Iohannis, dupa discutiile de joi de la Cotroceni: "Voi stabili intalniri cu toti actorii implicati in domenii prioritare"

klaus iohannis

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi dimineata, la Palatul Cotroceni, cu liderii confederatiilor sindicale din Romania, pe care i-a invitat pentru discutii privind problemele care preocupa societatea romaneasca.

Seful statului a anuntat si pe Facebook discutiile cu reprezentantii sindicatelor.

"Avem nevoie de un dialog social real in Romania. Ca mediator intre stat si societate, doresc sa asigur cadrul necesar in care vocile cat mai multor actori si institutii ale statului se fac auzite. Dupa consultarile cu partidele politice, astazi ma voi intalni cu liderii confederatiilor sindicale pentru a dezbate problemele care preocupa societatea romaneasca", a precizat Iohannis, intr-o postare pe Facebook.

Seful statului a transmis luni invitatia catre liderii sindicali din Romania de a se intalni la Palatul Cotroceni.

Astfel, la discutii au fost invitati Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, Leonard Barascu, presedintele Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa si Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania.

Citește și
Klaus Iohannis in Italia - Admin. Prezidentiala
Klaus Iohannis a facut baie de multime in Italia. Mesajul romanilor pentru presedinte: "Am vrea sa revenim in tara!"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Hossu: Presedintele a spus ca va continua intalnirile cu toti actorii sociali, urmeaza patronatele

Presedintele Confederatiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, joi, dupa intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, ca seful statului a transmis ca va continua discutiile cu toti actorii sociali, urmand o intalnire cu patronatele, dar si cu mediul academic.

Bogdan Hossu a declarat ca un subiect al intalnirii de la Cotroceni s-a referit la conflictul social national, la care sindicatele au cerut medierea si care este legat de cadrul legislativ legat de dialogul social care blocheaza si care se vede astazi in actiunile greviste.

Presedintele Cartel Alfa a mai spus ca, in prezent, se blocheaza contractele colective la nivel de sector, ceea ce ar trebui sa fie un instrument social pentru realizarea pacii sociale si a precizat ca este nevoie ca, sub medierea presedintelui, sa aiba loc un dialoc cu toate partile implicate, sindicate, patronate, pentru realizarea unui consens national.

Hossu a mentionat ca presedintele Klaus Iohannis le-a transmis ca acest dialog va fi incercat, pentru ca toata lumea sa raspunda la acest dialog, in conditiile in care in prezent este un blocaj si ca in perioada urmatoare va avea discutii cu patronatele si cu reprezentantii din mediul academic.

"Este un prim contact, conform angajamentului presedintelui, care a spus ca va continua intalniri regulate cu toti actorii sociali, pentru o constructie sociala", a mai afirmat Bogdan Hossu.

Presedintele Cartel Alfa s-a referit si la legislatia dialogului social, criticand "imposibilitatea de a indeplini criteriile prevazute pentru realizarea contractelor colective sectoriale".

"Avem discutii cu o parte din confederatiile patronale. Astazi, nicio confederatie patronala de sector nu indeplineste criteriile de a reprezenta jumatate plus unu din angajati. Numai Romania, din toate tarile UE, are criterii potrivit carora sindicatul trebuie sa reprezinte 50% plus unu din numarul angajatilor. Astazi, se cere, si e iar unic in Romania, ca o organizatie sindicala sa se organzeze numai daca din ea fac parte 15 angajati din aceeasi unitate. E o discriminare pentru intreprinderile mici, care reprezinta 35% din totalul salariatilor din acest sector", a mai spus el.

Reprezentantul Cartel Alfa a mai spus ca astazi se interzice sa se faca un conflict de munca, daca angajatorul nu respecta contractul.

"Noi am cerut ca, daca nu se respecta contractul pentru 20% din salariati, sa se declanseze conflictul de munca", a aratat Bogdan Hossu.

Iohannis:Voi stabili in perioada urmatoare intalniri cu toti actorii implicati in domenii prioritare

Presedintele Klaus Iohannis va stabili in perioada urmatoare intalniri cu toti actorii implicati in domeniile prioritare pentru Romania, in urma discutiilor cu liderii confederatiilor sindicale, apreciind ca "este nevoie de un dialog social real si consistent intre actorii din aceasta zona".

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, remis la finalul discutiilor cu liderii sindicatelor, presedinte Klaus Iohannis si-a exprimat convingerea ca este nevoie de un "dialog social real si consistent intre actorii din aceasta zona, mai ales in contextul nemultumirilor privind legislatia in domeniu exprimate in ultima perioada de confederatiile sindicale".

"Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a apreciat ca sindicatele au un rol foarte important in societatea romaneasca si ca aceste consultari reprezinta un prim pas catre un dialog real, si nu unul mimat si formal, care sa conduca la rezolvarea problemelor cu care se confrunta in prezent sectorul economic, administratia publica, sistemul sanitar sau cel de educatie", se arata in comunicatul de presa.

De asemenea, reprezentantii sindicatelor au apreciat ca aceste prime consultari initiate de Presedintele Romaniei reprezinta un moment important, si au evidentiat in cadrul intrevederii ca este nevoie de o mai mare stabilitate legislativa in ceea ce priveste piata muncii, de o legislatie coerenta, dar si de un dialog social responsabil care sa duca la relatii de cooperare, si nu de conflict intre partile implicate.

De asemenea, reprezentantii confederatiilor sindicale si-au exprimat nemultumirea legata de faptul ca dreptul la negociere colectiva si dreptul la greva sunt, in prezent, restrictionate si conditionate.

Liderii sindicali au vorbit si despre necesitatea unor politici asumate de comun acord prin dialog social in domenii precum educatia, sanatatea, apararea sau securitatea energetica.

La finalul intalnirii, seful statului a tinut sa sublinieze ca, in sensul atributiilor sale constitutionale de mediator intre stat si societate, pentru demararea unui dialog autentic, va stabili in perioada urmatoare intalniri cu toti actorii implicati in domenii prioritare pentru Romania, a mai anuntat Administratia Prezidentiala.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican. Seful statului va fi insotit de sotia sa, Carmen
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican. Seful statului va fi insotit de sotia sa, Carmen

Presedintele Klaus Iohannis se va intalni cu Papa Francisc, la Vatican, pe 15 mai. Seful statului va fi insotit la aceasta intrevedere de sotia sa, Carmen Iohannis.

Klaus Iohannis a facut baie de multime in Italia. Mesajul romanilor pentru presedinte:
Klaus Iohannis a facut baie de multime in Italia. Mesajul romanilor pentru presedinte: "Am vrea sa revenim in tara!"

Presedintele Klaus Iohannis a facut, luni, o "baie de multime" la intalnirea cu romanii din Italia, care reprezinta cea mai mare comunitate de romani din strainatate.

Klaus Iohannis s-a intalnit cu reprezentantii romanilor din Italia, la Roma. Ce le-a promis despre votul prin corespondenta
Klaus Iohannis s-a intalnit cu reprezentantii romanilor din Italia, la Roma. Ce le-a promis despre votul prin corespondenta

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, reprezentantilor diasporei din Italia, cu care s-a intalnit la Palazzo della Cancelleria din Roma ca exista un proiect privind votul prin corespondenta si ca ii va urmari evolutia.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.