Mai multi bani pentru salariile preotilor, mai putini pentru constructia de biserici. Ce au discutat premierul si Patriarhul

Ultimul update: Miercuri 09 Decembrie 2015 07:41
Data publicarii: Duminica 06 Decembrie 2015 11:56
Categorie: Politic

Premierul l-a asigurat pe Patriarh ca va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si in functie de posibilitati, pentru lacasele de cult in constructie. Iar Finantele spun ca salariile clericilor vor creste anul viitor.

UPDATE: Ministerul de Finante a emis un comunicat prin care precizeaza ca de fapt statul va da mai multi bani pentru salariile preotilor si va finanta asezamintele religioase din afara granitelor tarii. 

In urma materialelor de presa aparute dupa publicarea proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Finantelor Publice face urmatoarele precizari:
1. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a salariilor acordate personalului clerical si neclerical.
In cazul personalului clerical, contributia statului la salarizarea personalului de cult CRESTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei in anul 2016. In cazul personalului neclerical, contributia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% fata de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei in anul 2016.
2. Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a contributiei statului, pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei in anul 2016.
3. Anul viitor pastreaza in buget suma de 1,3 milioane lei alocata in scopul finantarii Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos.

Sumele suplimentare prevazute in bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei au fost prevazute, tinand cont de actele normative aprobate in 2015 referitoare la cresterile salariale in acest sector. Suma suplimentara este comparabila cu suma alocata in anul 2015 pentru constructii si reparatii.

Pozitia Guvernului

Potrivit unui comunicat de presa transmis de guvern, premierul Dacian Ciolos a avut duminica dimineata o convorbire telefonica cu Patriarhul Daniel, pe tema alocatiilor bugetare pe anul 2016,

Conform biroului de presa al guvernului, Patriarhia a dat dovada de „o buna intelegere” in legatura cu situatia financiar bugetara prin care trece Romania.

Totodata, se mai arata in comunicatul citat, Patriarhul a subliniat ca biserica va sprijini activ demersurile guvernului de a imbunatati conditiile de educatie ale copiilor si tinerilor din mediul rural si ale calitatii actului medical in spitale.

Premierul a mentionat ca bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent din punctul de vedere al salarizarii, atat in ceea ce priveste personalul clerical cat si cel neclerical.

Totodata, Dacian Ciolos l-a asigurat totodata pe Parintele Patriarh ca Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante in functie de posibilitati pentru lacasele de cult aflate in constructie.

ZERO LEI pentru lacasuri de cult in noul buget. Patriarhul vrea sa renunte si la salariile de la stat, insa pune o conditie
ZERO LEI pentru lacasuri de cult in noul buget. Patriarhul vrea sa renunte si la salariile de la stat, insa pune o conditie
VIDEO PROTVPLUS.RO
viorica dancila si benjamin netanyahu
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
primaria sectorului 1
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”
PNL cere sesiune parlamentară extraordinară, pentru abrogarea ”ordonanței lăcomiei”
Klaus Iohannis, alături de liderii Europei, Merkel și Macron. Ceremonie în Germania
Guvernul aprobă înființarea orchestrei UE. Dăncilă: M-am implicat
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor