Firea a anunțat ce sume vor primi, ca ajutoare, gravidele și cuplurile infertile

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Gabriela Firea
Agerpres

La propunerea primarului general Gabriela Firea, consilierii generali, cu excepția unor consilieri USR, au aprobat două proiecte de hotărâre prin care se acordă ajutoare financiare femeilor însărcinate și cuplurilor cu fertilizare in vitro.

Este vorba despre un ajutor de 2.000 de lei pentru femeile însărcinate, ”pentru decontarea analizelor și a medicamentelor care nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate”, și 13.800 lei pentru cuplurile care au ”indicație medicală pentru fertilizare in vitro".

"Proiectul Voucherul Materna se referă la acordarea unui sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei pentru toate femeile însărcinate care au domiciliul în București, de cel puțin 6 luni. Plata se va face în 2 tranșe egale, prima în a zecea săptămână de sarcină, iar a două după intrarea în a 6-a luna de sarcină. 

Sumele vor fi acordate sub forma unor bonuri valorice și vor putea fi folosite doar pentru achiziționarea de medicamente și servicii medicale sau pentru plata unor analize sau proceduri medicale care nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (Ex: pachetul „Torch”, testul de toleranță la glucoză, teste de trombofilie etc). Bugetul estimat al acestui program este de cca 8,5 milioane de euro anual și poate varia în funcție de numărul de femei gravide care se vor înscrie.

Dincolo de componentă financiară, acest program va avea ca efect creșterea numărului de gravide care vor traversa perioada de sarcină sub supravegherea și monitorizarea unui medic, pentru că sunt multe femei care nu merg la medic în timpul sarcinii, din lipsa de bani" - a declarat Gabriela Firea într-un comunicat de presă.

Primăria Capitalei susține că acest proiect tratează o situaţie cunoscută şi anume aceea de îmbătrânire a populaţiei.

Municipalitatea va demara programul "Șansa pentru cuplurile infertile"

În ceea ce privește proiectul de hotărâre "privind acordarea unui sprijin financiar cuplurilor infertile din București care au indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV) - "Șansa pentru cuplurile infertile", Municipalitatea va acorda un sprijin financiar cuplurilor infertile din Bucureşti care au indicație medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro.

Ajutorul constă în acordarea unui voucher în valoare de 13.800 lei.

În România, la fel ca la nivel mondial, unul din 6 cupluri are probleme de infertilitate, această fiind considerată ce-a de-a cincea într-un top al celor mai grave maladii. În România se fac anual cca 5.000 de proceduri de fertilizare în vitro, cu mult sub media europeană. Spre exemplu, în Franța se fac cca 40.000 de proceduri pe an, iar în Grecia, la o populație de doar 10 milioane de locuitori, un număr de 10.000 de proceduri, dublu față de la noi.

În acest context, demarăm programul "O șansă pentru cuplurile infertile", în cadrul căruia va fi oferit un sprijin financiar în valoare de 3.000 de euro (13.800 de lei), pentru cuplurile infertile care au indicația medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare în vitro (FIV) din partea unui medic specialist cu competență în reproducere umană asistată. Bugetul multianual al proiectului va fi de 13.800.000 lei, pentru perioada iunie 2018 – decembrie 2019, pentru un numar estimat de aproximativ 1.000 de beneficiare" - spune Firea, potrivit unui comunicat.

Conform proiectului de hotărâre, condițiile de acceptare în program, în afară recomandării din partea medicului, sunt:

- Ambii membri ai cuplului au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate;

- Cuplu autolog și/sau cupluri în care partenerul suferă de azoospermie;

- Vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 și 45 de ani;

- Domiciliu stabil sau reședința în București pentru partener, obținute cu cel puțin 6 luni înainte de începerea proiectului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO