Consultații gratuite pentru bătrânii dintr-un sat de lângă Brașov
Oameni inimoşi, mai mulţi doctori şi studenţi din Braşov au luat atitudine şi, înarmaţi cu tot ce e nevoie pentru o consultaţie amănunţită, au mers într-o localitate din judeţ.
Acolo au oferit consultaţii gratuite, spre bucuria localnicilor care nu au unde să se trateze. Mulți dintre ei nici nu știau că sunt bolnavi.
Vasile Damian locuieşte în comuna Voila, aflată la 75 de kilometri de Braşov, unde nu există un cabinet medical. Omul ajunge foarte rar la doctor. Când a auzit că în localitate va poposi Caravana pentru Sănătate, a mers la un consult. Aşa a aflat că are probleme cu glanda tiroidă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Reporter: „Cât de des mergeţi la medic?”
Vasile Damian, localnic: „Foarte rar.”
Reporter: „O dată pe an măcar?”
Localnic: „Cam aşa. Nu merg doar când mă împing de la spate ăi de acasă."
Zeci de localnici s-au lăsat pe mâinile voluntarilor.
Localnică: „La inima mi-a găsit nişte probleme cu care trebuie să mă duc acum mai departe . Ceva palpitaţii, trebuie să fac mai multe analize."
Localnic: „Sunt oameni care nu pot să ajungă la medic şi, uite, cu ocazia asta pot. Și îi îndeamnă şi pe ăia care pot să se ducă, dar uită din când în când."
Concluzia medicilor este dureroasă - oamenii consultaţi suferă de boli grave, de care nu ştiu.
Oana Capraru, medic specialist: „Având posibilitatea de a investiga pacienţii şi clinic, dar şi prin intermediul ecografiei tiroidiene, am depistat la pacienţii la care i-am consulat probleme tiroidiene, dar şi sunt şi pacienţi cu boli cardiace asociate."
Elena Cojocaru, coordonatoarea proiectului: „Am constatat că există o deficiență de consultaţii medicale în mediul rural şi, astfel, am adus medicii aici în comună, cardiologi, neurologi, oftalmologi, urologi"
Zece doctori şi tot atâţia studenţi de la Facultatea de Medicină din Braşov le-au oferit consultaţii gratuite localnicilor.