Liviu Dragnea: Asistăm la o încercare de a prelua în mod ilegitim puterea în România

×
Codul embed a fost copiat

În PSD se vorbeşte din nou despre suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis. Liderii social-democraţi îl suspectează pe şeful statului că vrea să dea jos, prin orice mijloace, Guvernul PSD-ALDE şi să preia toată puterea.

Dacă o va suspenda din funcţie pe Viorica Dancila, ca urmare a plângerii penale depusă de Ludovic Orban, social-democraţii ar putea contra-ataca cu suspendarea din funcţie a lui Klaus Iohannis, susţin surse politice.

Iritaţi de atacurile opoziţiei, dar mai ales de cele ale preşedintelui Klaus Iohannis, la adresa Guvernului PSD-ALDE, mai mulţi lideri judeţeni ai social-democraţilor au venit la Bucureşti cu două solicitări: miting de susţinere pentru Viorica Dăncilă şi suspendarea din funcţie a preşedintelui.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Asistăm la o încercare de a da jos un Guvern şi de a prelua într-un mod nelegitim puterea din România... guvernarea, că puterea încă mai este exercitată neconstituţional de unele instituţii. În ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui, noi tot speram că mai există undeva o fărâmă de luciditate, că acest demers aberant nu va depăşi o linie roşie."

Potrivit unor surse din partid, "linia roşie" despre care vorbeşte liderul PSD a fost fost deja stabilită. Dacă va începe urmărirea penală pe numele Vioricăi Dăncilă, ca urmare a plângerii formulate de Ludovic Orban, iar Klaus Iohannis ar recurge la suspendarea acesteia din funcţie, în acel moment social-democraţii ar putea iniţia demersul de suspendare a preşedintelui. Până atunci, PSD vrea să organizeze un miting uriaş în Bucureşti, pentru susţinerea guvernului şi a premierului.

Citește și
Calin Popescu Tariceanu FOTO INQUAM
Tăriceanu, mesaj despre plângerea lui Orban și ”înțelepciunea PSD-ALDE”
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Nu este exclusă organizarea acestui miting, dacă va fi cazul îl vom face."

Nu este primul miting anunţat de PSD: au mai dorit să facă o adunare de peste un milion de oameni şi pentru susţinerea familiei tradiţionale, însă au renunţat ulterior la această idee. Liviu Dragnea a criticat în termeni duri şi demersul liderului PNL, Ludovic Orban, care a scris plângerea penală pe numele premierului.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Dincolo de faptul că este o abordare KGB-ista, o abordare ceauşistă, o abordare securistă, care duce cu gândul la "agenturilii" străine, aici este tratat statul Israel ca o putere străină cu care noi am fi în conflict. Pe lângă alte prostii, se poate vorbi despre antisemitism instituţional."

Săptămâna trecută, preşedintele PNL a semnalat modul în care Executivul a luat în discuţie memorandumul clasificat privind mutarea ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim. Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dancila de înaltă trădare, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat. Iar Liviu Dragnea este acuzat şi el în document de divulgarea de informaţii nepublice din memorandumul privind mutarea ambasadei.

Viorica Dăncilă a reacţionat.

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României: "Ce nu te omoară, te întăreşte. Nu îmi dau demisia"

Dacă va începe urmărirea penală a premierului, Constituţia îi dă dreptul lui Klaus Iohannis să o suspende din funcţie pe Viorica Dancila.

După ședință, președintele PSD Liviu Dragnea a făcut declarații de presă, transmise LIVE VIDEO și TEXT mai jos:

LIVIU DRAGNEA

- Am discutat despre câteva lucruri pe care doamna prim ministru mi le-a transmis.După cum știți, doamna prim-ministru este la Bacău. Sunt toate semnalele că săptămâna aceasta va fi adoptată ordonanța privind parteneriatul public-privat. Urmărește ca termenele să fie scurtate, iar investițiile publice să nu mai fie întârziate.

- Am discutat și despre plângerea penală depusă de Ludovic Orban. În momentul în care citind acea plângere se vorbește de înaltă trădare a unui oficial care a avut întâlniri oficiale cu șefi de stat și guvern, dincolo de faptul că are o abordare KGB-istă, comunistă. Este o acțiune care aduce deservicii majore României, atât cei care au conceput această plângere cât și cel care și-a asumat-o dau dovadă de mare iresponsabilitate.

- Sunt acuzați cetățeni israelieni că ar fi spioni, fără niciun fel de dovadă sau probă, înseamnă că pe acest precedent toți consultanții străini care au fost în România pot fi acuzați de înaltă trădare.

