Iohannis, întrebat de ce ignoră recomandarea CE la numirea procurorilor șefi: ”Am ținut cont”

Ultima actualizare: 20-02-2020 17:21

Președintele Klaus Iohannis a respins, joi, acuzațiile PSD și USR care au criticat faptul că șeful statului a semnat numirile procurorilor șefi fără să țină cont de recomandările CSM și, implicit, ale Comisiei Europene în raportul MCV.

Aflat la Bruxelles, Iohannis a declarat că părerile ministrului Justiției și ale celor din CSM au fost ”ușor diferite” în privința candidaților la conducerile DNA, DIICOT și ÎCCJ.

De asemenea, președintele României a afirmat că avizele date de CSM acestor candidați au fost ”parțial destul de superficiale”.

”După ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri ușor diferite. Având în vedere că am avut pe de o parte propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate, și de cealaltă parte avizul CSM-ului, care mi s-a părut parțial destul de superficial. Am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu și am numit pe cei 3 candidați pe funcție.” - a declarat președintele.

Întrebat de jurnaliști de ce nu a ținut cont de recomandările Comisiei Europene în raportul MCV, unde se precizează că trebuie țiut cont de avizele CSM, Klaus Iohannis a spus că .. a ținut cont.

Există o recomandare care spune să se țină cont. Și pot să vă spun că am ținut cont, mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris domnul ministru, foarte bine documentat, și ați văzut că și după avizul CSM a revenit cu completări, cu lămuriri.. Am citit și ce a scris CSM-ul.” - a spus Iohannis.

Stelian Ion (USR): Numirile făcute de domnul preşedinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene

 

Vicepreşedintele USR Stelian Ion afirmă că numirile în funcţiile de procurori şefi făcute de şeful statului "încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV şi reprezintă o gravă greşeală".

"Pot fi cei mai buni şi cei mai competenţi procurori din România, nu contest lucrul ăsta şi nu fac nicio apreciere în acest sens. Problema este că în ultimii ani de zile am tot vorbit despre încercarea politicienilor de a pune sub jug justiţia, de a controla justiţia, de a-şi numi procurori de rang înalt şi lucrul ăsta s-a perpetuat de mult timp şi am spus că trebuie să ieşim din acest cerc vicios şi să adoptăm o procedură corectă", spune el, potrivit News.ro.

"Numirile făcute de domnul preşedinte astăzi încalcă în mod flagrant recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV şi reprezintă o gravă greşeală. Întotdeauna am spus şi am solicitat ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să oprească aceste nominalizări, această procedură, lucrurile s-au agravat în momentul în care ce am spus noi s-a confirmat, iar CSM a dat aviz negativ pe două dintre propuneri. Cu privire la aceste două propuneri care au primit aviz negativ, din punctul nostru de vedere ar fi trebuit retrasă procedura sau domnul preşedinte ar fi trebuit să le respingă", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Stelian Ion.

El a spus că nu vorbeşte despre nume de procurori.

"Pot fi cei mai buni şi cei mai competenţi procurori din România, nu contest lucrul ăsta şi nu fac nicio apreciere în acest sens. Problema este că în ultimii ani de zile am tot vorbit despre încercarea politicienilor de a pune sub jug justiţia, să spun aşa, de a controla justiţia, de a-şi numi procurori de rang înalt şi lucrul ăsta s-a perpetuat de mult timp şi am spus că trebuie să ieşim din acest cerc vicios şi să adoptăm o procedură corectă. Dar nu doar noi am spus lucrul ăsta, a venit şi Comisia Europeană şi a trasat o linie roşie peste care să nu se treacă, linia roşie fiind aceea ca avizele negative de numire a procurorilor de rang înalt să fie respectate", a adăugat el.

Stelian Ion a spus că faptul că acest lucru nu se respectă înseamnă că toată bătălia pe justiţie, pentru independenţa justiţiei din ultimii ani a fost degeaba.

"Eu personal simt că m-am luptat degeaba în Comisia Iordache şi în toate acele intervenţii în plen pentru că ajungem exact la această situaţie. Politicienii se încăpăţânează să numească procurorii de rang înalt şi să desconsidere şi CSM, să desconsidere şi rapoartele pe MCV din partea Comisiei Europene, şi avizele Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO. Dacă nu ieşim din acest film o să continuăm în perioada următoare cu problemele pe justiţie, nu o să încheiem acest capitol cum toţi ne-am fi dorit, şi o să trezim să ne amintim de ziua 20.02.2020 ca de o zi nu tocmai fericită", a susţinut vicepreşedintele USR.

El a amintit că şi premierul actual, şi preşedintele Iohannis, şi PNL au criticat momentele când fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader insista cu propunerile de numire a Adinei Florea la şefia DNA în ciuda avizelor negative ale CSM.

"Acum cum am putea noi înţelege această atitudine de nerespectare a avizelor din partea CSM. Mi se pare că s-a trecut o linie roşie, am discutat cu delegaţia din partea Comisiei Europene care se ocupă cu rapoartele MCV, am spus că le vom trimite un document în care ne vom expune punctele de vedere - la acea dată când am avut această întâlnire nu erau numite aceste persane în calitate de procurori şefi - acuma iată nerespectarea recomandării din cadrul MCV este clară, este flagrantă şi vreau să vedem care este opinia Comisiei Europene cu privire la acest aspect. Nu doar noi criticăm această modalitate de numire a procurorilor şefi, ci şi asociaţii importante ale magistraţilor (..)", a mai spus Stelian Ion.

PSD: Iohannis să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat

 

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că numirile în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi procuror-şef al DIICOT sunt responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM.

"E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. Spune art. 133 din Constituţie: CSM este garantul independenţei Justiţiei. Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie", a spus Cazanciuc la Parlament, potrivit Agerpres.

Referindu-se la modul în care Comisia Europeană va aprecia decizia preşedintelui Iohannis, Cazanciuc a spus:

"O să vedem probabil în următorul raport MCV. Dar un lucru este foarte clar: art 133 din Constituţie - CSM este garantul independenţei Justiţiei. Toate recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM".

Întrebat de ce preşedintele Iohannis a ţinut cont de avizul CSM în cazul Adinei Florea, care a candidat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi nu şi pentru Gabriela Scutea şi Elena-Giorgiana Hosu, Cazanciuc a răspuns: "Asta o să explice preşedintele Iohannis. Se înscrie, probabil, din păcate pentru români, într-o agendă care nu are legătură neapărat cu agenda publică a românilor".

Pe 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins pe 21 noiembrie 2018 propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de trei ani, anunţă Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de trei ani şi pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de trei ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO