Traian Basescu: "PDL ar putea sa boicoteze referendumul. Eu ma coordonez cu ei"

23-07-2012 20:49

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat ca "trebuie facut tot ce se poate" pentru a fi invalidat referendumul de demitere a sa din 29 iulie, astfel incat "lovitura de stat" sa nu fie acoperita prin votul popular.

"Daca s-ar valida referendumul s-ar acoperi cu votul popular lovitura de stat si atunci trebuie facut tot ce se poate pentru ca referendumul sa nu se valideze si oamenii astia sa raspunda", a spus Basescu, la un post de televiziune citat de Mediafax.

Presedintele suspendat a precizat ca, daca impreuna cu PDL va ajunge la concluzia ca "boicotul este solutia", nu il va mai interesa procentul celor care voteaza pentru demitere sa.

"Daca ei vor lua o decizie de boicot, eu nu pot sa spun ca ma duc singur, ca ce am eu in spate? (...) Trebuie sa ma coordonez cu ei", a spus Basescu, precizand ca electoratul PDL se suprapune in cea mai mare parte peste cel detinut de el.

"Pe o analiza sociologica, in momentul de fata sunt 700 de mii de romani care boicoteaza - dintre cei care in mod curent merg la vot – care spun 'nu suntem parte la o lovitura de stat', nu vreau sa o acopar cu votul meu. (...) Oricat as vrea, eu nu-i pot face pe oamenii astia sa mearga la vot", a precizat Basescu.

Totusi, el a mentionat ca s-ar fi asteptat in mod normal la un vot in favoarea sa de aproximativ 35%.

Democrat-liberalii se gandesc ca ar fi mai bine sa boicoteze referendumul din 29 iulie. Fara sa-si indemne electoratul sa le urmeze exemplu, presedinti din tara, dar si lideri de la centru, ii acuza pe cei de la USL ca vor sa fraudeze votul.

Si presedintele suspendat spune ca daca nu ar fi la mijloc credibilitatea tarii, nu ar merge la urne.

Vicepresedinti ai partidului, dar si lideri din judete precum Timis sau Alba, si-au nuantat discursul legat de participarea la referendum si au acuzat PSD si PNL ca urmaresc fraudarea votului.

Participarea la votul de duminica ar legitima un demers nedemocratic, sustin democrat-liberalii.

Citat de Mediafax, si presedintele suspendat a spus a singurul lucru important este numarul celor care nu se prezinta cumulat cu al celor care spun 'nu' demiterii sale.

"Sigur, si varianta neprezentarii este una valabila, si inteleg sensibilitatea celor care nu vor participa la vot pentru a nu legitima lovitura de stat. Daca nu as fi fost manat de gandul rapidei recuperari a credibilitatii Romaniei, si eu as fi indemnat la neparticipare", a spus Basescu.

Si fostul premier anunta ca nu s-a decis inca daca va boicota sau nu votul din 29 iulie.

"Suspendarea este un circ, un teatru ieftin menit sa legitimeze o initiativa, un act de suspendare a presedintelui, de fapt a persoanei Traian Basescu cu indiferent ce risc la adresa democratiei noastre", a precizat Ungureanu.

Impreuna cu liderii din teritoriu, democrat-liberalii vor anunta marti care este pozitia lor.

Intre timp, la Orsova, 'flacara democratiei', simbol al campaniei lui Traian Basescu, a ajuns intr-un canal. Tinerii care o purtau sutin ca, in momentul in care caravana a ajuns in oras, primarul le-ar fi smuls torta.

Edilul a refuzat sa comenteze acuzatiile, iar politistii verifica si ei cazul.

Pentru ca situatiile de acest gen sa nu se repete, tinerii PDL au aprins doua torte care, pana la sfarsitul campaniei, vor ajunge in Bucuresti.


VIDEO PROTVPLUS.RO