Dan Nica, propus comisar european de către premier. Gabriela Ciot, "varianta de rezervă"

Ultima actualizare: 01-10-2019 19:21
Dan Nica
Inquam Photos / Octav Ganea

În şedinţa CEX a PSD de marţi s-a decis ca Dan Nica să fie propunerea de comisar european din partea României.

UPDATE 18:20: Viorica Dăncilă a anunţat că propunerile PSD pentru postul de comisar european sunt Dan Nica şi Melania-Gabriela Ciot, propunerea ”de rezervă”, în cazul în care Dan Nica nu va fi agreat. Premierul a precizat că va primi procedura de desemnare de la CE şi, în funcţie de aceasta, se va consulta sau nu cu preşedintele. Propunerea va fi trimisă până la sfârşitul săptămânii.


Conform unor surse din PSD, Viorica Dăncilă a propus marți în ședința CEX ca Dan Nica să fie propunerea României pentru funcția de comisar european.

Astfel, în cadrul Comitetului Executiv al PSD au fost supuse votului două propuneri - Dan Nica şi Victor Negrescu, primul dintre aceştia obţinând cele mai multe voturi.

De asemenea, Melania-Gabriela Ciot va fi propunerea ”de rezervă”, în cazul în care Dan Nica nu va fi agreat. Ciot este secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, potrivit altor surse oficiale, premierului Viorica Dăncilă i s-a transmis de la Bruxelles să nu mai vină cu o nouă propunere pentru funcția de comisar european până nu ajunge la un acord și cu președintele Klaus Iohannis.

De altfel, șeful statului a invitat-o pe Dăncilă la consultări pe această temă, miercuri, de la ora 12.00, însă premierul a anunțat deja că se va duce ”de îndată” la Cotroceni așa cum și președintele a numit ”de îndată” miniștri interimari.

“Noi vom face o nouă propunere de comisar european, iar în ceea ce priveşte invitaţia la consultări adresată de preşedinte îi răspund că voi veni de îndată, acelaşi ‘de îndată’ cu care şi dumnealui a decis să numească miniştrii interimari, conform deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că preşedintele a încălcat Constituţia” - a spus Dăncilă, luni.

Președintele PSD a declarat marți, înainte de ședința PSD de la ora 16.00, că nu a luat încă nicio decizie în acest sens, pentru că mai întâi trebuie să discute cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dăncilă a precizat că, pentru ea, este important în primul rând profilul candidatului, ”să fie o persoană care să aibă credibilitate, o persoană cu multă experiență”.

Am văzut pe surse tot felul de candidați. Trebuie să discut întâi cu doamna președinte. Pentru mine este important în primul rând profilul candidatului, să fie o persoană care să aibă credibilitate, o persoană cu multă experiență, o persoană care să aibă încredere și care să genereze încredere.

Vă referiți prea mult la nume și uităm care trebuie să fie profilul candidatului. După ce voi discuta cu doamna președinte, atunci vă voi spune. Ieri am discutat cu doamna președinte legat de candidatul Rovana Plumb, de modul în care s-a procedat, deci despre acest subiect am avut discuții ieri, astăzi vom discuta despre propunerea .. Dacă este nevoie voi propune și o femeie și un bărbat, voi face mai multe propuneri. Partidul Social Democrat are destui oameni competenți care pot fi comisari europeni.” - a spus Viorica Dăncilă.

Anterior, președintele PSD a spus că secretarul general al PSD, Mihai Fifor, ar putea fi un candidat potrivit pentru postul de comisar european.

"N-am avut încă opţiunea creată în Comitetul Executiv Naţional, vom vedea, vom avea o discuţie. Trebuie să ne uităm şi la portofoliu, să ne uităm şi la susţinerea colegilor. Vorbim de Transporturi şi mobilitate militară, deci un portofoliu foarte important. Vedem ce vom hotărî în cadrul Comitetului Executiv de astăzi", a precizat Dăncilă, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă Mihai Fifor ar fi un candidat potrivit pentru postul de comisar european, preşedintele PSD a răspuns: "Sigur. Mihai Fifor este un candidat potrivit, pot fi şi alţi candidaţi. Astăzi vom discuta astfel încât să venim cu o propunere".

Viorica Dăncilă a adăugat că, personal, şi-ar dori o femeie, aceasta fiind şi dorinţa şefei Comisiei Europene, dar care nu este însă "o obligaţie".

"Mi-aş dori să fie o femeie, pentru că, aţi văzut, preşedintele Comisiei Europene a spus că ar vrea să aibă un echilibru între comisarii bărbaţi şi comisarii femei. Ar fi necesară o femeie, dar nu este o obligaţie. Vom discuta", a menţionat liderul PSD.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO