Discuții aprinse între Dăncilă și Teodorovici. Ministrul de Finanțe nu cedează

Dată publicare: 17-09-2019 14:01
Dată actualizare: 17-09-2019 14:08


Discuții aprinse în Guvern, din cauza ministrului de Finanțe! Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Eugen Teodorovici să renunțe, cel puțin până la alegerile prezidențiale, la anumite proiecte de lege.

Este vorba despre actele normative care prevăd supraimpozitarea pensiilor speciale, dar și a impozitului pe bacșiș.

Ministrul nu pare să bată în retragere, având în vedere că inițiativele sunt deja discutate în comisia de buget a Senatului.

Asfel, multe dintre proiectele lui Eugen Teodorovici au trecut deja de comisia de buget din Senat. Președintele executiv al PSD a avut nu mai puțin de 11 proiecte de lege în discuția comisiei de buget.

Cel mai controversat proiect, care a stârnit deja dispute între premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe este cel care face referire la impozite mult mai mari la pensiile speciale.

Concret, Teodorovici a propus prin acest act normativ ca pensiile mai mari de 7000 de lei să fie impozitate cu 30 %, iar pensiile mai mari de 10.000 de lei să fie impozitate cu 50 %. S-a dat deja raport de admitere în comisia de buget a Senatului, la fel cum a primit și proiectul de modificare a Programului Prima Casă.

Ministrul a propus schimbarea numelui în ”O familie, o casă” și a introdus un parg de venituri pentru beneficiari. Mai exact, familiile formate din soț și soție care câștigă mai puțin de 4500 de lei și familiile care au copii și care câștigă mai puțin de 7000 de lei.

Doar aceste categorii sociale vor putea beneficia de acum încolo de programul guvernamental. Nu în ultimul rând, a fost introdus și un preț maximal pentru locuință, 70.000 de euro, în timp ce statul va garanta 66.500 de euro în acest caz.

Impozitul pe bacșiș a fost, de asemenea, pe ordinea de zi. Statul ar urma să impoziteze astfel de venituri din alte surse cu 10 %, dar nu și plata TVA, iar românii vor putea să dea un bacșiș cuprins între 0 și 15 % - dacă proiectul de lege va fi adoptat.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar deputații au ultimul cuvânt de spus.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO