Programul de guvernare al PSD: impozitare diferentiata. Esti de acord?

Dată publicare: 30-09-2010 00:00
Dată actualizare: 09-10-2012 11:43


Partidul Social Democrat vrea sa demonstreze, ca formatiune politica de opozitie, ca exista alternative mult mai bune la actuala formula de guvernare. Astfel ca a prezentat un program care cuprinde 13 ministere si patru ministri delegati.

Liderii Partidului Social Democrat au vorbit despre revenirea la impozitarea progresiva, care nu este chiar pe placul partenerilor liberali. Coincidenta sau nu, si cativa economisti de marca adunati la o conferinta a Bancii Nationale au criticat aceasta metoda.

Liberalii sustin ca pentru iesirea din criza este nevoie de reducerea cotei unice de la 16% la doar 10%, pentru a lasa populatiei si firmelor mai multi bani. Astfel se va relansa consumul.

Social-democratii se opun si cer impozit diferentiat cu cote progresive, de la 0% pentru salariile de pana la 1.000 de lei pe luna si de pana 35% pentru cele de peste 12.000 de lei.

Vanatul va fi pus insa pe fuga, iar bugetul va saraci, spun specialistii: "Ori angajatorii ar plati la negru, ori ar pleca la vecinii nostri, de exemplu la unguri, pentru ca ei tocmai asta se pregatesc sa faca: cota unica de impozitare", a declarat Eugen Radulescu, director audit BNR.

Majoritatea tarilor vecine au cota unica, si asta vrea sa faca si Ungaria. Daca Romania va reveni la impozitarea progresiva, risca sa devina mai putin atractiva pentru investitorii straini.

Si oamenii de afaceri sunt nemultumiti, pentru ca angajatii cei mai buni vor cel mai loviti.

In alta ordine de idei, Ponta a mai precizat astazi ca noul program de guvernare alternativ este rezultatul unei munci de doua luni, la care au contribuit atat departamentele de specialitate din cadrul partidului, dar si specialisti din afara PSD.

Documentul contine aproximativ 600 de pagini si este "in stadiul de sinteza."

"Incercam sa avem un program coerent, un program care va analiza situatia actuala in care se afla Romania in timpul guvernarii Basescu-Boc. Solutii pe care PSD-ul le propune, solutii care pleaca de la principii social-democrate." - a explicat Victor Ponta.

Tot el a precizat ca cel mai important principiu al social-democratilor este acela ca "impozitarea se adreseaza catre capital, si nu catre munca, iar incurajarea principala va fi catre munca."

Programul alternativ de guvernare al PSD nu a fost prezentat in detaliu, ci doar in linii generale, social-democratii dorind sa-l anunte public abia la Congresul National al PSD din 16 octombrie.

Cu toate acestea, Adrian Nastase a precizat ca acest proiect a fost intocmit dupa ce s-au analizat cei 20 de ani de guvernare din Romania, dar si dupa studierea struicturilor din Uniunea Europeana.

Astfel, PSD propune un cabinet guvernamental format din 13 ministere, alaturi de care vor functiona patru ministri delegati, pe urmatoarele domenii:

⇒ fonduri europene

⇒ autoritatea de control

⇒ politici publice

⇒ dialogul social (relatia cu sindicatele, patronatele, etc)


VIDEO PROTVPLUS.RO