Raluca Turcan propune inlocuirea programului "Cornul si laptele" cu "Masa la scoala"

Cornul si laptele

Deputatul PDL Raluca Turcan a anuntat, miercuri, ca propune, printr-o initiativa legislativa, inlocuirea programului "Cornul si laptele" pentru elevi cu programul "Masa la scoala".

"Sunt tot mai multe semnale ca programul «Cornul si laptele» a ajuns intr-un impas. Nu mai serveste scopului pentru care a fost creat. S-a ajuns la o risipa foarte mare. Dupa mai bine de 10 ani de functionare, se impune o imbunatatire a acestuia. Cred ca si clasa politica a ajuns la nivelul de maturitate pentru a lua impreuna o decizie de imbunatatire a alimentatiei in scoli.

Diagnosticul de risipa si ineficienta a programului «Cornul si laptele» a fost pus in urma mai multor cercetari nationale si internationale - programul se desfasoara in mai multe state UE. Acest fapt a fost recunoscut si de USL, dar nu a venit cu o propunere concreta. A venit timpul ca programul «Cornul si laptele» sa fie inlocuit cu un program mai bun", a spus Turcan intr-o conferinta de presa.

Ea a precizat ca la inceputul saptamanii viitoare va depune in Parlament un proiect pentru derularea programului "Masa la scoala", de diversificare a programului "Cornul si laptele".

Turcan a aratat ca programul "Masa la scoala" consta in varierea produselor oferite elevilor, autoritatile locale fiind cele care pot decide continutul acestui pachet in functie de preferintele copiilor sau ale parintilor si in functie de piata locala.

Citește și
Cornul si Laptele
Victor Ponta va taia programul "Cornul si laptele". Unde se vor duce banii incepand din toamna
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Ea a aratat ca, prin acest demers, se vor face achizitiile mult mai transparent, masa va fi mai diversificata, industria locala va fi stimulatata si banii pentru produsele locale se vor intoarce prin taxe si impozite la autoritatile locale.

"Achizitia acestor produse se va face dupa ce Ministerul Sanatatii va emite recomandari privind continutul caloric al produselor furnizate prin programul «Masa la scoala», precum si o lista de sugestii privind produsele preparate, iar Consiliile Locale se vor consulta cu scolile si asociatiile de parinti pentru a face alegerea cea mai potrivita", a mai explicat Turcan.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Guvernul intentioneaza sa renunte la programul "Cornul si laptele", iar banii folositi vor fi directionati catre programele after-school, care ar putea intra in aplicare din toamna.

"Vreau aceiasi bani sa incercam sa-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru ca in acest moment sunt copii care intr-adevar au nevoie si vin la scoala si e bine pentru parinti - vorbesc de cei din familii modeste, unde programul isi atinge scopul - si sunt foarte multi copii care nu mananca nici cornul respectiv, nu beau laptele, il arunca, il irosim absolut degeaba", a spus Ponta.

Premierul a mai precizat ca un program "mai tintit" pentru cei care au nevoie de ajutor, precum cel de after-school, ar fi mai potrivit a fi finantat de la bugetul de stat.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
"Cornul si laptele" va deveni programul "after school". Cat de pregatite sunt scolile romanesti

Din toamna sunt sanse mari ca elevii sa nu mai primeasca lapte si corn la scoala.

Victor Ponta va taia programul
Victor Ponta va taia programul "Cornul si laptele". Unde se vor duce banii incepand din toamna

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Guvernul intentioneaza sa renunte la programul "Cornul si Laptele", iar banii folositi vor fi directionati catre programele after-school, care ar putea intra in aplicare din toamna.

Amenzi in valoare de 96.000 de lei pentru programul „cornul si laptele” in scolile din Ardeal
Amenzi in valoare de 96.000 de lei pentru programul „cornul si laptele” in scolile din Ardeal

Comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au realizat peste 1.200 de actiuni de control in scoli si gradinite. Controalele au fost efectuate la producatorii de produse lactate si de panificatie destinate prescolarilor si elevilor.

Programul „laptele si cornul” a fost reluat pentru 23.000 de elevi din Cluj
Programul „laptele si cornul” a fost reluat pentru 23.000 de elevi din Cluj

Contractul de distribuire a produselor de panificatie aferente programului „laptele si cornul” destinat prescolarilor si elevilor din clasele I-VIII a fost reluat.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.