Ponta confirma ca Guvernul cauta solutii de suspendare a permisului auto pana la decizia instantei

03-10-2013 08:11


Victor Ponta

Guvernul cauta solutii prin care permisul auto sa fie suspendat pana la hotararea instantei in cazul soferilor care accidenteaza mortal alte persoane sau conduc sub influenta alcoolului.

De asemenea, statul sa achite despagubiri daca judecatorii se pronunta in favoarea soferului, spune premierul Victor Ponta

"Vreau sa gasim solutia legala, si inca nu se gasise cu Justitia, sa nu mai stea sa conduca pana vine hotararea definitiva. Ai omorat astazi trei oameni si iei si conduci masina inca 3-4 ani pana s-o da in instanta hotararea. Eu vreau ca de astazi sa nu mai conduci. Da Dumnezeu si te achita, ca de fapt erai nevinovat atunci, iti plateste statul despagubiri", a spus Ponta.

El a mai aratat ca sunt cautate solutii prin care sa fie introdusa regula conform careia permisul de conducere este suspendat daca o amenda nu este achitata in termen de 30 zile, fiind nevoie ca bazele de date ale Finantelor si Politiei sa fie interconectate pentru a fi evitate situatii in care amenda este platita dar nu figureaza ca atare in baza Politiei.

"Legat de contraventii: daca ai baut si ti-am suspendat permisul, nu te duci sa dai in judecata si mai stai inca un an-doi si eventual cand pleci in vacanta zici sa stai cu permisul suspendat. Nu, ti-l suspend de acum si cu asta-basta, daca castigi, plateste statul despagubire, ca nu s-a prea intamplat sa piarda statul", a adaugat Ponta, conform Mediafax, care citeaza Romania Tv.

Legat de formula promovarii prin ordonanta de urgenta a Codului rutier, Ponta a justificat procedura prin faptul ca in Parlament mai sunt trei astfel de proiecte, dar discutiile nu se finalizeaza.

Surse guvernamentale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne sa introduca in Codul rutier si alte modificari decat cele legate de amenzi, precum asigurari ca autorul unui accident grav nu va ramane in posesia permisului pana la o decizie definitiva a instantei, spunand ca altfel nu va accepta proiectul.

Premierul i-a mai cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, sa detalieze modul in care autoritatile locale vor comunica cu reprezentantii politiei pentru incasarea sumelor provenite din amenzi.

Discutia a avut loc in sedinta de guvern.

Sursele citate sustin ca solicitarea a fost transmisa sub forma unui "ultimatum", premierul spunandu-i ministrului ca, daca aceste modificari nu sunt introduse in proiect, nu va accepta ca noul Cod rutier sa fie promovat ca ordonanta de urgenta, ci doar ca proiect de lege transmis Parlamentului spre dezbatere.

"In discutie, premierul a aratat ca, in afara de amenzi, nu exista alte modificari de substanta fata de legislatia actuala care sa promoveze masuri impotriva accidentelor rutiere", au afirmat sursele prezente la discutie.

Surse oficiale declarasera pentru MEDIAFAX ca adoptarea noului Cod rutier a fost amanata de Guvern cu o saptamana pentru a mai ramane in dezbatere publica.

Ministrul Radu Stroe a anuntat ca noul Cod rutier prevede o amenda maxima de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu isi indeplinesc atributiile, o amenda maxima pentru soferi de 9.600 lei si o perioada maxima de doi ani in cazul suspendarii permisului de conducere.

El a precizat ca aceste sanctiuni sunt intre prevederile finale incluse in proiectul noului Cod rutier, care va fi promovat sub forma unei ordonante de urgenta si adoptat miercuri in sedinta de Guvern.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat insa ulterior ca ar trebui facuta o dezbatere in Parlament in ceea ce priveste Codul rutier, data fiind importanta si efectele modificarilor, el aratand ca este fundamentata si adoptarea OUG si ca va exista o discutie in Guvern asupra celei mai bune variante.

Marti, Stroe a declarat, la finalul unei sedinte a liderilor PNL, ca s-a optat, ca decizie politica, pentru promovarea noului Cod rutier prin ordonanta de urgenta a Guvernului.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO