Valeriu Zgonea, dupa ce s-a fotografiat in timp ce il tine de mana pe vicepremierul Chinei: "Este un gest de prietenie"

Dată publicare: 26-09-2014 19:02
Dată actualizare: 29-09-2014 07:08


Gest de prietenie ciudat, intre presedintele Camerei Deputatilor si un inalt oficial chinez. Aflat in vizita, vicepremierul guvernului de la Beijing s-a pozat in balconul Parlamentului tinandu-l de mana, pe Valeriu Zgonea.

"Este un gest de prietenie si au mai fost si alti lideri ai lumii fata de care oaspetii si-au aratat prietenia in mod neobisnuit", a comentat Zgonea.

In vizita oficiala de la Bucuresti, delegatia vicepremierului chinez Zhang Gaoli a zabovit si la Palatul Parlamentului. Dupa discutii, asa cum se si obisnuieste, Valeriu Zgonea si-a plimbat invitatii prin Casa Poporului.

Probabil pe inaltul oaspete l-a impresionat imaginea orasului privit din balconul Parlamentului, caci si-a luat de mana gazda. Este un gest de apropiere neobisnuit intre doi politicieni, cu atat mai mult cu cat, la un asemenea nivel, protocolul din Europa nu permite oamenilor politici sa isi atinga oaspetii mai mult decat intr-un salut.

Dar, in China, stransul mainii este un gest de prietenie. De altfel, pe siteul guvernului de la Beijing, vicepremierul chinez s-a aratat incantat de primire.

Vicepremierul chinez: "La intalnirea cu Zgonea, vicepremierul chinez a spus ca vizita sa in Romania i-a oferit ocazia sa se convinga de prietenia pe care romanii o arata chinezilor."

Si asa a interpretat gestul si presedintele Camerei Deputatilor si a venit cu exemple celebre.

Din experienta administratorilor Palatului Parlamentului, oaspetii chinezi sunt dintre cei mai exigenti in privinta protocolului. In noiembrie anul trecut, cand la Bucuresti a venit premierul de la Beijing, acesta a tinut ca locul sau din sala sa nu fie la acelasi nivel cu niciunul dintre participantii la sedinta. Oaspetele a cerut un podium, ca pupitrul sa nu fie prea inalt, iar treptele de pe traseul parcurs in Casa Poporului au fost masurate la centimetru.

Vicepremierul Zhang Gaoli s-a intalnit si cu membrii ai guvernului. Chinezii vor sa importe de la noi cereale, vaci si porci, gheare de pui considerate o delicatesa in Asia si material seminal de la bovine. Iar agricultori Chinei ar trebui sa ii invete pe ai nostri cum sa cultiva ginsengul, o planta considerata de asiatici leacul impotriva imbatranirii.


VIDEO PROTVPLUS.RO