Proiect pe 3 ani pentru digitalizarea tuturor actelor de stare civilă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 25 Iunie 2018 17:59
Categorie: Politic
carmen dan si rovana plumb

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au susţinut declaraţii de presă luni, la ora 19,00, la Palatul Victoria.

Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Interne au demarat, luni, un program pentru procesarea în sistem informatic a tuturor actelor de stare civilă, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

"Astăzi, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Afacerilor Interne au demarat, prin semnarea contractului de finanţare, un program important pentru români, (...) pentru România, adică un sistem integrat de procesare în sistem informatic a tuturor actelor de stare civilă pentru cetăţeni, mai precis 50 de milioane de acte de stare civilă", a declarat Rovana Plumb, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, certificatele de naştere, de căsătorie, de divorţ şi de deces vor fi procesate printr-un sistem informatic integrat.

"Valoarea contractului de finanţare, din fonduri europene, este de 185 de milioane de lei, iar durata de implementare este de 36 de luni", a precizat Rovana Plumb, potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că realizarea acestui sistem este "un obiectiv important" pentru MAI, precizând că, în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, a fost adoptată hotărârea care a aprobat nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente acestui proiect.

"Cei care se vor bucura cu adevărat de rezultatele acestui proiect sunt cetăţenii români. (...) Cred că nu există o persoană care să nu se fi lovit de diferite aspecte birocratice, atunci când a încercat să înregistreze anumite evenimente de viaţă (...). Sunt multe hârtii, multe drumuri la autorităţi", a spus Carmen Dan.

Ea a precizat că va fi informatizat sistemul de depunere a cererilor pentru înregistrarea şi eliberarea actelor de stare civilă, reducându-se "numărul de drumuri pe care cetăţenii le vor face la ghişee".

"Faptul că documentele de stare civilă vor fi accesibile într-un format electronic va elimina întârzierile în emiterea duplicatelor, atunci când titularul pierde documentele originale. Un alt beneficiu real al proiectului este mobilitatea. (...) Orice cetăţean va putea solicita eliberarea unui duplicat sau a unui document de stare civilă chiar dacă se află într-o altă localitate decât cea în care s-a născut", a arătat Carmen Dan.

Ea a mai spus că se urmăreşte şi creşterea nivelului de securitate a documentelor emise de serviciile de stare civilă.

"Vom ajunge inclusiv în etapa în care toate aceste acte vor fi stocate electronic, inclusiv cele din arhiva ultimilor o sută de ani. (...) Cetăţenii vor putea păstra forma autentică a documentelor de stare civilă pe orice suport electronic, acestea având aceeaşi valoare ca cele tipărite. Reducerea birocraţiei prin eliminarea treptată a evidenţelor manuale, reducerea numărului de documente prezentate de cetăţean în format de hârtie, eliminarea corespondenţei în format de hârtie între instituţii sunt doar câteva dintre beneficiile (...) acestui proiect. Aş mai sublinia încă unul - acela se referă la creşterea gradului de transparenţă a prelucrării datelor de stare civilă", a adăugat Carmen Dan.

De asemenea, ea a menţionat că depunerea formularelor, plata taxelor şi programarea pentru eliberarea de documente de stare civilă se vor face online.

carmen dan si rovana plumb Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres Pro TV

Rovana Plumb, cu lacrimi în ochi: Nu pot să cred că există bucurie față de necazul unui om
Rovana Plumb, cu lacrimi în ochi: Nu pot să cred că există bucurie față de necazul unui om
Organizaţia Femeilor Social Democrate îl susţine pe Dragnea. ”PSD rămâne strâns unit”
Organizaţia Femeilor Social Democrate îl susţine pe Dragnea. ”PSD rămâne strâns unit”
Rovana Plumb, către Iohannis: ”În 2016 nu s-a făcut nimic, în 2017 am turat motoarele la maxim”
Rovana Plumb, către Iohannis: ”În 2016 nu s-a făcut nimic, în 2017 am turat motoarele la maxim”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Ludovic Orban, despre OUG pe Codurile Penale: ”Trebuie să fim cu ochii în patru”
Ce s-ar ascunde în spatele OUG cu privire la Codurile Penale: ”Maschează dorinţa lor”
Alte două orașe din țară vor să se alăture Alianței Vestului. ”Nu au nicio vină cei din sudul ţării”
Ședință CSAT la Cotroceni. Dăncilă, dispusă să discute cu Iohannis despre scandalul miniștrilor
Guvernul va înfiinţa un "Fond de investiţii locale", cu un buget de 10 miliarde de euro
Liviu Dragnea: Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot
Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă
Dăncilă se consideră jignită de Iohannis: Mi se pare o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României
Dragnea, atacuri la Victor Ponta și Raluca Turcan: ”bate câmpii”. Ce spune despre OUG pe Codurile Penale
Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”
Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură: ”Le lipsesc 50 de voturi”
Robu, după înfiinţarea Alianţei Vestului: Cei ce ne acuză îşi dovedesc limitele
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”