- Asistăm a nu știu câta oară la o încercare de a da jos un Guvern și de a prelua în mod ilegitim puterea în România, guvernarea, încercând să-i folosească pe unii procurori. Nu putem fi de acord cu a da jos Guvernul cu niște procurori, dincolo de caracterul aberant al plângerii în sine.

- Avem o majoritate stabilă și încă sperăm că mai există undeva o fărâmă de luciditate, ca acest demers să nu intre într-o zonă care să destabilizeze România.

- Nu luăm în calcul o eventuală acțiune de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis, dar nu vom asista impasibili.

- În ceea ce privește pilonul II de pensii obiectivele noastre au fost asumate, și anume. În următoarea perioadă Ministerul Muncii să realizeze o analiză detaliată a tuturor datelor financiare, pentru a putea fi prezentate cetățenilor României, informațiile referitoare la nivelul de pensii pe care-l va avea un cetățean la nivelul 1 de pensii și nivelul de pensii la nivelul 1 și 2.

- Un cetățean să poată să opteze.

- Nu există niciun fel de decizie adoptată în Guvern, în partid sau în coaliție. Noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea pilonului II de pensii. Să nu se mai rosotgolească astfel de informații mincinoase.

- Toate aceste majorări salariale au fost luate în calcul, nu destabilizează bugetul.

- Convingerea mea este că plângerea a fost elaborată la Cotroceni.

Preşedintele interimar al PSD Timiş, Călin Dobra, a declarat că social-democraţii sunt pregătiţi ”inclusiv de a ieşi în stradă”, pentru a o susţine pe Viorica Dăncilă.

De altfel, liderii PSD din regiunea de vest au semnat, sâmbătă, la Timişoara, o rezoluţie prin care susţin actualul Guvern şi transmit conducerii naţionale a partidului că sunt pregătiţi să iasă în stradă pentru susţinerea prim-ministrului.

”În cadrul Comitetului Executiv al PSD Timiş am avut o întâlnire lărgită, o întâlnire regională, unde au participat preşedinţii organizaţiilor judeţene, Hunedoara, Caraş- Severin, Arad şi Timiş, precum şi vicepreşedinţii regionali, Natalia Intotero şi Mihai Fifor. În cadrul acestei întâlniri regionale, la care au fost prezenţi şi parlamentarii PSD din regiune, pe lângă problemele tehnice, politice, discutate, un lucru important e faptul că s-a aprobat prin vot o rezoluţie de susţinere a doamnei premier Viorica Dăncilă, pentru că s-a transmis un mesaj foarte clar şi din partea membrilor PSD Timiş, şi din partea liderilor din regiune, acel mesaj că avem nevoie de stabilitate, acel mesaj că România nu îşi mai permite schimbarea primului ministru si a echipei guvernamentale şi un mesaj că organizaţia PSD la nivel naţional, prin măsurile şi programul de guvernare pentru care am fost votaţi de către oameni, este pe drumul cel bun.

Chiar dacă se încearcă prin toate mijloacele să se denatureze acest adevăr, toţi, în unanimitate, au votat această rezoluţie de susţinere, au transmis un mesaj foarte clar celor doi vicepreşedinţi regionali (Natalia Intotero şi Mihai Fifor - n.r.), de a transmite conducerii naţionale că suntem pregătiţi inclusiv de a ieşi în stradă, dacă va trebui să susţinem, pentru că nu cred că este normal şi corect ca organizaţia PSD să piardă guvernarea atâta timp cât a fost aleasă în 2016 de oameni”, a declarat Dobra, potrivit News.ro.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, la Parlament, că dacă PSD va organiza un miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, atunci membrii ALDE vor participa la această acţiune.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut de trei ori demisia premierului Viorica Dăncilă, în ultimele săptămâni, iar joi liderul PNL, Ludovic Orban, a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva acesteia, acuzând-o de uzurparea funcţiei, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Plângerea - care a fost declinată către DIICOT - îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice informaţiile referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că plângerea penală depusă de liderul PNL este ”o tentativă de lovitură de stat”, ”o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor care îl susţin de a bloca un Guvern” şi că orice persoană care susţine acest demers va fi complice la diferite infracţiuni.

El a spus că preşedintele Iohannis practică şantajul pentru a prelua guvernarea şi că nu se poate avea niciun fel de relaţie cu şeful statului.

