Produse antibacteriene, retrase de pe piata in SUA. De ce spun medicii ca ne fac mai mult rau decat bine daca le folosim

03-09-2016 14:20

sapun antibacterian

Produse antibacteriene au fost retrase, vineri, de pe piata din SUA, dupa o hotarere judecatoreasca. Fabricantii nu au putut demonstra ca produselor lor sunt mai eficiente decat cele obisnuite. 

Doctorul Janet Woodcock, directoarea a Centrului pentru Evaluare si Cercetare a spus ca anumite sapunuri antibacteriene s-ar putea sa nu aiba niciun beneficiu pentru sanatatea consumatorilor, conform The Guardian

Consumatorii s-ar putea gandi ca sapunurile antimicrobiale sunt mult mai eficiente cand vine vorba de prevenirea germenilor, dar nu avem nicio dovada stiintifica ca produsele acestea ar fi mult mai bune decat sapunurile obisnuite. De fapt, unele informatii sugereaza faptul ca ingredientele antibacteriale ar putea face rau, daca sunt folosite pe termen lung” .

Noua lege se aplica oricarui tip de sapun sau produs antiseptic care prezinta unul sau mai mult de 19 compusi chimici, inclusiv triclocarbon, care este intalnit, mai ales, in sapunurile din baruri, impreuna cu triclosan, des intalnit in sapunul lichid.

Agentia Americana pentru Administrarea Alimentelor si Medicamentelor le-a oferit comerciantilor un an la dispozitie, pentru a modifica compozitia sapunurilor sau vor fi obligati sa le retraga de pe piata.

In 2013, s-a mai propus o lege legata de substantele chimice, iar in urma unor cercetari s-a ajuns la concluzia ca substantele ar afecta hormonii umani sau ca ar slabi abilitatea naturala a organismului de a lupta impotriva bacteriilor.

Agentia a cerut studii din partea producatorilor pentru a-si proba afirmatiile legate de sapunurile bacteriene, cu privire la beneficiile pe care le au acestea sanatatea consumatorului, dar la 3 ani dupa ce-au cerut aceasta expertiza, nu au primit niciun fel de informatii concludente.

Substanta chimica triclosan s-a dovedit a fi eficienta in indepartatea bacteriilor, doar daca este folosita pe termen lung, mult mai mult de cateva secunde, atat cat obisnuiesc oamenii sa se spele pe maini.

Studiile recente au dovedit faptul ca triclosanul afecteaza atat sanatatea oamenilor, cat si a animalelor. Un studiu al Universitatii din Chicago, realizat in iulie, a dezvaluit faptul ca substanta triclosan afecteaza intestinele umane, iar cercetatorii spun ca folosirea acestei substante poate afecta dezvoltarea normala a fetusilor.

Tot anul acesta, un alt studiu a aratat ca folosirea in exces poate duce la imunitatea bacteriilor fata de antibiotice. Triclosanul se gaseste in 93% dintre sapunurile lichide, etichitate drept antibacteriene sau antimicrobiene, conform Agentiei.

Oamenii ar trebui sa se spele pe maini in continuare, cei din Agentie declarand:” Spalatul pe maini, cu o cantitate mare de sapun si apa reprezinta modul prin care consumatorii pot sa evite eventuale imbolnaviri si sa previna raspinderea germenilor".

Pentru o cat mai mare eficienta a dezinfectantilor destinati mainilor, oamenii ar trebui sa foloseasca un produs care are in componenta un procent de alcool de cel putin 60%, spun specialistii.

 

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO