Calin Popescu Tariceanu este noul presedinte al Senatului. Cum isi motiveaza candidatura din partea USD-UDMR

×
Codul embed a fost copiat

In urma votului, Calin Popescu Tariceanu a castigat lupta cu Marius Obreja si Dumitru Oprea, primind 93 de voturi si devenind astfel presedintele Senatului, al doilea cel mai puternic om in stat.

"Este probabil cea mai rusinoasa atitudine a unui fost presedinte al PNL. PNL a avut multi presedinţi, unii dintre ei au murit in puscariile comuniste, altii dintre ei, chiar daca au parasit partidul - vezi Stoica, Stolojan - parca totusi nu au fost in situatia atat de jenanta incat sa ajunga la mana si la usa PSD", a comentat Crin Antonescu.

UPDATE 18:29 Calin Popescu Tariceanu a mai spus, dupa alegerea sa, ca proiectul politic USL este in momentul de fata, din punctul sau de vedere, un proiect care nu au reusit sa fie dus la indeplinire.

"Proiectul politic al USL este in momentul de fata, din punctul meu de vedere, un proiect pe care nu am reusit sa il ducem la indeplinire. Ne-am angajat sa punem Romania pe picioare, toti cei care am fost alesi sub sigla USL si avand in vedere ca misiunea nu ne-am dus-o la indeplinire, vreau sa cred ca trebuie sa lucram impreuna pentru a nu-i dezamagi pe cei care ne-au votat, pentru a nu le distruge sperantele intr-o viata mai buna", a afirmat Tariceanu.

El a mentionat ca din acest motiv a acceptat propunerea venita din partea PSD, PC, UNPR si UDMR, de a candida pentru aceasta functie.

Citește și
Parlament
Cristian Dumitrescu (PSD) a preluat interimatul in fruntea Senatului. Surse: Noul presedinte ar putea fi ales luni
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"Clasa politica este, dupa parerea mea, intr-o buna masura, debusolata si fara o perspectiva pe termen lung. Suntem indeobste preocupati de probleme false. Din pacate, cea mai mare parte a oamenilor politici se lasa angrenati in dispute derizorii. Dupa 20 de ani, Romania a ramas fara un proiect major", a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.

UPDATE 18:10 Noul presedinte al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a prezentat, luni, in plen, obiectivele pe care le va urmari la sefia Senatului, precizand ca va incerca sa fie un presedinte corect, echilibrat si echidistant, dar si implicat, care nu va asista pasiv la ceea ce se intampla in societate.

"Voi incerca sa fiu un presedinte corect, echilibrat si echidistant, implicat. Nu voi asista pasiv la ce se intampla in societate si in politica", a spus Tariceanu, adaugand ca rolul Senatului nu trebuie sa fie doar legislativ, ci sa aiba si rol de dezbatere si de garant al democratiei si statului de drept. Calin Popescu Tariceanu a mai spus ca va milita pentru cele patru libertati fundamentale, pe baza carora s-a construit Uniunea Europena si pe o societate bazata pe modelul social european.

"Vreau sa ajungem sa traim intr-o tara normala, care nu mai este divizata si macinata de conflicte, asa cum s-a intamplat in ultima perioada. Trebuie sa avem si curajul si dorinta de a colabora pe anumite teme majore", a mai declarat noul presedinte al Senatului.

UPDATE 17:32 Premierul Victor Ponta i-a spus, luni, liderului liberal Crin Antonescu, ca prin sprijinirea de catre PSD a candidaturii lui Calin Popescu Tariceanu la sefia Senatului se incearca refacerea USL si nu ruperea PNL, cum afirma acesta.

"Se incearca refacerea USL. Nu se incearca ruperea a nimic", a comentat Ponta, raspunzand astfel acuzelor aduse de Crin Antonescu, potrivit caruia prin sprijinirea lui Tariceanu la sefia Senatului s-ar incerca ruperea PNL din interior.

UPDATE 17:29 Calin Popescu Tariceanu a fost ales, luni, in functia de presedinte al Senatului, obtinand 93 de voturi.

Senatorul independent Calin Popescu Tariceanu, sustinut de grupurile PSD, PC si UDMR, a intrunit din partea senatorilor 93 de voturi "pentru", 60 de parlamentari votand impotriva alegerii sale.

Candidatul Marius Obreja (propus de PNL) a intrunit 45 de voturi "pentru" si 108 voturi "impotriva", iar Dumitru Oprea (propus de PDL), 15 voturi "pentru" si 133 de voturi "impotriva".

Alte patru voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu buletine.

UPDATE ora 17:08 Grupurile parlamentare ale PSD, PC si UDMR au anuntat in plenul Senatului candidatura fostului premier si lider al PNL, Calin Popescu Tariceanu. Din partea grupului PNL, a fost anuntat drept candidat la sefia Senatului Marius Obreja.

De asemenea, grupul PDL il sustine pentru aceasta pozitie pe liderul senatorilor democrat-liberali, Dumitru Oprea. Inaintea votului, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a solicitat celorlalte grupuri parlamentare ca votul pentru alegerea noului presedinte al Senatului sa fie unul secret, dupa cum prevede Regulamentul acestei Camere.

"Evident ca votul secret este un drept, nu este o obligatie. Va propun ca votul secret sa se desfasoare secret la cabinele de vot. Va reamintesc ca aceasta propunere a fost facuta de Ilie Sarbu atunci cand a fost ales Vasile Blaga presedinte al Senatului", a anuntat Hasotti.

