleme de fertilitate. Pentru 90 la sută din cazuri, medicină modernă oferă soluţii, dar acestea nu sunt rapide şi cu siguranţă nici ieftine. Sistemul public de asigurări nu îi ajută prea mult, aşa că pacienţii apelează la tratamente în numeroasele clinici private.
Peste două mii au mers în străinătate, pentru fertilizări în vitro. Costul procedurilor e acelaşi, dar plătesc în plus transportul şi cazarea.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Toni, Alex şi Robi sunt bebeluşi "de eprubetă". Soţii Mişa au ajuns tocmai în Grecia pentru o fertilizare în vitro, convinşi că niciun cuplu nu trebuie să accepte primul verdict de sterilitate.
Nicoleta Mișa: ”Să nu renunţe niciodată! Noi avem trei experienţe nu tocmai plăcute, trei sarcini extrauterine în urmă cărora mi-am pierdut trompele uterine. Au fost momente când eram sigură că n-o să am niciodată copii. Ne doream foarte mult treaba asta şi era una din soluţii.”
În ciuda şanselor mici, toţi cei trei embrioni implantaţi au prins. Cei mai mulţi români încearcă întâi să obţină o sarcina la o clinică din ţară. Crina a ajuns la Viena, în Austria, după un tratament eşuat, la un spital din Bucureşti.
Crina Marinescu: ”În România, era foarte mare rapiditate, pe bandă rulantă. Aveai, n-aveai succes, mergeai mai departe cu indicaţia că poţi să revii. Am hotărât să mergem în altă parte în ideea de a nu pierde timp. Cum au fost costurile? Ca aici, ca în România. Mă aşteptam la un preţ mai mare. Însă calitatea serviciilor înzecit mai bune. Având noi un succes, am recomandat multor cupluri să meargă acolo şi au avut la rândul lor succes. Integral, toţi!”
Pentru Cosmina, soluţia a venit la Debrecen, în Ungaria. A fost nevoie de două fertilizări, şi s-a întors gravidă cu un băieţel şi o fetiţă.
Cosmina: ”Nefiind asigurată, am plătit. Prima procedura m-a costat în jur de 1800 de euro. Cea de-a două, puţin peste 2000 de euro. N-am văzut nici măcar o mică diferenţa între pacientele unguroaice şi eu, şi nu numai eu, că mai erau şi alte românce acolo.”
Poate aţi auzit cupluri mărturisind că ar fi dispuse să meargă până la capătul lumii pentru a avea un prunc. Din fericire, piaţa s-a dezvoltat atât de mult, încât tot ce ţine de diagnostic, analize şi proceduri premergătoare poate fi făcut cu succes în România, iar pentru procedura finală viitorii părinţi merg peste hotare. Echipele de medici din ţară şi din străinătate ţin legătura şi monitorizează împreună cazurile.
Mai mult, clinici din Austria şi din Grecia, care primeau lunar în jur de 60 de noi cupluri din România, şi-au deschis sucursale în ţară. Numărul de pacienţi locali a crescut cu 70 la sută, şi în plus atrag pacienţi din Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova.
Andreas Vythoulkas, medic obstetrician: ”Având legătură pe care o am eu în viaţă personală cu România, ne-am gândit că ar fi util să deschidem clinică noastră şi acolo, adică să creăm un centru în care să acoperim toată zona respectivă.”
Printre cei mai statornici pacienţi sunt românii din Canada şi Statele Unite, care îmbină vacanţă cu efortul de a-şi mari familiile.