Interdictie de a parasi tara pentru Blejnar si Comanita, pentru inca 30 de zile

blejnar

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au decis, miercuri, prelungirea cu 30 de zile a masurii interdicitiei de a parasi tara dispusa in cazul fostului sef al ANAf, Sorin Blejnar, si in cel al fostului sef al Vamilor, Viorel Comanita.

Cei doi - cercetati intr-un caz privind o evaziune fioscala de peste 15 milioane de euro - s-au prezentat miercuri dimineata la DNA, ei luand la cunostinta de masura dispusa, care poate fi contestata in instanta.

Potrivit DNA, fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, grupul infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In acest caz mai sunt cercetati fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta Dan Secareanu, fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, sotii Radu si Dana Nemes, Mihai Gulea, Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan au primit interdictie de a parasi tara.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand fostului sef al ANAF Sorin Blejnar, fostului sau sef de cabinet Codrut Marta si fostului director al Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita.

Citește și
Vasile Blaga
Vasile Blaga, despre schimbarea lui Morar si Kovesi: Ponta sa respecte intelegerea cu Barroso
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes ar fi constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

In referatul prin care au cerut arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".

Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai si dat in urmarire internationala din 30 mai - n.r.) si Viorel Comanita.

Procurorii DNA sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticoruptie arata, in documentul citat, ca Alexandru Codrut Marta ar fi promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.

Potrivit procurorilor DNA, Nemes i-ar fi cerut lui Marta ca Blejnar sa mai stea "macar o luna, doua, fiind si cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt si altele noi", pentru ca banuia ca "nu ii este chiar indiferent ce se intampla in jurul lui".

Mentinerea in functie a lui Blejnar, arata procurorii, era esentiala pentru Radu Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si "sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens in care Marta si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cat si pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa puna pe cine trebuie", conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea lui Sorin Blejnar, evident in sensul gruparii infractionale, era Sorin Florea - comisar general adjunct al Garzii Financiare.

Procurorii mai arata ca, in 5 martie, Codrut Marta s-a intalnit, in jurul orei 10.10, cu Viorel Comanita, iar apoi a discutat mai bine de o ora la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai noteaza ca, in 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o intalnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmitandu-i: "Vin si cu raspunsurile, cred ca pana atunci cu asa".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
DNA a cerut audierea unui martor SURPRIZA in dosarul
DNA a cerut audierea unui martor SURPRIZA in dosarul "Matusa Tamara", solicitarea fost respinsa

Procurorul DNA a cerut luni la ICCJ, in dosarul "Matusa Tamara", audierea in premiera a unui martor care poate oferi detalii despre cei 400.000 de dolari depusi in contul Danei Nastase.

Vasile Blaga, despre schimbarea lui Morar si Kovesi: Ponta sa respecte intelegerea cu Barroso
Vasile Blaga, despre schimbarea lui Morar si Kovesi: Ponta sa respecte intelegerea cu Barroso

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a comentat, duminica, posibila schimbare din functie a procurorului general Codruta Kovesi si a sefului DNA, Daniel Morar. 

Ponta ii cere lui Pivniceru sa demareze procedurile de numire a unui nou sef DNA si procuror general
Ponta ii cere lui Pivniceru sa demareze procedurile de numire a unui nou sef DNA si procuror general

Premierul Ponta i-a cerut, sambata, noului ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, sa demaraze procedurile pentru propunerea unui nou sef al Directiei Nationale Anticoruptie, iar, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general. 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.