Presedintele PCM: Sper ca dupa alegeri proiectul privind autonomia tinutului Secuiesc sa fie redepus

Ultima actualizare: 27-10-2012 12:09
Biro Zsolt

Noul presedinte al PCM, Biro Zsolt, a spus ca spera ca dupa alegerile parlamentare comunitatea maghiara va avea deputati care sa depuna din nou la Parlament proiectul autonomiei tinutului Secuiesc. 

Zsolt a mai declarat ca va continua pe linia trasata de fostul lider, Szasz Jeno, si va lupta pentru realizarea telurilor propuse inca de la infiintarea partidului, unul dintre acestea fiind obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"PCM s-a infiintat pentru niste teluri, care nu se schimba de la o zi la alta. Cel mai important punct al programului este obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc. (...) La sfarsitul lunii septembrie, in Senat a fost respins proiectul de autonomie, insa noi speram ca, dupa 9 decembrie, comunitatea maghiara va avea deputati in Parlament prin care vom inainta acest proiect de lege. Daca nu se poate inainta prin deputati, va trebui sa apelam la initiativa cetateneasca", a afirmat Biro Zsolt.

Acesta a fost ales, sambata, in functia de presedinte al PCM.

Plenul Senatului a respins recent proiectul legislativ privind statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc, initiat inca din 2005 de senatorii UDMR de atunci Sogor Csaba si Becsek-Garda Dezso. Proiectul legislativ cu caracter organic a primit 54 de voturi pentru respingere, cinci pentru adoptare si doua abtineri, Senatul fiind forul decizional.

Presedintele organizatiei judetene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat dupa aceasta decizie ca Senatul "a maturat de pe masa", fara dezbatere, proiectul legislativ privind statutul de autonomie al tinutului Secuiesc, senatorii UDMR prezenti in plen fiind "observatori tacuti".

La randul sau, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, spunea ca a elaborat un document privind autonomia Tinutului Secuiesc, care va sta la baza dezvoltarii unui dialog cu romanii pe aceasta tema, insa spune ca nu stie daca perioada este oportuna pentru discutii, deoarece ar avantaja nationalistii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO