Ponta: Din 29 iulie, Basescu e un presedinte ilegitim, un presedinte al CC. Decizia CC e nedreapta


Ultimul update: Sambata 22 Septembrie 2012 21:16
Sursa: Mediafax
Data publicarii: Marti 21 August 2012 16:05
Categorie: Stiri Politice

Victor Ponta a declarat ca incepand din 29 iulie, Traian Basescu e "un presedinte ilegitim, un presedinte al CC", iar Guvernul trebuie sa fie " al cetatenilor romani, si nu un guvern al jocurilor de culise.

Ponta: Din 29 iulie, Basescu e un presedinte ilegitim, un presedinte al CC

"Referendumul a fost legitim, vointa poporului roman e legitima, vointa CC trebuie respectata, dar e foarte clar ca domnul Traian Basescu va fi incepand cu 29 iulie un presedinte ilegitim, un presedinte al CC, iar Guvernul trebuie sa fie un guvern al cetatenilor romani, nu un guvern al jocurilor de culise si al unor proceduri folosite doar pentru a infirma ceea ce oamenii au decis la vot", a spus Victor Ponta.

Ponta:Decizia CC e nedreapta si impotriva legilor democratice,dar va fi respectata si implementata

Premierul a mai spus ca decizia Curtii Constitutionale va fi respectata si implementata, insa aceasta este "nedreapta si impotriva legilor democratice si a majoritatii absolute a romanilor".

Premierul spera si isi doreste ca decizia Curtii Constitutionale sa puna capat unei crize politice care a facut rau Romaniei si care "va lasa urme clare in societatea romaneasca".

"Am un mesaj foarte clar catre cetatenii Romaniei, un mesaj de stabilitate si de incredere in ceea ce inseamna viitorul ca tara si viitorul ca popor", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat ca decizia CC va fi respectata si implementata, chiar daca este "nedreapta, adoptata impotriva legilor democratice si impotriva majoritatii absolute a cetatenilor acestei tari".

"Este foarte clar punctul de vedere al Guvernului: referendumul din 29 iulie a confirmat vointa poporului roman, referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie", a adaugat premierul.

Ponta: Voi propune o ampla reforma constitutionala - atributii mai clare, control intre puteri

Victor Ponta a anuntat, marti, ca va propune "o ampla reforma constitutionala" astfel incat noua lege fundamentala sa prevada atributii mai clare ale institutiilor, precum si un sistem de control intre puteri si mijloace astfel incat sa fie evitate pe viitor "tragedii" precum "regimul Basescu".

"Tragand invatamintele din aceasta experienta, care a aratat ca in Romania nu functioneaza regulile democratice (...) voi propune Guvernului, apoi Parlamentului, o ampla reforma constitutionala", a spus Ponta.

Potrivit lui Ponta, in noul sistem constitutional trebuie sa fie fie prevazute atributiuni mai clare ale Parlamentului, ale presedintelui si Guvernului. El a mai spus ca noua Constitutie va trebui sa prevada un sistem de control intre puterile statului, precum si mijloace care sa asigure ca pe viitor vor fi evitate "tragedii" precum "regimul Basescu".

Ponta: Miza in CC era de fapt ca o convinga pe Aspazia Cojocaru sa voteze pentru Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat marti, ca miza la nivelul Curtii Constitutionale a fost de fapt ca judecatorul Aspazia Cojocaru sa voteze pentru mentinerea in functie a presedintelui Traian Basescu, iar judecatorii nu au tinut cont de datele solicitate Guvernului.

"Astazi am realizat si noi, cei din Guvern, si cred ca toata lumea ca de fapt nu s-a dorit niciun moment sa se afle cu adevarat cati romani sunt in acest moment cu drept de vot in tara noastra, e drept ca am aflat acest lucru, dar nu asta a fost preocuparea Curtii Constitutionale, preocuparea a fost de a mai convinge un judecator, de fapt o doamna judecatoare, sa treaca in tabara celor care il sustin pe presedintele Basescu (...). De fapt, cei de la Curte nu vroiau decat sa o convinga pe doamna Cojocaru sa voteze, nici nu au luat in seamna ce am trimis noi si atunci ma intreb de ce nu au convins-o de pe 3 august, ca uite am mai pierdut 20 de zile inutil", a sustinut Ponta. El a mai apreciat ca la nivelul Curtii Constitutionale a fost luata "o decizie pur politica. Azi am constatat ca de fapt miza era sa convinga un judecator", a mai spus premierul.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si mentioneaza ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile. Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curtii Constitutionale a decis cu majoritate de voturi ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.

Sinteza declaratiilor

- "Vreau sa transmit un mesaj catre cetatenii Romaniei, un mesaj de stabilitate, decizia CC va fi respectata si implementata, insa suntem obligati sa constatam efectele acestei decizii, o decizie impotriva regulilor democratice, impotriva majoritatii absolute, a romanilor care au votat pentru o schimbare de regim politic. Referendumul a confirmat vointa poporului roman si a fost un succes, vocea poporului a fost foarte clara. Referendumul a fost legitim, decizia CC trebuie respectata. Cu 29 iulie, Basescu nu este un presedinte legitim, este un presedinte al CC. Ne-am facut datoria ca Guvern si cu buna credinta am comunict CC toate informatiile solicitate prin cele trei scrisori contradictorii. Putem spune ca nu s-a dorit cu adevarat sa se afle numarul de alegatori, nu asta a fost preocuparea CC, preocuparea a fost de a mai convinge o doamna judecator sa treaca in tabara celor care il sustin pe Traian Basescu".

- Astazi am realizat si noi, cei din Guvern, si cred ca toata lumea ca de fapt nu s-a dorit niciun moment sa se afle cu adevarat cati romani sunt in acest moment cu drept de vot in tara noastra, e drept ca am aflat acest lucru, dar nu asta a fost preocuparea Curtii Constitutionale, preocuparea a fost de a mai convinge un judecator, de fapt o doamna judecatoare, sa treaca in tabara celor care il sustin pe presedintele Basescu (...). De fapt, cei de la Curte nu vroiau decat sa o convinga pe doamna Cojocaru sa voteze, nici nu au luat in seamna ce am trimis noi si atunci ma intreb de ce nu au convins-o de pe 3 august, ca uite am mai pierdut 20 de zile inutil", a sustinut Ponta. El a mai apreciat ca la nivelul Curtii Constitutionale a fost luata "o decizie pur politica. Azi am constatat ca de fapt miza era sa convinga un judecator".

- "Referendumul a fost legitim, vointa poporului roman e legitima, vointa CC trebuie respectata, dar e foarte clar ca domnul Traian Basescu va fi incepand cu 29 iulie un presedinte ilegitim, un presedinte al CC, iar Guvernul trebuie sa fie un guvern al cetatenilor romani, nu un guvern al jocurilor de culise si al unor proceduri folosite doar pentru a infirma ceea ce oamenii au decis la vot".

- "Este foarte clar punctul de vedere al Guvernului: referendumul din 29 iulie a confirmat vointa poporului roman, referendumul a fost organizat corect si a fost un succes pentru cei care cred in democratie".

- "Tragand invatamintele din aceasta experienta, care a aratat ca in Romania nu functioneaza regulile democratice (...) voi propune Guvernului, apoi Parlamentului, o ampla reforma constitutionala".

 

Tags: victor ponta,

VIDEO PROTVPLUS.RO