Saracii Romaniei ar putea fi scutiti 3 ani de ratele la credite

30-08-2011 18:16

Romanii cu venituri mai mici decat salariul minim pe economie pot scapa trei ani de ratele la credite. Cu aceasta propunere, cativa parlamentari sustin ca vor rezolva problema somerilor, care nu-si mai pot achita datoriile.

Bancile se impotrivesc acestui proiect de lege, iar specialistii ne avertizeaza ca solutia ii poate incuraja pe restantieri sa nu-si mai caute un loc de munca.

Alesii spun ca valoarea creditului nu conteaza pentru a beneficia de suspendarea ratelor. Poate fi unul de nevoi personale de 5000 de euro sau unul imobiliar de 100.000 de euro.

Potrivit proiectului de lege, doritorii trebuie sa faca dovada saraciei. Mai exact, venitul pe membru de familie nu trebuie sa depaseasca 670 de lei. Si sa nu detina bunuri de valoare, cum ar fi masina, aparate electrocasnice scumpe sau bijuterii care pot fi vandute ca sa acopere datoriile la banca. In acest sens inspectorii primariilor vor face anchete sociale.

Doar ca pierderile pe care bancile le vor avea ar urma sa fie platite din buzunarele noastre, ale tuturor. Legea prevede infiintarea unui fond cu bani de la bugetul de stat si administrat de BNR din care bancile vor primi echivalentul ratelor care nu vor mai fi platite.

In plus, specialistii avertizeaza ca legea ii discrimineaza pe cei care, aflati in situatii dificile, au reusit totusi sa-si gaseasca un loc de munca si sunt cu ratele la zi.

"Va crea un precedent, adica oamenii vor fi incurajati prin lege sa nu mearga la munca, ca sa-si plateasca ratele la credit" - Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

Numarul persoanelor cu restante la banci a crescut de la 392.000 in iunie 2008, la aproape 725.000 in iunie anul acesta.

Pe de alta parte, in Romania aproximativ 900.000 de persoane primesc salariul minim pe economie. Daca punem la socoteala ca intr-o familie venitul se imparte la toti membrii, numarul acestora creste.

Proiectul va intra in dezbaterea Senatului de saptamana viitoare.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26