Cu tot mai putine fonduri pentru parada de 1 Decembrie, Romania viseaza la a doua Zi Nationala

14-05-2013 18:46


10 mai

De anul viitor, festivitatile de ''Ziua Nationala'' a Romaniei s-ar putea muta de la 1 Decembrie pe 10 Mai.

Cel putin asta isi doresc mai multi parlamentari PNL, care vor sa modifice Constitutia in acest sens. In opinia lor, ziua in care Romania a devenit stat independent, in 1877, dar si cand a fost proclamata Regat are o incarcatura istorica mai mare decat cea a Marii Uniri. De altfel, 10 mai a fost Ziua Nationala timp de aproape un secol.

"E momentul sa restabilim adevarul istoric. Romania este una din tarile Uniunii Europene, daca nu una din tarile de pe intregul mapamond, care nu isi serbeaza oficial Ziua Independentei. Parca de ziua de 10 mai iti infloreste si sufletul", crede Gigel Stirbu, deputat PNL.

Cei care vor fi chemati la urne pentru a vota o noua constitutie au pareri impartite.

"E o idee buna, pentru ca 10 mai reprezinta mai multe: regalitate, independenta"

"Da, mi se pare o idee buna.
- 10 mai are o incarcatura istorica mai mare?
- Probabil, pentru mine, da. Dar si 1 Decembrie e o zi importanta. Ma gandesc ca multi tineri nu stiu semnificatia lui 10 mai"

10 Mai a fost Ziua Nationala a Romaniei din 1881 pana in 1947. Iar aceasta zi are o tripla semnificatie. In primul rand, pe 10 mai 1877, Carol I a promulgat Proclamatia de Independenta, dupa ce, cu o zi inainte, ministrul de externe Mihail Kogalniceanu citea documentul in fata Parlamentului.

Istoria regalitatii in Romania este strans legata de aceeasi data. Pe 10 mai 1866, Carol I depunea juramantul ca domnitor al Romaniei. 15 ani mai tarziu, pe 10 mai 1881, Romania era proclamata Regat, iar Carol devenea primul rege al tarii.

"10 mai are toate datele pentru a fi si sarbatoare nationala si pentru asta nu trebuie sa fii monarhist ca sa o spui. Este o zi care, cu adevarat, marcheaza istoria Romaniei", crede Crin Antonescu.

Iar seful Comisiei care va revizui Constitutia este de parere ca Romania ar putea avea doua zile nationale.

"Nu in locul celei de 1 Decembrie. Dar sub o forma sau alta, alaturi de cea de 1 Decembrie, cred ca putem sa luam in serios o asemenea propunere", spune Crin Antonescu, presedinte PNL.

In paralel cu aceasta propunere, un deputat PSD lupta si el pentru ca si a treia zi de Paste sa fie nelucratoare.

Parlamentul va decide daca Romania va fi singura tara din UE care va sarbatori ziua nationala de doua ori intr-un an. Daca se va intampla acest lucru, Guvernului ar trebui sa puna din timp bani de-o parte pentru paradele prilejuite de cele doua evenimente. Sa nu uitam ca, anul trecut de 1 Decembrie, parada militarilor pe sub Arcul de Trimf a fost la un pas sa nu se mai tina din cauza lipsei fondurilor.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO