Alimente care pot duce la toxiinfecție alimentară în vacanță. Ce să eviți

Alimente care pot duce la toxiinfecție alimentară în vacanță. Ce să eviți
Shutterstock

Curiozitatea de a încerca preparate din bucătăria internațională atunci când suntem în vacanță ne poate afecta sistemul digestiv producând toxiinfecție alimentară.

Toxiinfecția alimentară este o boală cauzată de consumul de alimente și de apă care sunt contaminate cu diferite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice și poate da simptome ușoare sau severe.

Agenți patogeni care produc toxiinfecție alimentară

Virusurile sunt principala cauza pentru care se produce toxiinfecția alimentară, iar după acestea sunt bacteriile.

Potrivit studiilor, peste 31 de agenți patogeni și bacterieni produc toxiinfecție alimentară, iar cele mai multe sunt transmise pe cale digestivă.

Cei mai frecvenți germeni care cauzează toxiinfecție alimentară sunt:

Citește și
irigatii Romania
În ce stadiu se află sistemul de irigații al României, care ne-ar salva mâncarea de secetă. Daea promite că nu va pierde apă
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

• Norovirus (anterior denumit virus Norwalk) 

• Salmonella 

• Clostridium perfringens 

• Campylobacter 

• Staphylococcus aureus 

• Listeria monocytogenes

•  E.coli (Escherichia coli) 

• Cyclospora (Cyclospora cayetanensis) 

• Listeria 

• Clostridium botulinum (Botulism) 

• Vibrionul holeric (Vibrio cholerae)

Paraziți responsabili de toxiinfecția alimentară sunt:

• Giardia

• Amoeba

• Trichinella

• Taenia solium

De asemenea, peștii care au stat în apă contaminată cu mercur, în special tonul sau peștele spadă pot fi responsabili de toxiinfecție alimentară.

Contaminarea cu germeni care produc toxiinfecție alimentară are loc din următoarele cauze:

• Mâncarea nu este păstrată la temperatura adecvată și în condiții de igienă

• Mâncarea este consumată după data de expirare specificată pe etichetă

• Persoana care a atins alimentele este bolnavă sau nu s-a spălat pe mâini

Alimente infectate care produc toxiinfecție alimentară

Cele mai frecvente alimente care pot produce toxiinfecție alimentară sunt:

• Carnea de pui, curcan, vită sau porc, cruda sau pregătită insuficient

• Fructele și legumele nespălate

• Germenii de grâu

• Laptele crud (nepasteurizat) și produse lactate care conțin lapte crud

• Înghețată și iaurt

• Ouă nefierte suficient

• Fructe de mare și crustacee crude

• Făina brută (inclusiv aluatul)

Simptomele toxiinfecției alimentară

Semnele și simptomele toxiinfecției alimentare diferă în funcție de tipul agentului patogen.

1. Staphylococcus aureus

În cazul toxiinfecției alimentare cauzate de contaminarea cu Staphylococcus aureus, simptomele apar la 30 de minute după ingerare și persoanele pot avea greață, vărsături, crampe abdominale și diaree.

2. Vibrionul holeric (Vibrio cholerae)

Simptomele în cazul infecției cu vibrionul holeric apar la 2-48 de ore de la ingerare și constau în diaree, greață, vărsături, crampe abdominale.

3. Clostridium perfringensi

La 6 - 24 de ore după ce au mâncat alimente infectate cu clostridium perfringensi, persoanele prezintă următoarele simptome: diaree și crampe abdominale.

4. Salmonella

Simptomele în cazul infectării cu salmoenlla încep după 6 ore - 6 zile de la ingerare și includ: diaree, febră, crampe abdominale, vărsături.

5. Norovirus (virus Norwalk)

Simptomele încep după 18-36 de ore de la ingerarea alimentelor, iar persoanele manifestă următoarele simptome: diaree, greață și durere epigastrică.

6. Rotavirus

La 1-3 zile după ingerarea alimentelor, oamenii manifestă: diaree, vărsături, febră sau durere abdominală.

7. Clostridium botulinum (Botulism)

După ce au ingerat alimente infectate cu Clostridium botulinum oamenii manifestă simptome după 12 sau 72 de ore. Printre simptome menționăm: vedere dublă, pleoape căzute, gură uscată, etc.

8. Campylobacter

În cazul infectării cu Campylobacter, oamenii au simptome după 2-5 zile de la ingerare și pot prezenta: diaree, dure/crampe abdominale sau febră.

9. E. coli (Escherichia coli)

Simptomele încep după 3-4 zile de la expunere și includ crampe severe, diaree (frecvent cu sânge) și vărsături, în 5-10% din cazuri, oamenii pot rămâne cu un handicap pe viață.

10. Cyclospora (Cyclospora cayetanensis)

După ce au ingerat alimente infectate cu Cyclospora, oamenii au simptome abia după 1 săptămână și pot avea greață, flatulență, balonare, scădere în greutate și dureri abdominale. 

11. Listeria

La 9-48 de ore de la expunere, respectiv 1-4 săptămâni, oamenii manifestă febră, dureri musculare, crampe, confuzie, tulburări de echilibru, etc.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Prețurile carburanților au scăzut, doar că alimentele nu se vor ieftini. Ce este fenomenul „sticky prices”
Prețurile carburanților au scăzut, doar că alimentele nu se vor ieftini. Ce este fenomenul „sticky prices”

Deși toate se scumpesc, în jurul nostru șoferii pot respira ușurați, cel puțin o perioadă. În benzinării, carburanții au ajuns la tarifele de la începutul lunii martie, când a izbucnit războiul.

În ce stadiu se află sistemul de irigații al României, care ne-ar salva mâncarea de secetă. Daea promite că nu va pierde apă
În ce stadiu se află sistemul de irigații al României, care ne-ar salva mâncarea de secetă. Daea promite că nu va pierde apă

În plin sezon agricol, seceta mușcă tot mai mult din culturile de pe câmpuri. Ministrul Daea a prezentat joi stadiul în care se află sistemul de irigații al țării, cel care ne-ar salva producțiile în anii secetoși.

Uleiul de floarea soarelui și cel de măsline vor fi vândute la prețuri tot mai mari, din cauza producției reduse
Uleiul de floarea soarelui și cel de măsline vor fi vândute la prețuri tot mai mari, din cauza producției reduse

Ingredient de bază în aproape toate mâncărurile noastre, uleiul, o marfă din ce în ce mai scumpă anul acesta, va fi şi mai scump. Seceta a afectat deja 10.000 de hectare de floarea soarelui, însă evaluarea suprafețelor calamitate nu s-a încheiat încă.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.