Raluca Turcan propune inlocuirea programului "Cornul si laptele" cu "Masa la scoala"

15-05-2013 14:48


Cornul si laptele

Deputatul PDL Raluca Turcan a anuntat, miercuri, ca propune, printr-o initiativa legislativa, inlocuirea programului "Cornul si laptele" pentru elevi cu programul "Masa la scoala".

"Sunt tot mai multe semnale ca programul «Cornul si laptele» a ajuns intr-un impas. Nu mai serveste scopului pentru care a fost creat. S-a ajuns la o risipa foarte mare. Dupa mai bine de 10 ani de functionare, se impune o imbunatatire a acestuia. Cred ca si clasa politica a ajuns la nivelul de maturitate pentru a lua impreuna o decizie de imbunatatire a alimentatiei in scoli.

Diagnosticul de risipa si ineficienta a programului «Cornul si laptele» a fost pus in urma mai multor cercetari nationale si internationale - programul se desfasoara in mai multe state UE. Acest fapt a fost recunoscut si de USL, dar nu a venit cu o propunere concreta. A venit timpul ca programul «Cornul si laptele» sa fie inlocuit cu un program mai bun", a spus Turcan intr-o conferinta de presa.

Ea a precizat ca la inceputul saptamanii viitoare va depune in Parlament un proiect pentru derularea programului "Masa la scoala", de diversificare a programului "Cornul si laptele".

Turcan a aratat ca programul "Masa la scoala" consta in varierea produselor oferite elevilor, autoritatile locale fiind cele care pot decide continutul acestui pachet in functie de preferintele copiilor sau ale parintilor si in functie de piata locala.

Ea a aratat ca, prin acest demers, se vor face achizitiile mult mai transparent, masa va fi mai diversificata, industria locala va fi stimulatata si banii pentru produsele locale se vor intoarce prin taxe si impozite la autoritatile locale.

"Achizitia acestor produse se va face dupa ce Ministerul Sanatatii va emite recomandari privind continutul caloric al produselor furnizate prin programul «Masa la scoala», precum si o lista de sugestii privind produsele preparate, iar Consiliile Locale se vor consulta cu scolile si asociatiile de parinti pentru a face alegerea cea mai potrivita", a mai explicat Turcan.

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca Guvernul intentioneaza sa renunte la programul "Cornul si laptele", iar banii folositi vor fi directionati catre programele after-school, care ar putea intra in aplicare din toamna.

"Vreau aceiasi bani sa incercam sa-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru ca in acest moment sunt copii care intr-adevar au nevoie si vin la scoala si e bine pentru parinti - vorbesc de cei din familii modeste, unde programul isi atinge scopul - si sunt foarte multi copii care nu mananca nici cornul respectiv, nu beau laptele, il arunca, il irosim absolut degeaba", a spus Ponta.

Premierul a mai precizat ca un program "mai tintit" pentru cei care au nevoie de ajutor, precum cel de after-school, ar fi mai potrivit a fi finantat de la bugetul de stat.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO