Imagini, fără sunet, de la vizita premierului Dăncilă la Marea Moschee din Muscat

viorica dancila in oman
Guvernul României

Premierul Viorica Dăncilă a vizitat şi a semnat în cărţile de onoare ale Muzeului Naţional al Sultanatului Oman, Marii Moschei a Sultanului Qaboos şi Operei Regale din Muscat, în cadrul vizitei pe care o face în Sultanatul Oman, anunţă Guvernul.

 

Dăncilă a menţionat că "în România se află o importantă comunitate istorică musulmană, care se bucură de drepturi depline ale libertăţii de cult şi care trăieşte în armonie cu reprezentanţii altor culte religioase", transmite News.ro.

"Înfiinţat prin Decret Regal în anul 2013 şi inaugurat la 30 iulie 2016, Muzeul Naţional al Sultanatului Oman prezintă istoria şi tradiţia ţării, prin intermediul a peste 7.000 de exponate, reunite în cele 12 galerii tematice. Observând traseul istoric al exponatelor, care prezintă evoluţia de la cea mai veche aşezare umană din Peninsula Oman, cu aproximativ două milioane de ani în urmă, până în prezent, prim-ministrul României a exprimat respectul profund pentru istoria statului omanez şi a salutat modalitatea interactivă de prezentare a acesteia. În context, şeful Executivului român a evocat importanţa istorică a anului 2018 pentru România, ce urmează să aniverseze, la 1 decembrie, 100 de ani de la momentul Marii Uniri", se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică seară, de Guvern.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a vizitat Marea Moschee din Muscat, apreciind grandoarea edificiului şi arătând că în România se află o importantă comunitate istorică musulmană, care se bucură de drepturi depline ale libertăţii de cult şi care trăieşte în armonie cu reprezentanţii altor culte religioase.

Citește și
Dacian Cioloș, Liviu Dragnea
Cioloș: "România are nevoie de un guvern mai credibil până la sfârșitul lunii noiembrie"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Una dintre cele mai frumoase moschei moderne din lume, care îmbină stiluri arhitecturale islamice variate din Orientul Mijlociu şi Oman, Marea Moschee a Sultanului Qaboos este cunoscută pentru faptul că deţine cel mai mare covor lucrat manual, dintr-o singură piesă (70x60 metri), şi cel mai mare candelabru din lume, poleit cu aur de 24 de carate.

De asemenea, Dăncilă a vizitat Opera Regală din Muscat, prima operă din Peninsula Arabică, a cărei construcţie a început în anul 2007, din dispoziţia Sultanului Qaboos.

"Primul ministru român a apreciat arhitectura deosebită a clădirii, emblematică pentru stilul omanez modern, amintind, în context, că soprana Angela Gheorghiu a susţinut un spectacol la Muscat, pe scena aceluiaşi lăcaş de cultură. A exprimat interesul statului român de a fi prezent în viaţa culturală omaneză, în cadrul festivalurilor de muzică tradiţională şi a celor militare, organizate şi găzduite anual de Opera Regală", scrie în comunicat.

Duminică, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Alteţa Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al Consiliului Miniştrilor din Sultanatul Oman.

"Cei doi demnitari au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale şi au apreciat tendinţa pozitivă înregistrată în ultimii ani, concretizată inclusiv prin extinderea cadrului juridic dintre cele două state. Şeful Executivului român a transmis angajamentul Guvernului de la Bucureşti pentru consolidarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun pentru ambele părţi. În context, s-a referit la oportunităţi concrete de colaborare sectorială, în domenii precum agricultura, turismul, infrastructura, educaţia, cultura, sănătatea, cercetarea şi inovarea şi a arătat că România are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătăţit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat", transmite Guvernul.

Premierul român a exprimat convingerea că deschiderea Ambasadei României la Muscat şi semnarea acordului între guvernele celor două state cu privire la eliminarea obligaţiei vizei pentru titularii de paşapoarte diplomatice, speciale şi de serviciu, cu prilejul vizitei sale la Muscat, reprezintă paşi semnificativi pentru aprofundarea dialogului politic bilateral, de natură să conducă la extinderea relaţiilor româno-omaneze în ansamblul lor.

Potrivit sursei citate, viceprim-ministrul Consiliului Miniştrilor din Sultanatul Oman a evocat deschiderea autorităţilor omaneze de a colabora cu omologii români, în toate domeniile de interes comun. Totodată, a subliniat existenţa numeroaselor posibilităţi de investiţii, care se pot realiza în ambele sensuri ale relaţiei bilaterale. Acesta a accentuat importanţa cooperării de la nivelul celor două Camere de Comerţ şi Industrie, precum şi a schimburilor de experienţă între companiile omaneze şi cele româneşti. Totodată, a sugerat aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul parteneriatului public-privat. Alteţa Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said a manifestat, de asemenea, interes pentru cooperarea din domeniul educaţional, având în vedere expertiza recunoscută a părţii române.

"Cei doi demnitari au realizat, totodată, un schimb de opinii asupra situaţiei din Orientul Mijlociu, prim-ministrul român apreciind poziţia echilibrată a Sultanatului Oman în dosarele regionale. De asemenea, demnitarul român a evocat importanţa aprofundării dialogului în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului, ca modalitate optimă de identificare a soluţiilor la provocările de securitate din regiune", mai arată Guvernul.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Viorica Dăncilă, în vizită oficială în Oman. E însoțită de Petre Daea și Sorina Pintea
Viorica Dăncilă, în vizită oficială în Oman. E însoțită de Petre Daea și Sorina Pintea

Premierul Viorica Dăncilă a început, sâmbătă, o vizită de trei zile în oman, alături de delegația sa.

Cioloș:
Cioloș: "România are nevoie de un guvern mai credibil până la sfârșitul lunii noiembrie"

Dacian Cioloş a declarat că România are nevoie de un guvern mai credibil, care să reprezinte ţara la preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Discursuri copy-paste susținute de Viorica Dăncilă la o zi distanță. VIDEO
Discursuri copy-paste susținute de Viorica Dăncilă la o zi distanță. VIDEO

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a susținut două discursuri aproape identice, în două zile consecutive.  

Viorica Dăncilă, despre autostrăzi și poduri peste Dunăre, la reuniunea de la Varna. VIDEO
Viorica Dăncilă, despre autostrăzi și poduri peste Dunăre, la reuniunea de la Varna. VIDEO

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, președintele sârb, Aleksandar Vučić și premierii bulgar, Boyko Borissov, grec, Alexis Tsipras, și israelian, Benjamin Netanyahu, fac declarații comune de presă la Varna.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.