"Mie mi se pare o acuzaţie dementă (acuzaţia de înaltă trădare - n.r.), nu o acuzaţie gravă. Această sesizare e concepută şi redactată la Cotroceni şi cred că în foarte scurt timp vom avea cu toţii acces la textul acestei plângeri. Vom constata cu toţii că a fost concepută la Cotroceni şi e ca urmare a ameninţărilor pe care preşedintele le-a îndreptat către doamna Dăncilă. Cu toţii vom vedea în curând, sper, această plângere penală. O să ne dăm seama din textul ei de foarte multe lucruri. E vorba de dorinţa lui Klaus Iohannis de a prelua brutal guvernarea, ocolind alegerile democratice, preluând-o în urma unor ameninţări, practicând şantaj prin uneltele sale, punând presiune din ce în ce mai mare pe primul ministru al României, punându-l pe Orban să considere acte de înaltă trădare acţiunile externe ale unui prim-ministru ales democratic, care are întâlniri externe aşa cum are orice om din lumea democratică”, a declarat Liviu Dragnea.

dragnea iohannis

Întrebat dacă în acest context ar mai putea avea o relaţie instituţională cu preşedintele Iohannis, Dragnea a răspuns:

"Nu se poate avea niciun fel de relaţie cu Klaus Iohannis. Doreşte să fie şeful statului, şeful românilor, dar noi nu putem avea o relaţie cu cineva care se consideră tătucul acestei ţări. Nu a venit nimic din partea Cotroceniului, absolut nimic, cel puţin în acest an şi jumătate. Cu toate solicitările făcute de mine, domnul Tăriceanu, primul ministru, nu a fost niciun demers de a ne convoca la o discuţie aşezată despre priorităţile majore ale României”.

Întrebat despre eventuala suspendare a preşedintelui Iohannis, Liviu Dragnea a spus: "Mai important decât Klaus Iohannis este România şi stabilitatea acestei ţări. Dar asta nu înseamnă că vom sta cu mâinile încrucişate”.

De asemenea, filialele PSD au transmis mesaje de susţinere a premierului Viorica Dăncilă, denunţând o "lovitură de stat", o ”tentativa predictibilă de preluare abuzivă a puterii de stat” şi afirmând că este un scenariu care a mai avut loc în 2015, când premierul de la acea vreme, Victor Ponta, a fost ”demis” din funcţie după ce şeful statului i-a cerut demisia de cinci ori.

După demersul lui Orban, miniştrii au transmis şi ei mesaje de susţinere a premierului.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, vineri, că premierului Viorica Dăncilă "i se fabrică o situaţie penală", afirmând că Ludovic Orban este "o slugă", iar Administraţia Prezidenţială "nu este ceea ce ar trebui să fie". Întrebată dacă PSD ia în calcul suspendarea preşedintelui Iohannis, Carmen Dan a spus că "este o decizie care se va lua în partid".

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a spus, duminică seară, la Antena 3, că PSD se va apăra cu toate mijloacele pe care le are pentru a împiedica "o lovitură de stat în desfăşurare", susţinând că partidul nu mai este în situaţia din 2015, când Victor Ponta s-a retras, de teamă. "Acum avem un premier care vrea să meargă înainte şi nu se sperie de această prostie", a afirmat Vasilescu.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Întâlnire Dăncilă - Corina Crețu. Scrisoarea trimisă de comisarul european acum 7 zile
Întâlnire Dăncilă - Corina Crețu. Scrisoarea trimisă de comisarul european acum 7 zile

Premierul Viorica Dăncilă va avea, luni, o întrevedere cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, alături de care va face o vizită în judeţul Bacău.

Tăriceanu, mesaj despre plângerea lui Orban și ”înțelepciunea PSD-ALDE”
Tăriceanu, mesaj despre plângerea lui Orban și ”înțelepciunea PSD-ALDE”

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat, referitor la plângerea penală făcută de liberalul Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă, că ar trebui ca şeful statului, Klaus Iohannis, să aibă "o atitudine edificatoare".

Tăriceanu susţine că plângerea penală a lui Orban e
Tăriceanu susţine că plângerea penală a lui Orban e "o încercare a statului paralel"

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că premierul Viorica Dăncilă se bucură de toată susţinerea sa şi a ALDE, iar gestul liderului PNL, Ludovic Orban va fi catalogat drept "o rătăcire politică".

”Make a photo?”. Viorica Dăncilă, 4 gafe în câteva minute la întâlnirea cu omologul croat
”Make a photo?”. Viorica Dăncilă, 4 gafe în câteva minute la întâlnirea cu omologul croat

Prim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic, a fost primit cu onoruri militare, vineri, la Palatul Victoria, de premierul Viorica Dăncilă.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.