Cercetatorii americani: "Popeye avea dreptate. Spanacul este bun chiar si impotriva CANCERULUI"
Popeye Marinarul facea un lucrui bun atunci cand se indopa cu spanac, spun cercetatorii americani. Ei au constatat ca mancarea favorita a acestui personaj de desene animate nu este doar un bun furnizor de fier, ci reduce si riscul de cancer la colon.
Aceatsa este concluzia specialistilor de la Universitatea Oregon din SUA, care au constatat ca frunzele acestei plante reduc efectele daunatoare ale carcinogenului care se gaseste in mancarea gatita. Mai exact, oamenii de stiinta au studiat efectele biologice complexe ale substantelor cauzatoare de cancer pe moleculele microRNA si pe celulele stem cancerigene.
In timpul studiului efectuat pe animale s-a constatat ca un consum regulat de spanac reduce partial efectele carcinogenului, fiind redusa incidenta tumorilor colone aproape la jumatate, de la 58% la 32%.
"Dezvoltarea cancerului este un proces complex, in mai multe trepte, in cadrul caruia apar celule afectate, din mai multe motive. Studiul arata ca modificarea microRNA afecteaza marker-ii celulelor stem cancerigene in formarea cancerului de colon. Moleculele microRNA reprezinta niste factori foarte mici, dar care fac lucruri mari in celule", a declarat cercetatoarea Mansi Parasramka, citata de Daily Mail.
Parerea generala a medicilor din intreaga lume este ca principala cauza a apritiei cancerului este reprezentata de schimbarile produse in secventa ADN-ului - sau chiar mutatii - fapt care permite o crestere necontrolata a celulelor.