Legea care ar fi putut salva viata coafezei din Dorobanti, promulgata de presedintele Basescu

Ultima actualizare: 25-10-2012 20:20

Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii privind modificarea si completarea legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

Daca, din nefericire, va confruntati cu o astfel de situatie, sunati la sectia de politie de care apartineti sau apelati numarul de urgente 112. Daca politia refuza sa intervina, anuntati acest lucru la telefonul Stirilor ProTV: 021/9454.

Seful statului a spus ca promulgarea legii pentru combaterea violentei in familie este "cel mai serios mesaj" pentru femeile din Romania de 8 Martie.

"Am promulgat legea pentru combaterea violentei in familie. Este cel mai serios mesaj (...) Asa ca nu o sa mai fiti batute acasa de barbati, daca va mai atinge cineva cu altceva decat cu o floare, sa mearga la puscarie", a spus Basescu zambind, la sosirea la conferinta de bilant a Ministerului Public.

Imediat, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a completat glumind: "Sa sune la Presedintie", referindu-se la femeile afectate de violenta in familie.

"Da, sa sune la Presedintie", a repetat Basescu, razand.

Promulgarea vine dupa ce, saptamana trecuta, Camera Deputatilor a votat legea asteptata 10 ani, prin care femeile vor fi cu adevarat aparate de cei care le agreseaza.

Deputatul PDL Petru Movila sustinea acum 2 zile ca tragedia petrecuta in coaforul din Bucuresti putea fi evitata daca noua lege pentru combaterea violentei in familie, pe care a initiat-o alaturi de alti deputati, ar fi fost adoptata mai repede, caz in care barbatul ar fi fost monitorizat atent de catre Politie.

Aceasta lege este rezultatul campaniilor Acasa Tv, care a vrut a schimbe o realitate dureroasa - aceea ca 70% dintre romance sunt victime sigure ale violentei domestice.

Te ameninta? Te umileste? Urla? Te santajeaza? Te loveste? Nu iti permite sa faci ce vrei? Te priveaza de lucrurile elementare?

Atunci esti o victima a violentei domestice si ACUM ai posibilitatea sa te aperi.

Politistii pot in interveni in sfarsit fara teama atunci cand dintr-o locuinta se aud strigate de ajutor, sau daca cineva i-a anuntat ca intr-o casa o femeie este agresata de sotul ei.

Ei pot folosi inclusiv forta daca este nevoie, iar acest lucru e descris explicit in lege.

Apoi, femeia ii poate cere unui judecator sa emita un ordin de protectie sau unul de restrictie.

Acest lucru se va intampla in cel mult 24 de ore, iar dupa epuizarea cailor de atac, victima are un argument puternic in fata celui care o inspaimanta: daca nu respecta decizia magistratului, sotul poate ajunge dupa gratii.

Prin Ordinul de protectie, agresorului i se poate interzice sa ia legatura cu victima lui, sa locuiasca in aceeasi casa, ori sa se apropie de ea.

Noua lege spune ca victimele violentei domestice se pot refugia in centre de asistenta, sau chiar la anumite familii.

Cea din urma varianta este noua si le permite femeilor sa stea o perioada limitata acasa la cineva. Ele vor ajunge acolo cu ajutorul celor de la asistenta sociala.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO