Medicii romani i-au transplantat unui pacient un deget de la picior la mana. Interventia rara asteptata timp de 3 ani

06-08-2015 19:51

Interventie rara facuta in Romania. Medicii i-au transplantat unui pacient un deget, de la picior la mana. Barbatul a suferit un accident, iar specialistii incearca sa-i reconstruiasca antebratul distrus.

Interventia de joi a fost una foarte delicata, din cauza numarului mare de vase de sange, dar de succes, sustin cei care au participat la ea.

Pacientul, un barbat de 40 de ani, din Galati, a suferit un accident, in urma cu trei ani. Mana stanga i-a fost prinsa in malaxorul de porumb si i-a fost sfasiata, aproape in intregime. Omul isi mai putea folosi doar 30% din functia antebratului, asa ca a luat o decizie radicala. A hotarat sa renunte la un deget de la picior. Acesta, printr-o interventie de chirurgie plastica, i-a fost pus la mina stanga, in locul degetului mare pierdut in accident.

In prima faza, medicii i-au amputat, asadar, al doilea deget, de la piciorul stang. Apoi au pregatit arterele si venele de la mana afectata, ca sa poata atasa noul deget in locul celui care lipsea. Pentru ca mai apoi sa-l poata misca, medicii i-au mutat si cateva tendoane, dintr-o alta zona a mainii stangi. In timp si dupa multa recuperare, creierul va invata ca aceste tendoane care fac flexie vor trebui sa faca si extensie.

Urmatoarele doua saptamani sunt critice. Transplantul de deget de la picior la mana presupune o interventie laborioasa care dureaza aproximativ 10 ore. Acesta este insa doar primul pas pentru refacerea bratului. Va urma si un transplant de muschi de la picior, la antebrat.

Mai exista doar cativa pacienti carora li s-a facut un astfel de transplant si care isi pot folosi acum membrele. O astfel de interventie costa aproximativ 8.000 de euro, insa, in mod normal, ar trebui sa fie decontata de stat.


VIDEO PROTVPLUS.RO