Iohannis: Sacrificiile şi devotamentul veteranilor de război sunt cea mai nobilă manifestare a dragostei de ţară

Ultima actualizare: 29-04-2022 11:43
Klaus Iohannis

Sacrificiile şi devotamentul veteranilor de război sunt cea mai nobilă manifestare a dragostei de ţară, a onoarei şi demnităţii naţiunii noastre, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Mesaj acestuia a fost transmis cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, Iohannis adăugând că „tăria lor de caracter ne inspiră şi ne insuflă puterea de a înfrunta orice provocări viitoare“.

„De Ziua Veteranilor de Război, pe care o sărbătorim astăzi, gândurile noastre se îndreaptă, cu apreciere şi recunoştinţă, către toţi cei care au apărat independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale României“, a spus şeful statului, citat de Agerpres.

Iohannis a declarat că, în cadrul marilor conflicte militare internaționale, „dârzenia şi curajul cu care au luptat veteranii noştri au dovedit relevanţa strategică a ţării noastre în dinamica internaţională şi au făcut posibile realizări politice, pavând drumul spre dezvoltarea României de astăzi, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene“.

Acesta a vorbit și despre invazia Ucrainei de către Rusia, spunând că este un „război nedrept și ilegal la granițele noastre“ care i-ar determina pe români să înțeleagă „cu atât mai bine rolul esenţial al veteranilor de război în apărarea ţării şi asigurarea securităţii României“.

Iohannis a spus că prezența a aproape 4.000 de soldați aliați pe teritoriul României, alături de forțele armatei române, reprezintă „cea mai bună dovadă a solidarităţii şi unităţii NATO, precum şi a apartenenţei la aceleaşi valori democratice“.

„Militarii români, ghidaţi de exemplul înaintaşilor, au avut şi continuă să aibă o contribuţie crucială la apărarea şi consolidarea acestor valori care ne definesc,“ a adăugat preşedintele.

Iohannis le-a transmis veteranilor de război că românii le sunt recunoscători şi îi admiră.

„Reprezentaţi veritabile exemple demne de urmat şi vă îndemn să cultivaţi în rândul tinerelor generaţii principiile care v-au ghidat mereu în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate,“ a spus acesta, adăugând: „Eroismul şi patriotismul dumneavoastră sunt repere esenţiale pentru tinerii care conştientizează astfel că libertatea trebuie întotdeauna preţuită şi protejată“.

Mesajul președintelui vine după ce, la începutul lunii, a afirmat că România „și cetățenii săi beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie“ cu ocazia Zilei NATO.

„În cei 73 de ani de existenţă, Alianţa Nord-Atlantică şi-a dovedit rolul crucial în asigurarea securităţii euroatlantice, fiind garantul securităţii statelor membre, inclusiv al României. Apărarea colectivă a fost şi trebuie să rămână elementul central al Alianţei Nord-Atlantice, aşa cum este prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington,“ a spus Iohannis.

Acesta a adăugat: „Voi continua să susţin cu putere consolidarea relaţiei transatlantice, care este coloana vertebrală a Alianţei şi a comunităţii noastre de valori democratice şi de securitate.“

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO