Ponta confirma ca SUSPENDAREA lui Traian Basescu este discutata in PSD: "O zi mai putin cu el presedinte, mai multa dreptate"

Ultima actualizare: 11-09-2014 00:10
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios.

"Mi se pare un lucru extrem de serios si important. Evident ca il vom discuta in cadrul grupurilor parlamentare si la PSD. Dar ca sa ne stabilim pozitia tactica, pentru ca strategic vreau sa va spun un lucru foarte clar: evident ca si eu si cred ca si cei mai multi nu doar din cei din PSD, cei mai multi din cei 7,4 milioane de romani considera ca orice zi mai putin in care Traian Basescu ramane presedinte inseamna un rau mai putin pentru Romania si inseamna mai multa dreptate", a precizat Ponta, conform Mediafax, care citeaza Antena 3.

Premierul a mai spus ca "obiectivul fundamental este sa nu ne trezim cu un al treilea mandat Traian Basescu, fie ca este Iohannis, Udrea sau oricare dintre ei".

El a negat faptul ca l-ar fi pus pe Tariceanu sa faca acest demers, afirmand ca a fost cu familia la Cornu. "Domnul Tariceanu este un om suficient de matur si pe picioarele domniei sale ca sa faca un demers fara sa-i spun eu sau fara sa aiba acordul meu", a spus Ponta. De asemenea, premierul a declarat ca, la nivel de principiu, daca presedintele incalca Legea fundamentala, atunci se ajunge la suspendare si apoi la demitere. Totodata, Victor Ponta a declarat ca va urma "o perioada in care trebuie pur si simplu sa ne pregatim de debasificarea societatii romanesti".

"Cred ca efectele asupra societatii romanesti lasate de cei 10 ani de regim Traian Basescu sunt destul de asemanatoare cu cele lasate de regimul nazist in Germania", a mai spus Ponta.

Presedintele Senatului, liderul PLR Calin Popescu Tariceanu, a propus initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Traian Basescu. El a avansat si un calendar: suspendarea in preajma datei de 23 septembrie si referendum de demitere in 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidentialelor. Presedintele Traian Basescu a declarat ca intra in campanie "si nu o sa le fie bine", el adaugand ca in campanie are "capacitate uriasa de revitalizare".

Tariceanu: Luni incep sa strang semnaturi pentru suspendarea lui Basescu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca luni, 8 septembrie 2014, va incepe strangerea de semnaturi pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. El a mentionat ca este nevoie de o treime din semnaturile tuturor parlamentarilor pentru initierea suspendarii, care este un demers al Parlamentului. Tariceanu a spus ca presedintele a incalcat Constitutia cand s-a intalnit cu Elena Udrea si cu lideri ai PMP la Cotroceni pentru sustinerea in campania electorala. De asemenea, potrivit lui Tariceanu, Basescu a incalcat Constitutia atunci cand a intervenit in procesul de negociere legat de postul de comisar european care va apartine Romaniei.

Intrebat daca are semnale potrivit carora exista vointa politica pentru suspendarea sefului statului, Tariceanu a spus: "Nu am feedback".

El a mai spus ca argumentele impotriva suspendarii legate de faptul ca Traian Basescu se afla la final de mandat nu stau in picioare, pentru ca seful statului trebuie sa respecte Constitutia pana in ultima zi in care detine functia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO