Traian Basescu: "Romania e reprezentata nelegitim la Bruxelles. Nu depun plangere penala"

Traian Basescu - COVER

Presedintele Traian Basescu face o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, in legatura cu summitul de la Bruxelles.

BASESCU: "ROMANIA E REPREZENTATA NELEGITIM LA BRUXELLES"

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca este pentru prima data dupa revolutie cand un premier isi asuma atributii ale presedintelui fara a avea mandat, el precizand ca Romania este reprezentata nelegitim la Consiliul European.

"In cei 8 ani de cand reprezint statul roman, am reusit sa ne facem o buna reputatie. Romania si-a facut aliante variabile, in functie de subiectul in discutie, astfel incat concluziile sa reflecte interesele noastre. Aceste concluzii au devenit in multe situatii actiuni ale Romaniei sau s-au transpus in acte normative." - Traian Basescu.

CITESTE SI - Merkel, inaintea summitului UE:"NU dau verde la euroobligatiuni". Agenda discutiilor de la Bruxelles

Citește și
Traian Basescu
Surse: Traian Basescu nu a anuntat pana acum institutiile UE daca merge la Consiliul European
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Seful statului a spus ca este pentru prima data in 22 de ani cand un prim-ministru isi asuma atributiile presedintelui fara sa aiba mandat.

"Aceasta reputatie pe care ne-am construit-o a fost pusa sub semnul intrebari daca astazi la Bruxelles am fi mers 2 delegati. Ar fi fost o situatie stanjenitoare si cred ca intr-un moment in care nu numai UE, dar toata lumea este focusata pe acest consiliu, o stanjenitoare disputa presedinte - prim ministru la Bruxelles ar fi facut inconjurul lumii." - Traian Basescu

Presedintele Basescu a mai declarat ca Romania este nelegitim reprezentata la Bruxelles.

"Romania este legitim reprezenta Consiliul European, dar nelegitim reprezentata", a afirmat seful statului.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene.

Traian Basescu a declarat ca Victor Ponta l-a sunat abia astazi ca sa-i ceara un mandat.

"Mandatul pentru Consiliul de astazi (n.r. - joi) este extrem de complicat si va garantez ca, privind la delegatia cu care a mers si stiind subtilitatile Consiliului European, sunt convins ca nu au inteles mandatul pentru CE de azi. E bine ca azi discutiile sunt doar incipiente" - Traian Basescu.

CITESTE SI - Ponta: Am discutat cu Basescu. Vreau sa rezolv conflictul

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, aceasta atributie putand fi delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului.

"Este pentru prima data dupa 1990 cand un prim ministru isi asuma prerogativele presedintelui de reprezentare a Statului. As spune, o asumare nelegitima."

"Nu stiu daca domnul Florin Georgescu se afla la Bruxelles, pentru ca sunt probleme economice. Romania este legitim acolo, dar este nelegitim reprezentata, in primul rand din viziune constitutionala."

"Am luat decizia sa nu merg la Bruxelles pentru ca ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii de acolo." - Traian Basescu.

BASESCU NU VA DEPUNE "NICIODATA" PLANGERE PENALA IMPOTRIVA LUI PONTA: "NU E TREABA MEA"

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat joi daca va depune plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, el raspunzand:

"Niciodata! Nu este treaba mea si va rog sa nu-mi atribuiti niciun fel de intentie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimanui acest lucru, nu am facut astfel de afirmatii." - Traian Basescu.

BASESCU: "STATUL DE DREPT E PUS SUB SEMNUL INTREBARII PRIN ATITUDINEA PREMIERULUI"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea de miercuri a premierului si prin pozitiile si presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlatean, la adresa justitiei.

"Suntem intr-o situatie in care statul de drept e pus sub semnul intrebarii prin atitudinea anutata ieri de Ponta si prin presiunile facute pe justitie", a afirmat seful statului.

CITESTE SI -
Victor Ponta a plecat la Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, decizia de miercuri a Curtii Constitutionale nu necesita publicarea in Monitorul Oficial.

"Pentru mine, decizia de ieri a Curtii Constitutionale nu necesita publicarea in Monitorul Oficial pentru ca ceea ce preciza este si in Constitutie. Practic au facut citire a articolelor 80 si 140 din Constitutie. Nu aveam nevoie de publicare, ci sa nu fiu impiedicat sa merg la Bruxelles", a spus seful statului.

BASESCU DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI

“Agenda UE de azi este mult mai subtila decat pare. De mai bine de un an si jumatate am fost unul din liderii UE care au spus ca solutia noastra pentru viitor este crearea Statelor Unite ale Europei. Documentul care se va discuta azi este despre cedare de suveranitate, desi nu va fi prins in concluzii. Se va vorbi despre control bugetar, despre unificarea fiscalitatii, despre cresterea autoritatii Bancii Centrale Europene, adica suntem in sfera art. 80 privind atributiile presedintelui privind suveranitatea. Se vor pune bazele despre o mai puternica integrare. Este clar ca ideea unei integrari tot mai rapide, fiscale, economice, politice, bancare este in substratul agendei si trebuie sa ai experienta necesara sa vrei sa le abordezi. Daca veti vrea o discutie competenta despre lucrarile Consiliului o vom putea face, fara tensiunea momentului de azi. Am decis sa nu merg la Bruxelles pentru a proteja ceea ce am construit opt ani."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Merkel, inaintea summitului UE:
Merkel, inaintea summitului UE:"NU dau verde la euroobligatiuni". Agenda discutiilor de la Bruxelles

In timp ce ai Romania nu reuseste sa ajunga la un numitor comun pentru a evita o situatie penibila la Bruxelles, liderii europeni au preocupari ceva mai grave.

Surse: Traian Basescu nu a anuntat pana acum institutiile UE daca merge la Consiliul European
Surse: Traian Basescu nu a anuntat pana acum institutiile UE daca merge la Consiliul European

O vizita a presedintelui Traian Basescu la Bruxelles joi sau o eventuala prezenta in cladirea Consiliului European a acestuia nu a fost notificata oficial pana la aceasta ora institutiilor UE.

Victor Ponta a plecat la Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene
Victor Ponta a plecat la Bruxelles, insotit de ministrul de Externe si de cel al Afacerilor Europene

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineata spre Bruxelles, insotit de ministrul de Extene si de cel al Afacerilor Europene. Delegatia premierului s-a urcat intr-un avion de linie Tarom, care a fost garat in fata salonului oficial al aeroportului.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.