Principalele acţiuni ale preşedintelui României în 2022. Ce a făcut Klaus Iohannis anul acesta

Klaus Iohannis
Inquam Photos / Sabin Cârstoveanu

Principalele acţiuni ale preşedintelui României de anul acesta sunt prezentate într-o amplă retrospectivă a anului 2022. Ce a făcut Klaus Iohannis în al VIII-lea an de mandat vedeți în continuarea articolului

 

 

IANUARIE

- Alocuţiune susţinută în cadrul evenimentului de lansare în dezbatere publică a Raportului "Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile", elaborat de Grupul de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu, înfiinţat în 2021, la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.

- Acreditarea lui Dănuţ-Sebastian Neculăescu în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la NATO şi şef al Delegaţiei Permanente a României la NATO.

- Participare la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române la Monumentul "Mormântul Ostaşului Necunoscut", în Parcul Carol I din Bucureşti.

Citește și
Semne de circulatie
Vârsta minimă pentru obținerea permisului auto a fost redusă la unele categorii. Care sunt noile reguli
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

- Prezidarea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), la Palatul Cotroceni, în care au fost decise mai multe măsuri importante privind criza de securitate creată de Rusia, cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creşterea prezenţei Aliate şi SUA pe teritoriul României, gestionarea eventualele intrări de refugiaţi, şeful statului asigurând că nu este cazul ca vreun cetăţean să se teamă.
- Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, aflată în vizită oficială în România.

- Numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

- Primire, la Palatul Cotroceni, a secretarului general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann.

FEBRUARIE

- Vizită la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a ministrului pentru Europa şi Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, aflat în România, cu prilejul marcării a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.

- Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de rechemare în ţară a zece ambasadori, între care: Ion Jinga, reprezentant permanent al României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York; Răzvan-Victor Rusu - şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg; Adrian Cosmin Vieriţa - şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia; Cristian-Leon Ţurcanu - ambasador în Ucraina.

- Vizita la sediul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova.

- Vizita, alături de secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în contextul sosirii în România a celor o mie de militari americani din batalionul Stryker.

- Promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

- Participare, la Paris, la invitaţia omologului francez, Emmanuel Macron, la o reuniune informală privind situaţia de securitate din Sahel.

- Participare (17-18) la cel de-al cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeană - Uniunea Africană, care a avut loc la Bruxelles, în Regatul Belgiei; întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja evenimentului.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a prim-ministrului Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

- Prezidarea Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni, în care s-a discutat despre implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

- Participare în sistem de videoconferinţă la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9).

- Participare la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din statele membre NATO care a avut loc în format virtual, convocată ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

- Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, discuţiile concentrându-se pe situaţia de securitate din Ucraina, precum şi pe solidaritatea şi coordonarea în gestionarea fluxurilor de refugiaţi din Ucraina, obligaţi să îşi părăsească ţara supusă unei agresiuni fără precedent din partea Rusiei.

MARTIE

- Prezidarea Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni. După şedinţă, preşedintele a anunţat că s-a decis intensificarea eforturilor de consolidare a Flancului Estic, acest lucru incluzând dislocarea de forţe aliate şi constituirea accelerată a grupului de luptă din România.

- Primirea, la Palatul Cotroceni a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Bucureşti pentru discuţii privind situaţia din Ucraina.

- Găzduirea, la Palatul Cotroceni, a unei şedinţe privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi membri ai Cabinetului.

- Vizită la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret, judeţul Suceava.

- Vizită, alături de premierul Nicolae Ciucă, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

- Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu ministrul canadian al Afacerilor Externe, Melanie Joly, aflată în vizită în România.

- Participare la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles, în format videoconferinţă, principalele teme abordate fiind războiul din Ucraina şi situaţia din domeniul energiei.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, care a efectuat o vizită oficială de câteva ore la Bucureşti.

- Promulgarea Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a ministrului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Republicii Bulgaria, Rumen Radev, sosit în vizită de lucru în România.

- Vizită în Republica Moldova; întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a premierului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, sosit în vizită în ţara noastră.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a omologului polonez, Andrzej Duda, care a efectuat o vizită în România.

- Promulgarea Legii prin care cele 41 de comisariate judeţene, Comisariatul Municipiului Bucureşti, precum şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", aflate în subordinea Gărzii Naţionale de Mediu, vor deveni structuri fără personalitate juridică; actul normativ pentru modificarea art. 67 alin. (2) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.

- Participare la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Bruxelles, convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi la care a participat şi preşedintele SUA, Joe Biden.

- Participare (24-25) la reuniunea Consiliului European, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

APRILIE

- Promulgarea Legii pentru declararea lui Vasile Lucaciu "Erou al Naţiunii Române".

- Participare, la invitaţia omologului american, Joe R. Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri aliaţi, ai instituţiilor UE şi NATO şi ai statelor partenere, în contextul continuării agresiunii militare ilegale a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

MAI

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită oficială în România.

- Întrevedere cu prima doamnă a Statelor Unite ale Americii, Jill Biden, aflată în vizită în România.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a premierului Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru în România.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a prinţului Charles al Marii Britanii aflat în vizită în România.

