PNL vrea să anuleze noile plafoane privind plăţile cash. Cozma: „Îndreptarea unei erori majore” a Guvernului Ciolacu

Bani
Getty

Deputatul PNL Adrian Felician Cozma a anunţat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că liberalii vor depune un proiect de lege prin care ar urma să fie anulate noile plafoane privind plăţile în numerar.

Astfel, s-ar reveni la forma iniţială a Legii 70/2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale.

"Vă anunţ că facem o corecţie, ca urmare a unei erori strecurate în angajarea răspunderii domnului prim-ministru Ciolacu. Şi anume, grupul PNL depune un proiect de lege prin care anulează plafoanele privind limitarea plăţilor cash şi, ca urmare, vom reveni la forma iniţială, prin care românii pot să îşi cheltuie banii aşa cum trebuie şi sunt readuşi, de fapt, la un drept constituţional", a spus Cozma.

El a explicat motivele din spatele acestui proiect de lege şi într-o declaraţie de presă ulterioară, când a precizat că iniţiativa prevede "îndreptarea unei erori majore" din pachetul legislativ pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea.

"Este inadmisibil să limităm libertatea de a cheltui bani a cetăţenilor români. (...) Revenim la forma iniţială a Legii 70 din 2015, prin care plafoanele rămân la 50.000 de lei pentru tranzacţii între persoane fizice şi 10.000 de lei între societăţile comerciale, aşa cum este normal. Tot grupul PNL este alături de acest demers. Domnul Ciolacu a vrut neapărat - şi nu înţeleg din ce motive - să introducă această măsură, care este clar împotriva românilor", a susţinut el.

„Nu putem obliga cetăţenii români să aibă conturi în bancă”

Adrian Cozma a precizat că PNL nu ar fi putut semna o moţiune de cenzură împotriva Guvernului din care face parte, dar că asta nu înseamnă că liberalii nu pot corecta "o eroare pe care domnul Ciolacu a ţinut neapărat" să o facă.

"Am discutat cu simpli oameni de la ţară, care mi-au spus: 'Dacă vând doi porci sau vaca din bătătură, efectiv voi fi pus în situaţia în care la 6.000-7.000 de lei să nu pot să cumpăr copilului un laptop, pentru că eu nu am cont'. Şi nu putem obliga cetăţenii români să aibă conturi în bancă. În Satu Mare, de exemplu, pe o rută de la Satu Mare până la limita cu Maramureşul - 45 de kilometri - nu există niciun bancomat, nicio filială a unei bănci", a menţionat el.

Deputatul a reamintit că fostul premier PSD Mihai Tudose declara în 2017 că îşi ia salariul "în plic", nu de pe card. El a mai apreciat că prevederea actuală este împotriva mediului de afaceri şi a oferit exemplul altor ţări, precum Ungaria sau Polonia, unde plafoanele plăţilor cash sunt mult mai mari. În opinia sa, nu se poate porni de la principiul relei-credinţe şi organele statului trebuie să îşi facă datoria în ce priveşte combaterea evaziunii fiscale.

"Domnul Ciolacu trebuie întrebat care parte o susţine. Susţine toţi românii? Atunci când era în opoziţie, ştiu că lupta cu sistemul bancar şi era pentru români. De data asta trebuie să se hotărască, pentru că au crescut comisioanele la bănci şi nu mi se pare normal să venim să avantajăm o parte. Dacă facem politică şi facem legi, trebuie să le facem pentru toţi românii, nu pentru un anumit sistem", a afirmat Cozma.

Propunerea legislativă menţionată modifică Legea nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, precum şi OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Ce plafoane au alte țări din estul Europei

Conform expunerii de motive, noile plafoane ale plăţilor în numerar vor genera "puternice perturbări" în activităţile economice ale micilor operatori economici. Se menţionează şi că în mediul rural nu există sucursale ale băncilor comerciale unde operatorii economici să poată depune numerarul acumulat zilnic. Astfel, noile prevederi obligă operatorii economici să se deplaseze, în unele cazuri, "sute de kilometri până la cea mai apropiată" casierie bancară sau cel mai apropiat automat bancar.

"Trebuie precizat faptul că şi anterior promulgării Legii nr. 296/2023, plafoanele privind utilizarea numerarului pentru efectuarea de plăţi pe teritoriul României erau cele mai mici din spaţiul Uniunii Europene, de 1.000 euro şi, respectiv, 2.000 euro (plafon zilnic). Ca exemplu, în prezent, există state care nu au stabilit un plafon pentru plăţile în numerar şi state care au adoptat asemenea plafoane: Bulgaria (10.000 leva, peste 5.000 euro), Polonia (15.000 zloţi, aproximativ 3.300 euro), Slovacia (15.000 euro). Mai mult decât atât, noile prevederi au generat deja o reacţie a băncilor comerciale care şi-au anunţat clienţii cu privire la intenţia de majorare a comisioanelor bancare privind operaţiunile cu numerar (încasări şi plăţi) efectuate la ghişeele sucursalelor bancare. Aceste majorări de costuri se vor transfera către costul final, adică tot către consumator, ceea ce nu poate fi acceptat", prevede documentul respectiv.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat luni că revizuirea plafonării plăţilor cash trebuie să se realizeze cât mai curând posibil, pentru că nu există o reţea de bancomate distribuită echitabil care să susţină o astfel de măsură.

Din luna noiembrie vor fi reduse plăţile cash la companii şi persoane fizice, potrivit unei măsuri cuprinse în pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament. Plăţile către persoanele juridice se pot face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

VIDEO. Marcel Ciolacu, despre Cătălin Cherecheș, în 2020: ”Este cea mai bună garanție că lucrurile vor fi făcute foarte bine”
VIDEO. Marcel Ciolacu, despre Cătălin Cherecheș, în 2020: ”Este cea mai bună garanție că lucrurile vor fi făcute foarte bine”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îl lăuda în august 2020 pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat acum la închisoare pentru corupție, spunând că îl susține pentru alegerile locale care urmau să fie organizate în septembrie 2020.

FOTO. Premierul Marcel Ciolacu a venit îmbrăcat cu un tricou la Parlament, pe care era scris un număr de telefon
FOTO. Premierul Marcel Ciolacu a venit îmbrăcat cu un tricou la Parlament, pe care era scris un număr de telefon

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a apărut marți pe holurile Parlamentului într-o postură inedită. El a stat timp de câteva minute îmbrăcat într-un tricou pe care erau inscripționate un număr de telefon și un mesaj.

Recomandări
Greșeala făcută de Cătălin Cherecheș în Germania care a dus la prinderea lui. Mătușa sa l-a dus cu 200 km/h la gară
Greșeala făcută de Cătălin Cherecheș în Germania care a dus la prinderea lui. Mătușa sa l-a dus cu 200 km/h la gară

Cătălin Cherecheș - primarul fugar din Baia Mare - a fost prins marți seară de poliția bavareză, în gara din Augsburg, Germania.  

Cum arată primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0. Când se va deschide
Cum arată primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0. Când se va deschide

De miercuri putem circula pe Autostrada de Centură a Capitalei, așa numita A0, dar numai pe lotul între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3.

Ucraina acuză Rusia de otrăvirea cu metale grele, „mercur şi arsenic”, a soţiei şefului GUR Kirilo Budanov
Ucraina acuză Rusia de otrăvirea cu metale grele, „mercur şi arsenic”, a soţiei şefului GUR Kirilo Budanov

Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.