Crin Antonescu, scandalul Jobbik din Ungaria: "Nu e nevoie de nicio cruciada impotriva Budapestei"

Dată publicare: 13-08-2013 13:23
Dată actualizare: 16-08-2013 06:47


PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta de presedintele PNL, Crin Antonescu.

Liderul PNL Crin Antonescu sustine ca Traian Basescu nu are cum sa declare de la Joseni ca asuma vreun "leadership" in privinta Ungariei.

Liberalul este de parere ca presedintele ar fi "cautionat" transformarea Romaniei in poligon electoral pentru politicieni maghiari si ca incercarea de declansare a unei cruciade impotriva Budapestei este "provinciala".

"Traian Basescu nu are cum sa declare nici de la Joseni, nici de la Bruxelles sau din alta parte ca asuma vreun leadership", a sustinut Antonescu.

"A ridicat vreodata Traian Basescu in Consiliul European vreo problema in legatura cu faptul ca politicieni maghiari colegi PPE vrobesc lucruri nepotrivite? Nu. (...) O ridica la Joseni, n-o ridica pentru cei din Ungaria, ci pentru cati electori mai gasesste pe vara si pe toamna in Romania", a mai spus el.

Antonescu a sustinut ca din interes pentru cateva puncte electorale Traian Basescu ar fi permis, "cautionat", "transformarea Romaniei in poligon electoral" pentru Viktor Orban si alti politicieni din Ungaria. El a adaugat ca, "tot dintr-o incercare stangace", presedintele ar declansa acum "cruciade impotriva Budapestei".

Potrivit lui Antonescu, "in momentul in care deodata domnul Basescu declanseaza o cruciada impotriva Budapestei de la Joseni (...) e o atitudine provinciala, politicinista si electoralista".

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Izvoru Muresului (Harghita), ca 2013 e ultimul an in care politicienii ungari au putut sa se plimbe atat de relaxat in Romania, el avertizand ca statul roman "isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minoritatilor in Romania, Traian Basescu a afirmat: "Niciun prag constitutional nu poate fi nici luat in discutie, nici depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat".

Seful statului roman a sustinut ca politicienii maghiari care au venit in Harghita si Covasna au depasit limita decentei. "Anul asta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult", a continuat presedintele Basescu.

El a sustinut ca Ungaria a devenit "in momentul de fata un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune", adaugand ca politica Budapestei a inceput sa creeze "dificultati".

"Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a spus Basescu.

Sinteza declaratiilor:

- Interventia mea de astazi se leaga de un singur subiect. Si anume declaratiile unor oameni politici din Ungaria. Raspunsul lui Traian Basescu de ieri. .. Nu sunt aici sa polemizez la toate declaratiile de vara ale lui Traian Basescu.

- Acest subiect este unul major. In fact, domnul Vona Gabor, liderul unui partid deja cunoscut in mediile europene ca fiind un extremist, recidiveaza si in privinta Romaniei si face declaratii inacceptabile.

- Eu salut reactia MAE, o reactie prompta, clara, echilibrata si suficienta pentru ce inseamna domnul Gabor. Salut in mod special declaratia presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, o declaratie impecabila. UDMR reprezinta responsabil si singural adevaratele interese ale comunitatii maghiare din Romania.

-Care este cauza unor astfel de declaratii? Este simplu, apropierea alegerilor. Cum s-a ajuns aici? Seful statului roman, domnul Traian Basescu, a lasat ca sef al statului, citez, sa vada pana unde merg lucrurile. L-a incurajat atunci cand, prin 2007, ca UDMR-ul nu se aliniaza.

- Traian Basescu este singurul sef de stat din istoria Romaniei care a multumit public intre Viktor Orban si Laszlo Tokes, celor doi, pentru faptul ca a fost ales presedinte al Romaniei. A multumit prim-ministrului altei tari.

- Nu mai departe de inceputul lunii iulie a acestui an, Viktor Orban, e pus in discutie in Parlamentul European.

- Toti europarlamentarii PDL au votat in sprijinul lui Viktor Orban in iulie 2011.

- Atitudinea lui Traian Basescu este provinciala si politicianista. Pe cine doreste sa pacaleasca, e simplu.. Nu e nevoie de nicio cruciada impotriva Budapestei. Acest lucru se asuma de la Bruxelles.

- Nu ne permitem sa aducem aceasta zona a politicii externe in jocurile populiste.

- Romania lui Traian Basescu nu are cum sa conduca ceva impotriva cuiva, pentru ca, desi cu atatea probleme si contestat, Viktor Orban continua sa fie un lider care in Europa vorbeste apasat.

-De cate ori am ocazia sa ma vad cu domnul Ponta o fac cu placere. Sper ca in cursul zilei de astazi sa ne si intalnim. Nu stiu sa existe vreun subiect Ovidiu Silaghi.


VIDEO PROTVPLUS.RO