- Participare la reuniunea extraordinară a Consiliului European, de la Bruxelles, în zilele de 30 şi 31 mai, concentrată asupra situaţiei de securitate şi consecinţelor generate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

IUNIE

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a ministrului Apărării al Turciei, Huluşi Akar, prilej cu care a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri de creştere a prezenţei aliate în România.

- Găzduirea summitului şefilor de state din Formatul Bucureşti 9 - Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

- Vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu împreună cu preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

- Vizită în Ucraina, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi; convorbiri oficiale cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

- Primirea regelui Belgiei, Philippe, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa.

- Promulgarea Legii privind aprobarea Programului naţional de investiţii "Anghel Saligny".

- Participare la cea de-a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Letonia, la Riga.

- Promulgarea Legi pentru instituirea zilei de 24 iunie ca Ziua Iei.

- Participare (23-24) la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, Consiliului European şi Summitului Euro în format extins.

- Întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, aflată în vizită în România (27-28).

- Participare (28-30) la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid, Regatul Spaniei.

IULIE

- Semnarea decretului pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a protocoalelor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Statului Palestina, Mahmoud Abbas.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

- Participare la Festivalul "Săptămâna Haferland" de la Criţ, judeţul Braşov.

AUGUST

- Participare la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române, în Portul Militar Constanţa.

SEPTEMBRIE

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o în România

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Portugheze, Joao Gomes Cravinho, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

- Participare la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey din Londra.

- Participare la segmentul de nivel înalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, New York, SUA.

- Vizita în San Francisco, SUA (22-23).

OCTOMBRIE

- Participare (5-6) la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European, de la Praga, Republica Cehă.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Georgiei, Salome Zourabichvili, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o în România.

- Vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" alături de premierul Nicolae Ciucă şi de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte.

- Promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul apărării, acord semnat la Riad, la 24 ianuarie 2022.

- Participare la Summitul Partidului Popular European la, Bruxelles, în Regatul Belgiei.

- Promulgarea Legii prin care bujorul este declarat Floare Naţională.

NOIEMBRIE

- Participare la Summitul implementării climatice din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) desfăşurat în zilele de 7 şi 8 noiembrie, în Egipt, la Sharm El-Sheikh.

- Participare la Forumul pentru Pace de la Paris.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a unei delegaţie a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv al OMV şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern.

- Vizită oficială în Republica Letonia, la Riga; întrevederi cu omologul său Egils Levits şi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului, Edvards Smiltens.

-Vizită oficială în Lituania (24-25 noiembrie); întrevederi cu omologul lituanian, Gitanas Nauseda şi cu preşedintele Parlamentului, Viktorija Čmilytë-Nielsen.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, prezent în România (28-30) pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi.

- Participare la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO desfăşurată la Palatul Parlamentului.

DECEMBRIE

- Participare la parada militară organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

- Vizită de lucru în Republica Elenă, la Atena (2-3); întrevederi cu omologul elen, Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.
- Participare la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest, la Tirana, în Republica Albania.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis.

- Participare la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, la Cercul Militar Naţional.

- Participare la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

- Semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei şi României privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei, la Palatul Cotroceni.

- Primirea, la Palatul Cotroceni, a preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola aflată în vizită de lucru în România (19-20).

- Vizită la Batalionul 1 Instrucţie Olt, împreună cu preşedintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa.

- Depunerea unei coroane de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989, în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

- Promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind transportul aerian dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Statul Qatar, pe de altă parte, semnat la Luxemburg, la 18 octombrie 2021; Legii pentru ratificarea Acordului privind spaţiul aerian comun dintre Uniunea Europeană şi statele membre ale acesteia, pe de o parte, şi Republica Armenia, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 15 noiembrie 2021.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Iohannis: Provocările de proporţii istorice pe care le-am avut de înfruntat au scos în evidenţă capacitatea de a rămâne uniţi
Iohannis: Provocările de proporţii istorice pe care le-am avut de înfruntat au scos în evidenţă capacitatea de a rămâne uniţi

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România priveşte cu speranţă şi încredere către noul an, după ce "provocările de proporţii istorice" pe care ţara le-a înfruntat au scos în evidenţă "tăria de caracter" şi capacitatea românilor de a rămâne solidari.

Vârsta minimă pentru obținerea permisului auto a fost redusă la unele categorii. Care sunt noile reguli
Vârsta minimă pentru obținerea permisului auto a fost redusă la unele categorii. Care sunt noile reguli

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede reducerea vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoriile C, CE, D, DE.

Cât a cheltuit președintele Iohannis pe deplasările externe din 2022
Cât a cheltuit președintele Iohannis pe deplasările externe din 2022

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, 21 de deplasări externe care însumează cheltuieli de peste 16,6 milioane de lei.  

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Crăciunului.
Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu prilejul Crăciunului. "Doar uniți suntem mai puternici"

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, sâmbătă, 24 decembrie 2022, un mesaj cu prilejul Crăciunului, informează Administrația Prezidențială.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.