Lupta pentru sefia PSD. Zgonea, atac la conducere: "Liderul partidului e inculpat, iar adjunctul e condamnat"

×
Codul embed a fost copiat

Incepe sa fie concurenta mare pentru sefia PSD. Numarul doi intre social democrati, Liviu Dragnea, pare hotarat acum sa devina numarul unu si sa intre in cursa impotriva colegei sale, Rovana Plumb.

Liviu Dragnea a sosit joi dimineata la sediul PSD, convins ca trebuie sa intre in lupta pentru sefia PSD. Imediat dupa, a avut o intalnire si cu fostul sau sef, Victor Ponta. La sfarsit, au plecat la masa impreuna, cu aceeasi masina.

Victor Ponta, prim-minstru: "Si peste o saptamana, peste un an sau 10 o sa fim colegi, preteni si o sa ne batem impreuna pentru partid."

Premierul a parut ca nu isi doreste ca Dragnea sa se opreasca in fata presei.

Liviu Dragnea, coordonatorul campaniilor politice ale PSD: "Eu sunt deja hotarat, dar anunt cand hotarasc eu."
Victor Ponta: "Liviu, nu din masina mea."

Citește și
Victor Ponta, PSD
Lupta pentru putere din PSD dupa demisia lui Ponta. Sarbu: Daca ne luam dupa ureche, si eu sunt important, ca ii sunt socru
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

In sedinta de miercuri a conducerii PSD, mai multi lideri din teritoriu i-au cerut lui Dragnea sa se hotarasca daca vrea sau nu sa preia partidul. Dragnea nu a dat un raspuns clar. Sustinuta de Victor Ponta, doar candidatura Rovanei Plumb a fost supusa votului mai marilor PSD. Chiar si asa apropiatii lui Dragnea sunt convinsi ca noua lor sefa ar putea avea probleme saptamana viitoare, cand desemnarea sa trebuie validata de toti sefii de filiale.

Rovana Plumb, presedinte Consiliul National al PSD: "Eu stiu sa lucrez in echipa."

La reuniunea de saptamana viitoare, si Valeriu Zgonea si-ar putea anunta candidatura. Seful deputatilor i-a atacat intr-un interviu pentru presa straina si pe Victor Ponta si pe Liviu Dragnea si a cerut organizarea unui congres extraordinar.

Pe de alta parte, daca reuseste sa isi convigna colegii din tara, surse din PSD sustin ca Rovana Plumb ar putea ramane lider pana in 2017, cand este programat urmatorul congres. Aripa din PSD care o sustine incearca, printr-un subterfugiu de la statut, sa adopte o hotarare prin care Rovana Plumb este numita presedinte plin in loc de presedinte interimar.

Valeriu Zgonea, atac la liderii partidului

"Suntem intr-o situatie de criza. Liderul partidului este inculpat, iar adjunctul este condamnat", a declarat Valeriu Zgonea pentru Associated Press.

Presedintele Camerei Deputatilor a criticat de asemenea sistemul si celelalte partide politice.

"In Romania, sistemul este o reminiscenta a mentalitatii comunistoide, lucru care ne afecteaza credibilitatea. Trebuie sa aiba loc o schimbare de mentalitate, asta asteapta tanara generatie de la noi. Din pacate, partidele din opozitie sunt si mai putin reformate decat al nostru", a adaugat Valeriu Zgonea.

Acesta a mai declarat ca PSD are nevoie de "reforme profunde" si ca trebuie sa aiba loc un congres cat mai repede, pentru a alege un nou presedinte.

Plumb despre declaratiile lui Zgonea: Sa nu ne cream singuri mai multe crize decat este cazul

Presedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, a afirmat joi, cu privire la declaratiile date presei straine de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, referitoare la reformarea partidului, ca nu trebuie create crize la nivelul formatiunii social-democrate mai mult decat este cazul, potrivit Agerpres.

"Asupra PSD exista presiuni si cred ca nu trebuie sa nu spunem acest lucru. In ceea ce priveste Congresul, asa cum am spus de fiecare data, data Congresului va fi stabilita de catre Comitetul Executiv, iar in rest cred ca trebuie sa avem grija sa nu ne cream singuri mai multe crize decat este cazul si sa gasim solutii ca impreuna sa putem sa mergem mai departe", a spus Plumb, intrebata cum priveste declaratiile lui Zgonea referitoare la reformarea PSD.

Chestionata daca Zgonea isi doreste sa devina lider al PSD si daca este de parere ca afirmatiile acestuia sunt colegiale, Plumb a raspuns: "Dl Zgonea este lider al PSD, este presedintele Camerei Deputatilor. (...) Eu cred ca nu trebuie sa ne facem mai mult in interiorul partidului singuri, sa generam crize decat este cazul".

