Emmanuel Macron vine joi în România. Programul vizitei

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine joi în România, urmând să aibă convorbiri şi conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului francez va vizita Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale, vizita preşedintelui francez va începe joi, la ora 13.00, cu ceremonia primirii oficiale la Palatul Cotroceni.

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale, iar de la ora 14.30 vor susţine o conferinţă de presă comună.

În cursul după-amiezii, Emmanuel Macron va vizita Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Seara, preşedintele Klaus Iohannis va oferi o recepţie în onoarea înaltului oaspete francez.

Citește și
Participarea lui Klaus Iohannis la Ziua Marinei
Iohannis, la Ziua Marinei: Un stat nu poate fi puternic dacă nu se poate apăra
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

În urmă cu două săptămâni, Administraţia prezidenţială anunţa vizita în România a preşedintelui Franţei.

"La invitaţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, va efectua, în data de 24 august a.c., o vizită în România. Discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni se vor concentra pe dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale de Parteneriat Strategic, precum şi pe principalele subiecte aflate pe agenda europeană, internaţională şi de securitate. La finalul întrevederii cei doi Preşedinţi vor susţine o conferinţă de presă comună", anunţa Administraţia Prezidenţială.

Vizita a fost convenită cu prilejul întrevederii avute de cei doi preşedinţi în marja reuniunii Consiliului European din 23 iunie, când Macron a acceptat propunerea lui Iohannis de a continua dialogul la Bucureşti.

Primul turneu european al lui Emmanuel Macron

Preşedintele Republicii Franceze vine în vizită în România, în primul său turneu european. Timp de 3 zile, Macron se va întâlni cu majoritatea liderilor din Europa Centrală şi de Est.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi a fost stabilită în urmă cu două luni, la reuniunea Consiliului European. Propunerea a venit din partea lui Klaus Iohannis, care a anunţat după o discuţie de aproape o oră cu Emmanuel Macron pe care şeful statului nostru a catalogat-o ca fiind "foarte bună".

Cei doi lideri europeni vor semna în Cartea de Onoare de la Palatul Cotroceni, se vor retrage pentru convorbiri ţeţe-a-ţeţe, apoi Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis vor susţine o conferinţă de presă comună. De aici liderul de la Elysee va pleca la Vila Lac, unde se va întâlni cu premierul Mihai Tudose.

Liderii români vor discuta despre aderarea României la Schengen, dar şi despre piaţă comună a forţei de muncă.

Presă străină scrie că Macron va încerca să obţină susţinere pentru iniţiativa să de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi în alte ţări. Hexagonul se plânge de mult timp că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil şi susţine că detaşarea muncitorilor slab plătiţi afectează piaţă muncii din statele cu salarii mai mari.

Un alt subiect al discuţiilor îl constituie reforma Uniunii Europene, care va începe la toamna, reforma în care Macron îşi doreşte să joace un rol important.

După întâlnirea cu prim-ministrul, vizită preşedintelui Francez continuă la muzeul Satului, care a devenit de-a lungul timpului locul bine cunoscut unde sunt aduşi preşedinţii de stat şi invitaţii speciali ai statului român. Şeful statului francez se va întoarce pe seară la Palatul Cotroceni, unde va fi organizată o recepţie în onoarea să.

Noul lider de la Palatul Elysee va veni însoţit de prima doamna. Ales în primăvară preşedinte al Franţei, Macron a uimit toată lumea cu povestea să de dragoste.

S-a îndrăgostit de soţia lui, Brigitte, pe când avea 16 ani. El era un adolescent captivat de teatru, iar ea era profesoară care coordona cercul de artă dramatică. Avea 40 de ani, era căsătorită şi mama a trei copii.

În cele din urmă, ea a divorţat, iar acum 10 ani s-a căsătorit cu Emanuel Macron.

Programul vizitei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, în România

Preşedinţia franceză a publicat miercuri, pe site, programul vizitei liderului de la Elysee în Austria, România şi Bulgaria. “Această deplasare are ca obiectiv să consolideze legăturile noastre cu aceste ţări partenere şi să evoce în special mizele economice şi sociale, privind politica faţă de migranţi şi apărarea”, se arată în comunicat.

JOI, 24 AUGUST

12.30 – Sosirea preşedintelui la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti.

13.00 – Ceremonie oficială de primire de către preşedintele României, domnul Klaus Werner IOHANNIS, la Palatul Cotroceni

13.20 – Întâlnire bilaterală cu preşedintele României

14.00 – Întâlnire în format extins la nivel de delegaţii

14.30 - Conferinţă de presă comună a celor doi şefi de stat

15.00 – Dejun de lucru a preşedintelui francez cu domnul Mihai TUDOSE, premier al României, la Vila Lac 1

16.15 – Recepţie a comunităţii franceze la Reşedinţia Franţei. Discurs al preşedintelui francez.

17.30 – Vizită a celor două cupluri prezidenţiale la Muzeul Satului “Dimitri Gusti”

18.20 – Întâlnire a preşedintelui cu reprezentanţi ai comunităţii de aaceri franceze, la Reşedinţia Franţei.

19.30 – Recepţie oferită de preşedintele României şi de doamna Carmen IOHANNIS la Palatul Cotroceni, în prezenţa invitaţilor francezi şi români din lumea economică şi culturală

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Iohannis ”condamnă ferm” atacul din Barcelona. Reacția liderilor lumii
Iohannis ”condamnă ferm” atacul din Barcelona. Reacția liderilor lumii

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, pe Twitter, atacul terorist din Spania şi a transmis condoleanţe famiilor victimelor. DE altfel, lideri din toată lumea au reacționat prompt și vehement la scurt timp după atac.

Iohannis, la Ziua Marinei: Un stat nu poate fi puternic dacă nu se poate apăra
Iohannis, la Ziua Marinei: Un stat nu poate fi puternic dacă nu se poate apăra

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Constanţa, în debutul festivităţilor prilejuite de Ziua Marinei, că România are nevoie de dotări moderne în Apărare, deoarece un stat nu poate fi cu adevărat puternic dacă nu îşi poate garanta securitatea.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”
Momentul exploziei violente de la blocul din Craiova. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit. „A bubuit pur și simplu”

O acumulare de gaze de la o butelie a provocat explozia de la blocul din Craiova, în urma căreia o femeie a murit și trei persoane au ajuns la spital. O parte din etajul imobilului s-a prăbușit după deflagrație.