Iohannis: Nu am de gând să refuz promulgarea legii privind dublarea alocaţiilor

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu are de gând, la acest moment, să refuze promulgarea legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii.

"Proiectul de lege a ajuns la mine şi are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea", a spus şeful statului.

El a arătat că Guvernul trebuie să vină cu soluţii în cazul dublării alocaţiilor copiilor.

Orban: PNL doreşte creşterea alocațiilor, dar una raţională; avem patru variante

 

Şeful Executivului, Ludovic Orban, a declarat luni că liberalii doresc o majorare a alocaţiilor copiilor, însă cu condiţia ca aceasta să fie sustenabilă, iar în momentul de faţă nu sunt prevăzute sume de bani pentru a susţine creşterea.

Citește și
Orban
Ludovic Orban, despre proiectul de creștere a alocațiilor: "Este un populism ieftin al PSD"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Nu ai prevăzute aceste sume de bani pentru a susţine creşterea. PNL îşi doreşte creşterea, dar o creştere raţională, care să fie sustenabilă, pentru care să existe banii necesari şi să nu fie o creştere care să creeze grave dezechilibre, atât la nivelul bugetului, cât şi la nivelul diferitelor categorii de plăţi sociale sau de altă natură din sistemul public. Deci PSD, deşi a dat o lege a salarizării, după aia, pentru anumite categorii, a devansat creşterea salariului, care era prevăzută să se facă etapizat, câte o pătrime între 2018 - 2022, acesta a fost stilul lor de politică, să creeze anumite avantaje care de fapt creează discriminări şi îmbracă forma unor privilegii pentru unele categorii pe care au vrut să şi le fidelizeze", a spus Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a anunţat că PNL ia în calcul patru variante pentru sancţionarea proiectului de lege al PSD care a trecut de Parlament privind creşterea alocaţiilor.

"Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare (n.r. - al creşterii alocaţiilor). Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuşi, o creştere raţională a alocaţiilor copiilor, care, repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii'', a arătat Orban.

În opinia premierului, PSD dă dovadă de "lipsă de responsabilitate" prin creşterea, din nou, a alocaţiilor.

"Avem practic identificate, în momentul de faţă, patru variante. Aici sunt un om cinstit şi am spus-o încă din prima: PNL a introdus un amendament la Legea bugetului de stat, în martie 2019, prin care aproape s-au dublat alocaţiile. De ce am făcut lucru ăsta? Pentru că pentru o perioada de patru ani de zile PSD nu a crescut deloc alocaţia. Mai mult, un alt proiect de lege adoptat, tot la propunerea PNL, înaintat de secretarul general, Robert Sighiartău, alocaţiile cresc anual, pentru a recupera puterea de cumpărare a alocaţiei, care se pierde în urma inflaţiei. Deci, practic, alocaţiile de la 1 ianuarie cresc cu 3,8%. Să vii acum, tot în 2019, şi să impui o nouă dublare a alocaţiilor pentru copii arată o lipsă de responsabilitate categorică din partea PSD (...)", a menţionat Orban.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a votat, în luna decembrie a anului trecut, iniţiativa legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani - suma ajunge la 300 de lei, iar pentru copiii cu handicap la 600 de lei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
PNL cere sesiune extraordinară în Parlament pentru dublarea alocațiilor pentru copii
PNL cere sesiune extraordinară în Parlament pentru dublarea alocațiilor pentru copii

Dublarea alocațiilor de stat pentru copii iscă noi tensiuni.

Ludovic Orban, despre proiectul de creștere a alocațiilor:
Ludovic Orban, despre proiectul de creștere a alocațiilor: "Este un populism ieftin al PSD"

Premierul Ludovic Orban spune că proiectul PSD de creştere a alocaţiilor a fost făcut fără un studiu de impact şi fără să ţină cont "de situaţia în care se găseşte astăzi România" și că este doar un "populism ieftin al PSD".

Reacția dură a lui Cîțu după adoptarea dublării alocațiilor:
Reacția dură a lui Cîțu după adoptarea dublării alocațiilor: "Se joacă cu focul"

Ministrul Finanţelor a declarat, marţi, că politicienii ”se joacă cu focul”, dintr-o ”răzbunare copilărească”, întrucât deficitul ar putea ajunge la 5% după ce comisiile din Camera Deputaţilor au aprobat dublarea alocaţiilor copiilor şi reducerea TVA.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.