Noul cabinet condus de Nicolae Ciucă va fi votat joi în Parlament

Ultima actualizare: 24-11-2021 10:16
Noul cabinet condus de Nicolae Ciucă va fi votat ...
Noul cabinet condus de Nicolae Ciucă va fi votat ...

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marți seară în Parlament lista cu miniștrii cabinetului său și programul de guvernare. La masa Guvernului se vor așeza 9 social-democrați, 8 liberali și 3 reprezentanți ai UDMR.

Au suficiente voturi pentru a se instala la Palatul Victoria. În tot acest timp, premierului demis, Florin Cîțu, noua coaliție i-a făcut un cadou de consolare, șefia Senatului. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, va conduce Camera Deputaților.

Momentul oficial al depunerii listei miniștrilor a fost întârziat de PSD. Social-democrații au decis marți într-o ședință schimbarea lui Marius Humelnicu, propus la Economie.

Deși era susținut de europarlamentarii Dan Nica și Mihai Tudose, din CV-ul acestuia reieșea că are experiență doar de fotbalist.

Și pentru funcția de vicepremier au fost dezbateri lungi în PSD. Postul era râvnit atât de Gabriela Firea, cât și de Sorin Grindeanu, împins în față de Marcel Ciolacu.

În final a câștigat Grindeanu. Toate aceste discuții s-au dus însă departe de premierul desemnat, care a fost alături de liberali.

Reporter: Dvs vă cunoașteti miniștrii cu care veți lucra?
Nicolae Ciucă, premier desemnat: Pe o parte da, pe o parte nu. O să-i cunosc”.

După ce și-a împărțit funcțiile, noua coaliție PNL-PSD-UDMR s-a îndreptat spre Parlament. Pe scaunul lăsat liber de Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților s-a instalat cu ușurință Marcel Ciolacu.

La Senat nu a fost atât de ușor. Anca Dragu, singurul membru USR care mai avea o funcție de conducere, a trebuit să fie revocată. S-a rezolvat și asta într-o ședință programată peste noapte.

Anca Dragu, fost președinte al Senatului: ”Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii”.

Alina Gorghiu, vicepreședinte Senat: ”Tiranie, dar elegant vă rog, că noi așa suntem”.

În locul ei a fost ales Florin Cîțu.

Reporter: Este un premiu de consolare?
Florin Cîțu: Nu! Sunt președintele PNL, poate cea mai importantă funcție astăzi”.

Alianța dintre PNL și PSD i-a făcut însă pe 17 parlamentari liberali să plece din partid. Printre ei, Ludovic Orban.

Ludovic Orban: ”PNL s-a transformat într-un răspândac al ciumei roșii. Pe chiriașul de la Cotroceni tot îl vor atinge blestemele celor pe care i-a trădat”.

Noul cabinet condus de Nicolae Ciucă va fi audiat și votat în Parlament miercuri și joi.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO