PDL vrea camere video in sectiile de votare, la referendum. "Cerem garantia respectarii legii"

21-07-2012 16:00

Sectie de votare

PDL cere instalarea de camere video in toate sectiile de vot la referendum, desfiintarea sectiilor suplimentare infiintate ilegal, dupa 16 iulie si urgentarea achizitionarii soft-ului antifrauda.

De asemenea, PDL mai cere ca aceia care voteaza pe liste suplimentare sa completeze o declaratie pe propria raspundere.

Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a precizat sambata, intr-o conferinta de presa, ca aceste solicitari ale PDL sunt firesti si au fost facute si de PSD si PNL la precedentele alegeri.

"PDL cere garantii clare pentru respectarea legislatiei referitoare la referendum, ca acest referendum va fi organizat in mod corect. (...) Solicitarile noastre sunt foarte clare si nu sunt noi, sunt solicitari facute si de PSD si PNL acceptate la alte alegeri, sunt firesti", a spus Boureanu.

El a aratat ca PDL cere instalarea de camere video in toate sectiile de votare, precizand ca in cele mai multe scoli exista camere video de la examenul de Bacalaureat, iar, acolo unde nu sunt, Guvernul USL trebuie sa solicite autoritatilor locale instalarea lor.

PDL cere desfiintarea tuturor sectiilor de votare, sute de sectii suplimentare amenajate "ilegal", dupa ce a expirat termenul legal de infiintare a lor de zece zile de la declansarea referendumului, adica dupa 16 iulie, a mai spus Boureanu.

El a adaugat ca PDL cere si instalarea de camere video in toate sectiile de vot speciale, aratand ca democrat-liberalii exclud desfasurarea referendumului in sectiile unde nu exista aceste camere. Potrivit lui Boureanu, in 2009 au fost amplasate camere video la solicitarea PSD si PNL.

PDL solicita si ca toti cei care voteaza pe liste suplimentare sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu au votat la alte sectii. "Acest lucru s-a intamplat si in 2009", a mai spus Boureanu.

El a adaugat ca PDL va depune cerere, incepand de luni, pentru a obtine copii dupa listele suplimentare si permanente din toate sectiile de votare din tara si le va folosi pentru a face verificari ulterioare votului pentru a-i urmari pe cei care practica votul multiplu.

"Vom depune plangeri penale atunci cand autoritatile nu se autosesizeaza in cazul votului multiplu", a mai spus Cristian Boureanu.

PDL solicita si urgentarea masurilor de achizitionare a soft-ului antifrauda, considerand ca este perfect posibil ca acest referendum sa se desfasoara cu acest soft.

Intrebat ce indicii are PDL privind votul multiplu, Boureanu a aratat ca nu este un proces de intentie, ci este normala verificarea votului. El a mai spus ca este sarcina Guvernului sa asigure banii necesari pentru camerele de luat vederi si ca sunt peste 150 de sectii de vot infiintate "ilegal".

Intrebat ce va face PDL daca nu vor fi amplasate camere video, Boureanu a spus ca democrat-liberalii pleaca de la ideea ca Guvernul nu doreste sa falsifice rezultatele acestui referendum.

El a adaugat ca amplasarea camerelor video in sectii, combinata cu declaratiile pe propria raspundere si cu utilizarea soft-ului antifrauda asigura un referendum corect.

Rezultatele de la Referendum 2012 le vei putea afla pe www.stirileprotv.ro

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO