Ministrul Muncii: Continuăm plata șomajului tehnic. Vom sprijini și angajatorii

Ultima actualizare: 22-05-2020 12:54
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că sunt bani pentru pensii și salarii
StirilePROTV

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a susținut o declarație de presă, după ce a efectuat o deplasare în Germania, pentru a vedea care sunt condiţiile în care lucrează românii de acolo.

Sinteza declarațiilor susținute de ministrul Muncii, Violeta Alexandru:

- De 15 ani, niciun ministru al Muncii nu s-a deplasat într-o ţară străină direct în ferme, pentru a vedea care sunt condiţiile în care lucrează românii.

- Nu înţeleg isteria PSD de a face scandal în legătură cu rezultatele deplasării mele. PSD nu ştie decât să facă scandal, nu rezolvă nicio problemă

- Mulţumesc presei care a preluat informaţii direct. Am văzut diverse condiţii de lucru în ferme, am văzut condiţii decente şi condiţii care pot fi îmbunătăţite. Ministrul german al Muncii a declarat că este jenat de unele condiţii din ferme şi va lucra pentru ca ele să fie îmbunătăţite.

- Ministrul m-a asigurat că va acorda o atenţie sporită a condiţiilor de sănătate a românilor, va asigura o atenţie sporită asupra contractului general pentru servicii medicale. Acesta asigură un pachet general de servicii. Dacă un angajat este depistat cu coronavirus, acesta va fi preluat de sistemul german de sănătate.

- Am vorbit direct cu românii, sunt oameni care merg de 7-8 ani în Germania să lucreze şi mi-au declarat că au condiţii decente şi sunt plătiţi la timp. Încurajez românii să verifice condiţiile de muncă, să nu plece fără contract și să verifice orice fel de întrebare cu Inspecţia Muncii.

- La ANOFM sunt făcute plăți de 2 miliarde de lei pentru un milion de angajaţi. În total avem plătiţi 2,4 miliarde de lei pentru angajaţi şi profesionişti. Aici vreau să fac apel la toţi angajatorii să îşi plătească angajaţii. Aceștia au obligaţia să plătească şomajul tehnic la trei zile de la primirea banilor.

- Plata șomajului tehnic va continua și după 1 iunie, pentru domeniile afectate.

- Vom acoperi o parte din salariu pentru cei care se reîntorc la muncă. Cel mai probabil acest procent va fi de 41% din salariu. Se va acorda un sprijin şi celor care angajează în această perioadă. Sunt 300.000 de oameni apţi de muncă ale căror contracte au fost întrerupte. Încurajăm anagajatorii să dea o şansă acestor oameni în continuare.

Situația muncitorilor români din Germania

 

Inspecţia Muncii din România a anunţat joi că va continua să facă verificări în teren împreună cu instituţiile germane omoloage, atât în România, la firmele de plasare de forţă de muncă, cât şi în Germania, cu scopul de a preveni situaţii precum cea semnalată de lucrătorii sezonieri din ferma din Bornheim.

Inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Ucă, a fost, în perioada 18 - 20 mai 2020, în vizită de lucru în Germania, alături de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, pentru a verifica condiţiile de muncă ale cetăţenilor români care muncesc ca lucrători sezonieri în agricultură.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO