Copil din Bucuresti, internat la "Marie Curie" cu sindrom hemolitic uremic. Medic: Este o fetita de un an si doua luni"
O fetita de un an si doua luni, care prezinta o forma incompleta de sindrom hemolitic-uremic, a fost internata marti la Spitalul ''Marie Curie'', ea fiind transferata de la Institutul Matei Bals, a anuntat medicul Mihaela Balgradean.
Potrivit sefului Clinicii de pediatrie de la ''Marie Curie'', in cursul zile de miercuri va fi externat unul dintre copiii adusi saptamana trecuta de la Fetesti, cel din Mioveni va pleca acasa joi.
"La ora actuala, avem in spital internati 4 copii cu sindrom hemolitic-uremic. Primul dintre ei si cel mai grav inca este fetita din Fetesti, cea care a ingerat sarmale. Ea a necesitat schimbarea cateterului de dializa in cursul zilei de ieri (n.r. marti) si va urma inca multa vreme acest tratament. Cel de-al doilea copil din Fetesti pleaca astazi (n.r. miercuri) acasa pentru ca este vorba de cel care a ingerat supa de carne, dar care este foarte bine si evolutia lui a fost buna. Copilul de la Mioveni va face in aceasta zi examenul de rezonanta magnetica si maine va pleca si el acasa. Avem un pacient nou, o fetita venita in cursul dupa-amiezii de ieri, o fetita in varsta de un an si doua luni, care vine de la Institutul Matei Bals. Are o forma incompleta de SHU. (...) Fetita care a venit de la 'Matei Bals' este din Bucuresti, este un copil care locuieste aici si care a stat internata la ei cateva zile, care a avut initial o diaree. Ea nu face dializa si va fi urmarita in continuare starea clinica", a explicat miercuri Balgradean.
Ea a spus ca foarte importante in stabilirea diagnosticului sunt manifestarile clinice, care insa nu sunt intotdeauna toate prezente la copiii cu sindrom hemolitic-uremic.
"Aceasta boala pe noi ne intereseaza prin manifestarile ei clinice si gravitatea lor. Aceste manifestari clinice nu sunt intotdeauna toate prezente la copiii cu SHU, multi dintre ei nu au insuficienta renala acuta, dar au celelalte manifestari ale bolii care sunt extrem de severe. Partea comuna tuturor acestor copii este debutul cu diaree. De aceea ne aflam in fata unui SHU tipic. In conditiile in care avem acest debut cu diaree in cazul unora dintre copii se depisteaza verotoxina, adica testul rapid de identificare a germenului pozitiv inca de la internare, in cazul altora nu este pozitiv acest test. In cazul unor copii se depisteaza tipul de bacterie E-coli, in cazul altora nu se depisteaza tipul respectiv de bacterie, respectiv cea care are toxina hemoragica. Este si cazul deocamdata al copilului cel mai grav aflat internat la noi, care are o forma completa de SHU, care necesita masuri de tratament deosebite, dar care nu a avut decat testul rapid pozitiv si nu are inca identificata tulpina de E-coli cauzatoare de boala. (...) Daca am astepta rezultatele testelor de laborator care necesita un anume timp acesti copii nu ar mai fi printre noi", a sustinut medicul.