Nicușor Dan anunță că nu se va mai construi pe spațiile verzi din Capitală. "Este o promisiune"

Ultima actualizare: 27-11-2020 20:03

Primarul Capitalei anunță că nu se vor mai face demolări fără avize, în zonele protejate din Capitală, și nici nu se va mai construi pe spațiile verzi.

Asta după ce a descoperit că un funcționar de la primărie a dat un aviz de defrișare chiar în mandatul său. Este un teren aflat lângă celebra copie în miniatură a grădinilor Versailles, din Kiseleff, care a fost distrusă între timp. Nicușor Dan, s-a opus acestor demolări, când era președinte al Asociației „Salvați Bucureștiul”.

Aşa numita copie în miniatură a grădinilor de la Versailles din zona Kiseleff a fost demolată în 2015. Proprietarul terenului a decis ca în locul grădinii cu bazin să construiască blocuri.

Nicusor Dan, pe atunci preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, s-a opus proiectului, iar litigiul este încă în instanţă.

Proprietarul vrea şi să taie 22 de copaci de pe un teren din imediata apropiere a fostei grădini, susţinând că ar fi un pericol pentru trecători şi maşini.

Paradoxal, avizul de defrişare a fost dat chiar în mandatul de primar al lui Nicusor Dan. Acesta spune că a aflat întâmplător şi a decis suspendarea lui. Pentru a nu se repetă povestea, a cerut pe viitor să i se prezinte la semnat fiecare aviz de defrişare.

Nicusor Dan, primarul Capitalei: "Terenul nu figurează ca spaţiu verde amenajat, niciodată nu se va construi, este punctul de vedere pe care l-am avut când eram preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", este punctul de vedere ca primar. Interesul public este ca să nu se construiască pe spaţii verzi. Dacă administraţia anterioară a emis autorizaţii de construire pe spaţii verzi, eu nu o să apar acest punct de vedere".

Nu este singurul caz. Noul primar susţine că a decis să suspende şi decizia de demolare a unor clădiri istorice din Ştirbei Voda 132. Aceasta a fost semnată de fosta administraţie.

Nicusor Dan: "Am dispus un control la direcţia de urbanism şi persoane cu care lucrez. Va începe cu autorizaţiile care au fost constatate nelegale de instanţă, o să vedem care sunt persoanele care au întocmit acele autorizaţii nelegale, o să vedem dacă sunt multe sau puţine, dacă a fost neglijență şi o să luăm măsurile interne. Multe din autorizaţiile de construcţie emise de direcţia de urbanism din primărie sunt nelegale. Peste zece la sută. Nu se va demola fără aviz clădiri importante din zona protejată şi mai ales nu se va construi în spaţiile verzi, asta este o promisiune."

Nicusor Dan anunţă că va studia cu experţii săi şi procesele pierdute în instanţă de administraţia anterioară. Dacă va descoperi că au fost pierdute pe bună dreptate, nu va încerca să răstoarne deciziile prin recurs.

Şi promite că nu va mai permite ridicarea de blocuri în locul clădirilor istorice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO