Victor Ponta: "A doua nominalizare pentru functia de comisar european este categoric o femeie". Cine are cele mai mari sanse

Dată publicare: 30-08-2014 15:44
Dată actualizare: 02-09-2014 07:02


StirilePROTV.ro au transmis LIVE declaratiile pe care premierul Victor Ponta le-a facut, sambata, de la Palatul Victoria.

Premierul Victor Ponta a declarat, sambata, ca decizia presedintelui CE Jean-Claude Juncker privind portofoliul pentru Romania in Comisia Europeana va fi anuntata saptamana viitoare, iar imediat dupa anunt se va trece la audierea persoanei nominalizate in Parlamentul Romaniei.

Premierul Victor Ponta a precizat, sambata, raspunzand unei intrebari, ca cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea Romaniei este "categoric o femeie", dar nu a oferit un nume. El a mentionat ca, in scrisoarea transmisa, prima optiune a Romaniei este portofoliul Agriculturii, pentru Dacian Ciolos. Intrebat daca poate confirma informatia aparuta pe surse potrivit careia cea de a doua propunere o vizeaza pe Corina Cretu, Ponta a raspuns:

"Nu va pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. In momentul in care domnul Juncker anunta clar portofoliul acordat Romaniei, atunci avem si propunerea. Va pot confirma faptul ca am avut o discutie (...) asupra faptului ca avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru ca, altfel, Comisia Europeana nu va trece in Parlamentul European daca nu are respectat principiul balantei intre femei si barbati".

Premierul a fost solicitat sa precizeze daca astfel confirma ca este vorba de o femeie. "Categoric este o o femeie. Pentru ca acest lucru, in negocierea pe care o avem, ne ajuta sa obtinem un portofoliu mai important, dar nu va pot da toate detaliile care tin de negocieri", a spus el.

Sinteza declaratiilor lui Victor Ponta:

"In Franta, am reiterat ca Guvernul Romaniei condamnata sprijinul dat de Rusia separatistilor din Ucraina si interventia Federatiei Ruse. Sprijinim toate tipurile de sanctiuni care se decid la nivel european si international. Am spus foarte clar ca in acest moment ideea unei interventii militare este ceva ce trebuie tratat cu foarte multa precautie.

Interesul este de a sprijini Ucraina, dar a nu escalada conflictul. Exista la nivelul sefilor de guvern si de stat o pozitie unitara de sprijin pentru Ucraina si condamnare a Rusiei, dar foarte multa precautie cand vine vorba de sprijin militar.

Am discutat despre compozitia viitoarei Comisii Europene. Romania, ca stat membru, are dreptul de a nominaliza o persoana pentru Comisar European. Cine este acea persoana si portofoliul pe care-l primeste este un drept al presedintelui Comisiei. Pentru mine, este important ca Romania sa aiba un portofoliu cu incarcatura serioasa. Prima propunere pe care am facut-o a fost de pastrare a Agriculturii la Dacian Ciolos. Important este ca Romania sa aiba saptamana viitoare un comisar european cu un portofoliu important.

Al doilea candidat este o femeie, da. Daca nu putem sa preluam portofoliul Agriculturii pentru Ciolos, da, avem o femeie", a declarat Victor Ponta.

Citeste si: Traian Basescu pleaca la Bruxelles: "Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse"


VIDEO PROTVPLUS.RO