Dan Nica, noua propunere de comisar european, a apărut şi în două dosare DNA

Ultima actualizare: 01-10-2019 20:00

După eşecul ruşinos al propunerii Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, liderii PSD au avansat în marţi seară alte două nume: Dan Nica şi Gabriela Ciot.

Europarlamentarul Dan Nica este nouă propunere PSD, dar exista şi o rezervă - secretarul de stat de la ministerul de Externe, Gabriela Ciot. Oficialii europeni i-au atras atenţia premierului să se consulte şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Viorica Dăncilă a anunţat însă noile nume şi după aceea a spus că îl va suna pe Klaus Iohannis.

Dan Nica a fost votat în unanimitate la CEX pentru funcţia de comisar european, argumentele liderilor PSD fiind că el era oricum alături de Rovana Plumb pe lista care a ajuns la Bruxelles.

Fost ministru, Dan Nica este europarlamentar PSD la al doilea mandat. Anterior, a fost ministru al comunicațiilor în Guvernele Ponta și Năstase și ministru de Interne în Guvernul Boc.

Dosarele DNA în care a apărut numele lui Dan Nica

 

Când a condus internele, Nica a fost vizat de dosarul EADS, deschis de DNA, dar a scăpat de acuzații, alături de toți ceilalți foști miniștri de Interne implicați, după ce procurorii anticorupție au clasat dosarul. De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA și în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu, infracțiune care ar fi fost comisă în perioada 2000 - 2004. Din cauza tergiversării anchetei însă, faptele s-au prescris.

În scandalul legat de modificările pe care PSD le-a adus legilor justiţiei, Dan Nica a fost unul dintre europarlamentarii care au reclamat la Bruxelles presupusele abuzuri ale procurorilor din ţară folosind însă date incorecte. "V-a spus cineva că, în ultimii 5 ani, 98% dintre cei trimişi în instante chipurile cu dosare de corupţie au fost achitaţi?!", declara Nica în octombrie 2018 în Parlamentul European.

Pe lista pe care o va trimite la Bruxelles, Dăncilă a mai vrut încă un nume - Gabriela Ciot. Aceasta este o propunere de rezervă, în condiţiile în care şefa comisiei europene a cerut României să numească o femeie. Gabriela Ciot este secretar de stat în ministerul de externe şi o apropiată a grupării PSD Cluj.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!