CCR: Procedura de suspendare a lui Traian Basescu, respectata. Crin Antonescu, presedinte interimar

09-07-2012 18:53

La capatul unei sedinte care s-a prelungit o zi intreaga, Curtea Constitutionala a validat luni seara suspendarea presedintelui Traian Basescu. Prin decizia Curtii, seful Senatului, Crin Antonescu, devine presedintele interimar al tarii.

Ramane ca pe 29 iulie, la referendum, electoratul sa hotarasca daca Traian Basescu ramane la Cotroceni, sau vom avea alegeri prezidentiale anticipate.

Curtea Constitutionala a confirmat totodata validitatea procedurilor prin care Vasile Blaga si Roberta Anastase au fost inlocuiti de la conducerea Senatului, respectiv a Camerei Deputatilor.
 

Cronologia evenimentelor de luni, 9 iulie 2012:

23:15 Premierul Victor Ponta, copresedinte al USL, a declarat, luni seara, ca dupa deciziile CC face un apel ca denigrarile la adresa Romaniei, legate de lovituri de stat si de alte acuzatii, sa inceteze.

IN PARTEA DE JOS A ARTICOLULUI gasiti integral comunicatul oficial al Curtii Constitutionale

22:30 CC a respins, luni, sesizarile formulate de Vasile Blaga si Roberta Anastase, sustinute de PDL, privind revocarile din functiile de presedinti ai Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor.

22:25 Solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului ce afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala, a decis, luni, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), care a admis astfel sesizarea depusa de 67 de deputati PDL.

22:24 Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila.

22:20 Presedintele Senatului, Crin Antonescu, este presedinte interimar al Romaniei, a decis CC, constatand ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu din functia de sef al statului a fost respectata.

21:45 Sedinta CCR s-a incheiat, urmeaza a fi facute publice concluziile

---

30 de minute! Atat a stat presedintele suspendat la Curtea Constitutionala! Asta in conditiile in care magistratii decid daca intreaga procedura de schimbare a sefilor Camerelor Parlamentului si cea a suspendarii lui Traian Basescu a respectat constitutia si legile tarii.

Faptul ca presedintele suspendat a mers sa-si sustina punctul de vedere in fata judecatorilor nu le-a picat prea bine liderilor USL.

"Cred ca domnul Basescu ar face pe dracu in patru cum se zice in popor daca tot e suspendat sa nu exista un interimar pe care sa nu-l poata controla, de genul lui Blaga" spune Crin Antonescu.

"E o forma de presiune foarte clara, dar in acelasi timp e normal sa fie acolo. Ce decide Curtea, respectam!" crede si Victor Ponta.

Cei de la PDL care, inainte de referendum, isi pun ultima speranta in decizia Curtii, continua sa acuze actuala putere pentru felul in care primii trei oameni in stat au fost schimbati in mai putin de o saptamana.

"Procedurile declansate de USL privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu inseamna o executie cu premeditare a statului de drept si denota un caracter stalinist, condamnat de liderii statelor UE" a declarat Emil Boc pentru Mediafax.

Indiferend de decizia judecatorilor de la Curtea Constitutionala, atat cei de la PDL cat si de la USL au anuntat ca o vor respecta.

Atat presedintele suspendat al Romaniei, cat si cel care va asigura interimatul asteapta ca judecatorii Curtii Constitutionale sa constate vacantarea postului de presedinte.

Abia dupa aceea, Traian Basescu ii va preda lui Crin Antonescu mandatul de sef al statului interimar. Asta inseamna ca liderul PNL se va muta la Palatul Cotroceni pana la referendumul din 29 iulie.

Potrivit Constitutiei, presedintele interimar are aceleasi drepturi cu cele ale unui sef de stat ales, mai putin dreptul de a se adresa Parlamentului pe probleme politice si de a solicita un referendum.

Daca romanii vor spune NU demiterii lui Traian Basescu, acesta se va intoarce la Cotroceni.

In schimb, daca la referendumul din 29 iulie presedintele va fi demis, Crin Antonescu va continua sa conduca interimar Romania pana la organizarea alegerilor prezidentiale.


VIDEO PROTVPLUS.RO