Predoiu: Oricate legi adoptam, vor produce schimbari doar cand va fi o noua mentalitate in justitie
"Oricate legi am adopta, ele vor produce schimbari depline numai in masura in care se va forma o noua mentalitate in sistemul judiciar", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a avut, miercuri, o intalnire cu ES Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania, si Beau Biden, procuror general al Statului Delaware.
In cadrul intalnirii, ministrul Justitiei a vorbit despre stadiul reformelor in sistemul judiciar si agenda ministerului pentru anul 2012.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Oricate legi am adopta, ele vor produce schimbari depline numai in masura in care se va forma o noua mentalitate in sistemul judiciar, care sa vada in schimbarile legislative adresate sistemului o provocare si nu o corvoada, sa perceapa integritatea ca pe o conditie a bunei functionari a acestuia, sa accepte parteneriatul cu alte puteri ale statului in administrarea si operarea sistemului, plecand de la independenta, responsabilitate si suprematia legii", a afirmat ministrul Justitiei
In mod particular au fost abordate subiecte precum Strategia Nationala Anticoruptie, sistemul raspunderii disciplinare a magistratilor, functionarea sistemului judiciar.
Cei trei oficiali au discutat angajarea unui program de cooperare in cadrul caruia magistrati romani sa poata vizita tematic o serie de instante din Delaware.
"Am discutat cu procurorul general al Statului Delaware despre schimbul de experienta si bune practici care ar putea fi organizat intre magistrati romani si judecatori si procurori americani. Un astfel de program ar putea fi directionat pe chestiuni de etica, deontologie profesionala, integritate, relationarea dintre puterile statului, management si leadership. Cred ca ar fi interesant pentru tinerii magistrati din Romania sa vada la fata locului cum functioneaza independenta si responsabilitatea judecatorilor si procurorilor americani, cum sunt conduse instantele, cum se relationeaza cu reprezentantii altor puteri", a declarat Predoiu.
In opinia ministrului Predoiu, cooperarea stransa cu Comisia Europeana si Statele Membre UE, cu SUA si alte state din clubul euro-atlantic reprezinta un sprijin important pentru Justitia romana.
La randul lor, oficialii americani au punctat importanta echilibrului intre independenta si imunitatea oferita magistratilor, precum si nevoia tolerantei zero fata de coruptie.
De asemenea, acestia au subliniat ca reactia institutiilor statului trebuie sa fie in toate cazurile una imediata si disuasiva, indiferent de statutul persoanei vizate, fie ea magistrat, politician sau om de afaceri.
In acest context, partenerii americani au salutat propunerea Ministerul Justitiei privind simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii formulata in noua Strategie Nationala Anticoruptie si adoptarea Legii raspunderii disciplinare a magistratilor.
Totodata, a fost agreata continuarea bunei colaborari in domeniul reformei sistemului judiciar, inclusiv prin organizarea unor schimburi de experienta intre colegii judecatori din SUA si Romania pe temele abordate in cadrul intrevederii.