Punem la dispozitie Israelului spatiul aerian in caz de razboi cu Iranul


Ultimul update: Miercuri 24 Octombrie 2012 02:50
Data publicarii: Joi 12 August 2010 00:00
Categorie: Stiri Politice
Shimon Peres si Traian Basescu

Intrebat daca, in cazul unui conflict cu Iranul, Romania va pune la dispozitie Israelului spatiul sau aerian, presedintele Traian Basescu a raspuns afirmativ. El a precizat ca Romania va fi un partener loial NATO, dar si Israelului.

"Cred ca nu este momentul sa vorbim despre conflict. Noi speram ca sanctiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU sa creeze la Teheran solutia corecta - nu aceea a saparii de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, daca va fi cazul, Romania va fi un partener loial al aliantei NATO din care face parte si un partener loial al Israelului", a spus seful statului.

Presedintele a tinut sa sublinieze ca apreciaza drept esential ca stadiul actual al situatiei sa evolueze intr-un sens favorabil prin negocieri.

"Diplomatia este cea care trebuie, in opinia noastra, sa solutioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democratia", a spus Traian Basescu.

De altfel, Consiliul de Securitate al ONU a impus, la 9 iunie, noi sanctiuni Iranului, pentru a patra oara incepand din 2006, in incercarea de a convinge aceasta tara sa isi suspende activitatile nucleare sensibile si sa dea asigurari comunitatii internationale privind natura pasnica a programului sau.

La randul lor, liderii Uniunii Europene au decis sa adopte sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, dincolo de cele decise de ONU, vizand domeniile gazelor si petrolului, a informat AFP, citand surse diplomatice.

Iranul a avertizat, in consecinta, ca va raspunde cu fermitate Uniunii Europene, daca aceasta continua politica de sanctiuni privind programul nuclear controversat al Teheranului.

De asemenea, relatiile dintre Israel si Iran au fost tensionate in ultima perioada de noi declaratii critice ale liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad. Acesta a afirmat ca Israelul este "condamnat" si a acuzat Statele Unite ca protejeaza statul israelian.

Sursa: Mediafax

Tags: israel, iran, conflicte,

Presedintele israelian, Shimon Peres, in vizita la Bucuresti
Basescu:Introducerea cotei unice pe orice fel de venit mi se pare o solutie
Englezii s-au suparat pe Traian Basescu. Afla aici de ce
Basescu:Introducerea cotei unice pe orice fel de venit mi se pare o solutie
Englezii s-au suparat pe Traian Basescu. Afla aici de ce
VIDEO PROTVPLUS.RO