La o replica primita din sala, acesta a spus: "Buna gluma...sa votam totusi cu lumina aprinsa, pentru ca trebuie sa stim ceea ce votam. Noi, grupul liberal, vom vota cu adevarat secret".

UPDATE ora 12:40 Senatorul independent Calin Popescu Tariceanu a declarat, luni, ca USD i-a propus sa candideze la sefia Senatului, iar el a acceptat acest lucru.

Tariceanu a spus ca a avut o discutie cu liderii PSD PC, UNPR si UDMR privind candidatura sa la presedintia Senatului: "Am acceptat aceasta propunere, care ma onoreaza si care in acest fel am convingerea ca avem posibilitatea de a merge inainte cu programul USL angajat in fata cetatenilor cu o majoritate zdrobitoare la alegerile parlamentare. Si in acest fel sper sa pot sa-mi aduc o contributie importanta apararii intereselor lor si angajamentelor pe care ni le-am luat", a spus Tariceanu.

Intrebat daca se asteapta la un vot de blam din partea liberalilor, Tariceanu a spus ca se asteapta la un vot de sustinere din partea unora dintre senatorii PNL. Intrebat despre faptul ca liderul PSD Liviu Dragnea a spus ca Tariceanu nu ar trebui sustinut de PSD pentru sefia Senatului, Tariceanu a spus ca nu doreste sa comenteze, precizand insa ca el este senator independent.

Anterior, liderii PSD, PC, UNPR, UDMR s-au reunit in biroul Grupului PSD din Senat, pentru a discuta despre presedintia Senatului, la discutii fiind prezent si fostul premier liberal Calin Popescu Tariceanu.

Duminica seara, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca partidul pe care il conduce il va sustine, probabil, pe Calin Popescu Tariceanu pentru a ocupa postul de presedinte al Senatului, daca acesta va decide sa candideze. Premierul a spus ca Tariceanu este recomandat pentru o astfel de functie din punct de vedere al prestantei si experientei. Conform Mediafax, care citeaza Romania TV, el a mai precizat ca pentru sefia Senatului - post ramas vacant dupa demisia liderului PNL, Crin Antonescu - nu va candida un senator PSD.

Marti, Ponta a declarat ca varianta ca pentru presedintia Senatului sa fie propus Calin Popescu Tariceanu "nu este exclusa", mentionand totodata ca singura decizie luata pana acum este ca in aceasta functie sa fie un senator care a candidat pe listele USL. Numele lui Calin Popescu Tariceanu si Ioan Chelaru sunt vehiculate pentru functia de presedinte al Senatului, o alta varianta vehiculata fiind cea privind respectarea acordului initial cu PC, in care postul revenea conservatorilor.

Dragnea: Nu cred ca PSD il va sustine pe Tariceanu la sefia Senatului sau la prezidentiale

In schimb, presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a declarat duminica seara ca nu crede ca PSD il va sustine luni pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de presedinte al Senatului, explicand ca va fi greu pentru PSD sa il sustina pe acesta la prezidentiale.

"Va fi greu pt PSD sa sustina ( la prezidentiale, n.r.) un candidat din alt partid, imi vine greu sa cred ca PSD ar putea sa il sustina pe Tariceanu. Nu cred ca PSD il sustine maine pentru sefia Senatului, nu stiu daca ar fi corect pentru PSD sa faca lucrul asta", a spus Dragnea, conform Mediafax, care citeaza B1 Tv.

El a aratat ca functia de presedinte al Senatului a apartinut ACD si, "scriptic", a apartinut PC.

"Ca noi sa sustinem candidatura unui parlamentar independent (Tariceanu, n..r) ar trebui sa avem argumente foarte serioase, ori pana la ora asta eu nu le am. E posibil ca si liberalii sa aiba un candidat la sefia Senatului", a spus Dargnea. El a aratat ca PSD nu si-ar dori presedintia Senatului.

Intrebat daca PSD va ceda functia PC, Dragnea a raspuns: "Nici asta nu e exclus, o sa discutam maine cu Daniel Constantin".
 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Crin Antonescu, despre demisia de la Senat: Nu a fost din orgoliu sau la nervi, ci pentru limpezire
Crin Antonescu, despre demisia de la Senat: Nu a fost din orgoliu sau la nervi, ci pentru limpezire

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, ca demisia sa din functia de presedinte al Senatului nu a fost "din orgoliu sau la nervi", ci pentru a face "o limpezire politica foarte pretioasa".

Cristian Dumitrescu (PSD) a preluat interimatul in fruntea Senatului. Surse: Noul presedinte ar putea fi ales luni
Cristian Dumitrescu (PSD) a preluat interimatul in fruntea Senatului. Surse: Noul presedinte ar putea fi ales luni

Biroul Permanent al Senatului se reuneste, miercuri, pentru inregistrarea demisiei lui Crin Antonescu, stabilirea interimatului la sefia Senatului si a programului pentru alegerea unui nou presedinte al acestui for legislativ.

Reactia lui Ponta dupa demisia lui Antonescu de la sefia Senatului: S-a sinucis!
Reactia lui Ponta dupa demisia lui Antonescu de la sefia Senatului: S-a sinucis!

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a comentat scurt demisia liderului PNL, Crin Antonescu, de la conducerea Senatului, spunand: "S-a sinucis!".

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.