Iohannis a anunțat temele pentru referendum: interzicerea amnistiei și grațierii și a OUG-urilor pe infracțiuni

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi cele două teme care vor fi supuse referendumului din 26 mai, când vor avea loc și alegerile pentru Parlamentul European.

Declarația a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Cele două teme ale referendumului se referă la interzicerea aministiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi la interzicerea adoptării de OUG în domeniul justiţiei. 

Șeful statului a precizat că a transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului ce va fi organizat în data de 26 mai împreună cu alegerile europarlamentare.

Citește și
Catalin Radulescu
Senatorul Rădulescu, despre Iohannis: Trebuie să consulte un medic, după care Constituția

”Prima, interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de a doua: interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități cosntituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.” - a spus Klaus Iohannis.

Declarația președintelui Klaus Iohannis despre referendum:

Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. 

Prima: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție.

Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice.

Cetățenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupție să li șteargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar.

Românii au arătat că nu acceptă corupția și furtul din banii publici! Cu atât mai mult, aceste fapte sunt inacceptabile atunci când ele sunt săvârșite chiar de cei aleși de ei, de cetățeni, ca să le apere interesele și banul public!

Da! Toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistiei și grațierii infracțiunilor din acest domeniu reprezintă calea cea mai bună, calea corectă, pentru continuarea luptei împotriva corupției, dar, în egală măsură, este și o garanție pentru asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice!

Ceea ce se întâmplă în actuala guvernare pesedistă este fără precedent! De mai bine de doi ani asistăm la un permanent asalt asupra justiției, purtat cu ordonanțe de urgență.

Acest asalt, acest asalt al pesediștilor, a presupus întotdeauna evaluarea șanselor, pregătirea mijloacelor și căutarea momentului prielnic pentru a acționa, pervertind astfel și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească, trebuie să îl regândim.

Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesați și-au mai dat o ordonanță de urgență și trăiește cu teamă fiecare zi în care este anunțată ședință de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaște.

Întrucât ordonanțele își produc de îndată efectele, iar în materie penală chiar cu efect pentru trecut, și pot fi atacate direct la Curtea Constituțională numai de către Avocatul Poporului, este momentul ca cetățenii să decidă dacă nu cumva este necesar ca și alte autorități constituționale să aibă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională pentru a stopa efectele ordonanțelor neconstituționale.

Personal, sunt convins că dacă CSM sau Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi avut posibilitatea să conteste ordonanțele la Curtea Constituțională, nu am fi ajuns în situația în care suntem acum!

Modificările aduse de PSD legilor justiției au fost aspru și constant criticate și de instituțiile europene, iar adoptarea de noi ordonanțe în materie penală, care în realitate sunt amnistii mascate, va avea consecințe foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeană.

Momentul critic în care ne găsim este rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând chiar regulile statului de drept.

În aceste zile, sunt discuții și reacții în spațiul public cu privire la iminența unor noi ordonanțe de urgență care să modifice codurile penale. Pesediștii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuși să riște chiar stabilitatea și viitorul României numai pentru a-și albi dosarele. N-ar fi de mirare ca mâine-poimâine să dea prin ordonanță de urgență că politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!

Solicit și de această dată Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanță de urgență în domeniul justiției și politicii penale!

Referendumul a intrat în linie dreaptă, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, împotriva spiritului Constituției și o sfidare la adresa românilor.

Astăzi se impune, mai mult ca oricând, să ne reamintim un text din Constituție, pe care cei aflați la putere ar vrea să îl facă uitat. Este alineatul (2) al articolului (2) din Constituția României: nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Voința suverană a poporului se exprimă cel mai bine prin referendum!

Dragi români, Vă aștept la referendum pe 26 mai!”

Alegeri europarlamentare și referendum pentru justiție într-o singură zi România

Pe 28 martie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca un referendum pe data de 26 mai.  

Tot pe 26 mai, în România se organizează alegeri pentru Parlamentul European.

Preşedintele le-a reproşat reprezentanţilor PSD că, în loc să îi încurajeze pe oameni să meargă la vot, vor să facă secţii separate de vot, pentru europarlamentare şi pentru referendum.

Preşedintele a subliniat că PSD "trebuie să înceteze" atacurile "permanente" la adresa justiţiei, iar membrii acestui partid trebuie să înţeleagă "că justiţia nu este la bunul lor plac".

El a mai precizat că justiţia este o temă de interes naţional, iar cetăţenii au "dreptul suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupţia să devină politică de stat".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Iohannis, aplaudat și huiduit în Parlament, în ședința solemnă. Dăncilă: ”Îmi cer scuze”
Iohannis, aplaudat și huiduit în Parlament, în ședința solemnă. Dăncilă: ”Îmi cer scuze”

Camera Deputaţilor şi Senatul a marcat, marți, printr-o şedinţă solemnă, 15 ani de la aderarea României la NATO, la care au participat președintele și premierul României, alături de alți demnitari cu rang înalt.

Senatorul Rădulescu, despre Iohannis: Trebuie să consulte un medic, după care Constituția
Senatorul Rădulescu, despre Iohannis: Trebuie să consulte un medic, după care Constituția

Deputatul Cătălin Rădulescu a declarat luni că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să consulte Constituţia înainte de a consulta Parlamentul. 

Reacția PSD, după anunțul lui Iohannis: ”Este probabil o glumă de 1 Aprilie”
Reacția PSD, după anunțul lui Iohannis: ”Este probabil o glumă de 1 Aprilie”

PSD i-a dat o replică președintelui Klaus Iohannis, luni, după ce șeful statului s-a arătat nemulțumit de ”felul prin care guvernează PSD”, prin ordonanțe de urgență.

Klaus Iohannis va chema partidele parlamentare la consultări pe tema referendumului
Klaus Iohannis va chema partidele parlamentare la consultări pe tema referendumului

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta şi cu partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema referendumului, după ce săptămâna trecută a discutat pe acest subiect cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Recomandări
Lavrov o acuză pe von der Leyen de ”nazism”, iar Occidentul că vrea să rezolve ”problema rusă” în Războiul din Ucraina
Lavrov o acuză pe von der Leyen de ”nazism”, iar Occidentul că vrea să rezolve ”problema rusă” în Războiul din Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov o acuză de nazism, joi, pe preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care se află la un summit de două zile la Kiev, relatează AFP, scrie News.ro. 

DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, cu prejudicii de sute de milioane de euro
DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, cu prejudicii de sute de milioane de euro

DNA are în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, în cadrul cărotra prejudiciile estimate se ridică la sute de milioane de euro. 

 

Investițiile străine în România au depășit anul trecut 50 de miliarde de euro. Care țări investesc cei mai mulți bani la noi
Investițiile străine în România au depășit anul trecut 50 de miliarde de euro. Care țări investesc cei mai mulți bani la noi

Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică la peste 50 de miliarde de euro în 2022, în top 3 surse de provenienţă a investiţiilor situându-se Olanda (9,3 miliarde euro), Germania (5,4 miliarde euro) și Austria (5,3 miliarde euro).