Liderul PSD a afirmat ca nu a apucat sa vorbeasca cu Zgonea. "Este vorba de presiunea pe care o fac cei din opozitie de a parasi guvernarea si vreau sa va spun ca acest lucru nu se va intampla. Guvernul Ponta va merge mai departe cu Victor Ponta premier in cadrul Coalitiei la guvernare alaturi de aliatii nostri - UNPR si ALDE - si presiunile permanente pe care le auzim prin vocea liderilor din opozitie", a adaugat Plumb.

Ea a precizat ca nu face o legatura intre declaratia lui Valeriu Zgonea si presiunea opozitiei privind parasirea puterii de catre PSD.

Cele doua tabere care se lupta pentru putere in PSD

Prima tabara, cea la vedere, este reprezentata de Rovana Plumb, care este sustinuta inclusiv de Victor Ponta. Asa cum era de asteptat, ea nu va fi singura care va incerca sa obtina functia de presedinte interimar al PSD la Comitetul Executiv al partidului, care va avea loc saptamana viitoare.

Conform unor surse politice, coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a spus joi ca ar vrea sa candideze pentru locul lui Victor Ponta. Intrebat de cativa jurnalisti ce plan are in aceatsa privinta, Dragnea a precizat: "Da, nu pot sa las partidul asa.."

Joi dimineata, la sediul PSD a avut loc o discutie intre Liviu Dragnea si Victor Ponta. La final, cei doi au plecat impreuna, in aceiasi masina, fara ca Ponta sa-l lase pe Dragnea sa faca declaratii jurnalistilor.

"La partid suntem foarte uniti si foarte prieteni .. si daca ne dati voie, celor doi membri simpli de partid, domnul Dragnea si cu mine.. Dumneavoastra intelegeti ce vreti, eu pot sa va garantez un singur lucru: ca si peste o saptamana, si peste o luna, si peste un an si peste zece o sa fim prieteni, colegi si o sa ne batem pentru PSD." - a spus Victor Ponta.

In timp ce se indrepta, in carje, catre autoturism, Victor Ponta a strigat dupa Dragnea, sa vina si el, chiar daca jurnalistii incercau sa-i ia o declaratie. Zambind, coordanatorul politic al PSD s-a urcat in masina alaturi de Victor Ponta, dar nu inainte de a spune cateva cuvinte: "Eu sunt deja hotarat, dar anunt cand hotarasc eu. Eu sunt hotarat!"

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri seara, ca de acum inainte nu va mai participa la deciziile politice ale PSD si se va concentra doar pe indeplinirea functiei de premier.

"Decizia pe care am luat-o priveste, intr-un fel, si o eliberare a mea de foarte multe lucruri, pentru ca eu veneam si spuneam: Avem crestere economica. Da, dar primarul X de la PSD nu stiu ce a facut. 'Am facut locuri de munca!' Da, dar deputatul nu stiu care, de la PSD, a depus o initiativa si... Acum PSD-ul, cu noua conducere poate sa aiba o linie foarte clara si sa-si asume batalia politica, sa mearga in tara. Eu nici nu pot sa merg in tara sa vorbesc de candidati, iar eu toata energia pe care o am mi-o voi folosi pentru functia de prim-ministru. E o decizie personala. (...) Parlamentul poate sa decida ce vrea, dar dincolo de acest lucru nu, nu voi mai participa la deciziile politice ale partidului", a spus Ponta, conform Agerpres, care citeaza B1TV.

Acesta sustine ca le-a spus Rovanei Plumb, lui Calin Popescu-Tariceanu, lui Gabriel Oprea si lui Daniel Constantin sa-l considere ca un "general manager".

"Voi sunteti Consiliul de Administratie, eu va spun ce e bine ca acest guvern, care inseamna de fapt toata tara, nu inseamna doar trei partide, sa aiba rezultate, si deocamdata cred ca rezultatele sunt foarte bune", a mai precizat premierul. 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Iulian Matache, propus pentru ministerul Transporturilor,
Iulian Matache, propus pentru ministerul Transporturilor, "omul lui Marian Oprisan". Ce spune vicepresedintele PSD

Vicepresedintele PSD Marian Oprisan a declarat miercuri, dupa sedinta BPN, ca secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Iulian Matache, propus de premierul Victor Ponta pentru conducerea acestui minister, este un profesionist.

Lupta pentru putere din PSD dupa demisia lui Ponta. Sarbu: Daca ne luam dupa ureche, si eu sunt important, ca ii sunt socru
Lupta pentru putere din PSD dupa demisia lui Ponta. Sarbu: Daca ne luam dupa ureche, si eu sunt important, ca ii sunt socru

Victor Ponta si-a dat miercuri oficial demisia de la sefia PSD, iar in partid a inceput lupta pentru putere.

Disputa intre Iohannis si Ponta, pentru ministerul Transporturilor. Cine este Iulian Matache, noua propunere a premierului
Disputa intre Iohannis si Ponta, pentru ministerul Transporturilor. Cine este Iulian Matache, noua propunere a premierului

Dupa protestul controlorilor de trafic, premierul si presedintele au intrat intr-o disputa privind numirea unui nou ministru la Transporturi, care sa negocieze cu sindicalistii de la ROMATSA.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.